Horticultorul.ro

mai 02 2024

Combaterea antracnozei la castraveti – Fungicide

Antracnoza la castraveti este o boala cauzata de ciuperca Colletotrichum lagenarium (sin. Glomerella lagenarium, Colletotrichum orbiculare). Aceasta boala apare frecvent in culturile de castraveti din zonele cu umiditate mai mare, atat in spatii protejate (sere, solarii), cat si in gradini sau camp. Antracnoza este o boala cu un impact negativ mare asupra culturii de castraveti, aceasta putand genera pierderi de pana la 30%.

Ciuperca Colletotrichum lagenarium  poate fi raspandita cu usurinta de catre vant, apa din precipitatii si irigatii prin aspersie, unelte folosite sau prin rasadul infectat.

Antracnoza castravetilor  (Colletotrichum lagenarium) afecteaza frunzele, petiolul frunzelor, tulpina (vrejul) si fructele de castraveti.

Aparitia Antracnozei la castraveti este favorizata de:

  • temperaturi optime  de  22-27°C;
  • umiditatea relativa a aerului de 100%

Simptomele bolii se pot observa pe:

  • frunze – sub forma unor pete de culoare galben-verzuie, cu aspect umed, care in timp devin brune-cafenii, apoi se necrozeaza, cad, iar in frunza raman gauri;
  • tulpina (vrej) – petele au forma alungita si aspect umed, scufundate in tesut;
  • fructe – apar pete de forma circulara, cu aspect umed, care devin maronii odata cu avansarea bolii, scufundate in tesut, astfel fructele afectate vor putrezi.

Fungicide utilizate in combaterea antracnozei la castraveti:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

♦    Cidely Top (125 g/l difenoconazol + 15 g/l ciflufenamid); – este un fungicid foliar translaminar cu acțiune preventivă ȋmpotriva făinării și bolilor foliare la legume și căpșun. Conține două substanțe active cu acțiune complementară: difenoconazol și ciflufenamid. Ciflufenamid singurul reprezentant al unei noi clase de compuși chimici, amidoximele acționează asupra a 3 stadii de dezvoltare a ciupercilor patogene: inhibarea formării de haustori, asupra dezvoltării miceliilor și asupra sporulării. Prezintă o excelentă acţiune preventivă, dar şi curativă. Difenoconazol acţionează împotriva ciupercilor în momentul penetrării în plantă (germinării sporilor ciupercii) şi în perioada de formare a haustorilor și opreşte dezvoltarea ciupercilor patogene prin interferarea în procesul de biosinteză a sterolilor (ergosterol) din membranele celulare. Cidely Top este un fungicid cu spectru larg în combaterea bolilor foliare la familiile de Solanaceae, Cucurbitaceae și arbuști fructiferi, având un control excelent împotriva făinării și pătărilor de frunză.

Perioada de utilizare – de la 20 frunze formate și pȃnă la maturaritatea frunzelor

Mod de utilizare: Doza recomandată – 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 10 zile. Perioada de aplicare (BBCH) – BBCH20-89. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Fig. 1 Castravetele (Cucumis sativus)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea antracnozei la castraveti – Fungicide

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii