iun. 28 2024

Combaterea alternariozei la cartof – prin mijloace moderne

Alernarioza cartofului sau Patarea bruna a frunzelor la cartof este o boala grava, cauzata de ciuperca Alternaria solani, care poate provoca daune de pana la 40 % din producție.

In culturile de cartofi, atacul de Alternarioza apare inaintea celui de mana. Aceasta boala apare adesea in perioada infloritului, ciuperca afecteaza mai intai frunzele bazale, apoi se raspandeste in partea superioara si tuberculi.

Ciuperca Alternaria solani se raspandeste si provoaca noi infectii prin curentii de aer (vant) sau picaturi de apa (precipitatii).

Transmiterea Alternariozei la cartof de la un an la altul se face prin resturile de plante infectate care rămân in sol si prin tuberculii infectati.

Conditiile pentru aparitia si dezvoltarea alternariozei sunt:

  • temperaturi optime de 22-30°C (temperatura optima pentru germinare este de 22°C, iar cea de crestere a miceliului de 28°C);
  • umiditate relativa a aerului de 100%;
  • prezenta picăturilor de apa pe frunze.

 

Semnele bolii se pot observa pe:

  • frunzele de cartof – unde se evidențiază pete brune-cenusii cu zone circulare concentrice de culoare galbena (Vezi fig.), de circa 1 cm diametru, pe suprafata petelor se poate observa o pâslă  fina si bruna, ce reprezinta fructificatiile ciupercii. Frunzele atacate de ciuperca Alternaria solani se deformeaza, ofilesc si se usuca;
  • tuberculii de cartofi – prin pete circulare de culoare brun-inchis pana la negru ce se scufunda usor in pulpa tuberculului,  cu diametrul de aproximativ 1 cm. Zona afectata din tubercul se poate extinde atacand o mare parte din tubercul. Boala trece usor de pe frunze pe tubercul in special in momentul recoltarii, intr-o perioada ploioasa.

 

FUNGICIDE – utilizate la combaterea bolii:

“Intotdeauna cititi si utilizati   fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

  1.  Pentru tratamente preventive (previn aparitia bolii) cu:

♦   Coprantol Duo (hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru) – este un fungicid de contact pe bază de cupru, folosit pentru o gamă largă de culturi horticole, cartof, hamei și plante ornamentale. Coprantol Duo este un fungicid de contact cu acţiune puternic preventivă de tip multi-site (acţiune multiplă în locuri diferite), împotriva manei şi cu activitate secundară împotriva unui spectru larg de boli.

Produsul are o formulare unică a două forme de cupru cu acţiune sinergică: hidroxid şi oxiclorură de cupru. Hidroxidul de cupru acţionează preventiv şi antisporulant, formând o peliculă pe organele plantei şi previne infecţia. Oxiclorura de cupru este o substanţă activă de contact cu acţiune preventivă împotriva germinării sporilor şi pătrunderii miceliului în plantă.

Perioada de aplicare (BBCH) – se aplică la apariţia simptomelor, de la a 5-a frunză până când tuberculii încep să se coloreze (BBCH 15-85).

Mod de utilizare: Doza recomandată – 3,0 kg/ha. Timp de pauză până la recoltare – 7 zile.

 

  1.   Pentru tratamente curative (pot stopa boala) cu:

♦   Tazer 250 SC  (250 g/l azoxistrobin) – Fungicid sistemic din grupa strobilurinelor, omologat la un număr mare de culturi.  Tazer este un fungicid sistemic cu acțiune preventivă, curativă și eradicativă asupra agenților patogeni din agricultură și horticultură.

Atunci când dorim să tratăm cultura împotriva alternariozei, tratamentul se va aplica în cultura de cartof  atunci când primele simptome ale bolii sunt vizibile, iar faza de dezvoltare a culturii este de la începutul încheierii rândurilor (când plantele se ating între ele acoperind intervalul dintre rânduri) și până la momentul când începe fenomenul de îngălbenire a frunzelor (BBCH 31-91).

Mod de uilizare:  Doza – 0,5 l/ha. Numar maxim de tratamente/cultura/sezon – 3. Timp de pauza – 7 zile.

 

 

♦   Amistar / Ortiva (250 g/l azoxistrobin) – este un fungicid preventiv, cu spectru larg de combatere a bolilor la legume. Produsul prezintă mişcare sistemică locală în plantă (penetrantă sau translaminară), distribuindu-se uniform în frunzele tratate. La suprafaţa frunzelor tratate se formează un rezervor de substanţă activă care îşi reia activitatea în condiţii de umiditate.

Amistar prezintă un efect vitalizant asupra plantelor – “green effect” – ce previne îmbătrânirea frunzelor. “Green effect”-ul duce la sporuri de producţie şi la o calitate superioară a fructelor.

Stadiul de utilizare – de la apariţia primelor ramificaţii bazale până la îngălbenirea frunzelor.

 Mod de utilizare:  Doza recomandată  – 0.5 – 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 7 zile. Timp de pauză până la recoltare – 7 zile.

 

 

♦   Carial Star (250 g/l mandipropamid + 250 g/l difenoconazol)este un fungicid care combină activitatea excelentă a lui mandipropamid împotriva manei, cu difenoconazolul, care îi conferă un spectru larg de combatere şi acţiune foarte bună împotriva alternariozei. Carial Star este un fungicid ideal pentru producătorii de cartof şi tomate, el putând fi utilizat împotriva bolilor cauzate de un spectru larg de ciuperci din clasele oomycete, ascomycete şi deuteromycetes.

Stadiul de utilizare – produsul se aplică preventiv, la avertizare, de la stadiul cȃnd ȋncepe iniţierea tuberculilor şi până la ȋnceputul ȋngălbenirii frunzelor.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 0,6 l/ha. Nr. maxim de aplicări -3.  Intervalul minim dintre tratamente este de 7-10 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

 

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Fig. 1 Alternarioza la cartof (Alternaria solani), atac pe frunza

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea alternariozei la cartof – prin mijloace moderne

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii