iul. 13 2024
Combaterea Alternariozei la Ceapa cu mijloace moderne
Alternarioza la ceapa este o boala cauzata de ciuperca Alternaria porri. Ciupercile ataca frunzele (cele mature sunt mai predispuse la infectie decat cele tinere), tijele semincere (care se ofilesc inainte de maturarea semintelor), inflorescenta si bulbii.
Primele semne ale Alternariozei la ceapa (Alternaria porri) se pot observa sub forma unor pete mici, cu aspect umed, care se maresc treptat, capata culoarea galbena cu zona centrala cenusie. Odata ce boala avanseaza, frunzele se ingalbenesc, se ofilesc, se indoaue si se usuca la varf.
La plantele smincere sunt atacate atat tijele cat si organele florale, astfel semintele nu se mai formeaza. Bulbii de ceapa afectati de alternarioza se brunifica si putrezesc
Alternrioza la cepa este favorizata de:
- prezenta apei pe frunze;
- umiditate atmosferica ridicata;
- temperaturi optime la Alternaria porri pentru germinare 18-25°C si 15-25°C pentru infectare.
Un interval de 8 ore cu frunze umede si temperaturi de 15-25°C, formeaza complexul ideal de factori pentru aparitia Alternariozei.
Primele simptome pot aparea dupa 1-4 zile, iar un ciclu complet de dezvoltare pana la sporulare are loc in 5 zile.
Fungicide omologate pentru combaterea alternariozei la ceapa:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
♦ Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol) – este un fungicid foliar preventiv şi curativ, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandat să se utilizeze la culturile legumicole. Ortiva Top conţine două ingrediente active (azoxistrobin şi difenoconazol) cu activitate de contact şi sistemică locală şi translaminară. Azoxistrobin: Acţionează ca inhibitor al respiraţiei mitocondriale, blocând ciclul energetic al patogenului. Intervine în ciclul biologic al ciupercii, în principal în timpul germinaţiei sporilor şi în timpul iniţierii penetrării în ţesuturile plantei. Prezintă preluare graduală şi activitate sistemică locală (translaminară) în frunze. Activitate preventivă. Difenoconazol: Prezintă acţiune preventivă şi curativă. Acţionează prin blocarea biosintezei steroizilor în membranele celulare ale fungilor. Acţiune sistemică locală şi uşoară translocare acropetală.
Mod de utilizare pentru ceapa din arpagic si semanata direct: Stadiul de utilizare (fenofazele) – de la începutul îngroșării frunzelor bazale, până când bulbul are 50% din diametrul normal. Doza recomandată: 1 l/ha, Nr. maxim de aplicări – 1, Intervalul minim dintre tratamente este de 14 zile, Timp de pauză până la recoltare – 14 zile.
Mod de utilizare pentru ceapa verde in camp: Stadiul de utilizare (fenofazele) – 5 frunze adevărate. Doza recomandata: 1 l/ha, Nr. maxim de aplicări – 1, Timp de pauză până la recoltare – 7 zile.
♦ Ortiva / Amistar (250 g/l azoxistrobin) – este un fungicid preventiv, cu spectru larg de combatere a bolilor la legume. Produsul prezintă mişcare sistemică locală în plantă (penetrantă sau translaminară), distribuindu-se uniform în frunzele tratate. La suprafaţa frunzelor tratate se formează un rezervor de substanţă activă care îşi reia activitatea în condiţii de umiditate. Amistar prezintă un efect vitalizant asupra plantelor – “green effect” – ce previne îmbătrânirea frunzelor. “Green effect”-ul duce la sporuri de producţie şi la o calitate superioară a fructelor.
Stadiul de utilizare – de la 4 frunze formate până la 50% frunze aplecate.
Mod de utilizare: Doza recomandată: 0.75 – 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 7-10 zile. Timp de pauză până la recoltare – Ceapă și Arpagic: 14 zile. Ceapă verde: 7 zile.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).
Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combaterea Alternariozei la Ceapa cu mijloace moderne