mart. 30 2025
Combaterea fainarii la Capsun – fungicide eficiente
Fainarea la capsun (Sphaerotheca macularis f. sp. fragariae sin. Podosphaera aphanis var. aphanis) este provocata de ciuperca Sphaerotheca macularis care formeaza epifit pe suprafata organelor verzi ale plantei (fructe tinere, frunze tinere, flori, pețiol) miceliu (hife pe partea inferioara a frunzelor), conidiofori cu conidii. Pe fiecare conidiofor se pot observa 4-7 conidii de forma elipsoidale sau sub forma de butoias, hialine, lungi de 31 μm si late de 20 μm.
Factori de mediu favorizanti:
♦ lipsa apei pe frunze (infectia si germinarea au loc in lipsa apei);
♦ temperaturi optime in intervalul 15-29⁰C (vreme calda);
♦ umiditatea relativa a aerului optima >65%, in condiții optime pentru germinare sunt necesare 6-24 ore.
Boala evoluează rapid la temperaturi optime in intervalul 19-29⁰C si umiditatea relativa a aerului >90%. In condiții favorabile de la germinare si pana la sporulare (ciuperca isi răspândește sporii „conidiile”) sunt necesare 1-2 săptămâni.
Ciuperca infectează doar țesuturi tinere (frunze tinere, fructe tinere), odată ce frunzele si fructele (la 10-15 zile de la înflorit fructele in stadiu „fruct alb” – Nu mai pot fi infectate) ajung la maturitate nu mai pot fi infectate.
Semnele atacului:
Atacul pe frunzele tinere se observa sub forma de pete prezente pe partea inferioara a frunzei sub forma de pâsla fina de culoare alba (miceliu), acestea se unesc si acoperă toata partea inferioara a frunzei, iar odata cu aparitia conidiilor (sporilor), devin pulverulente. Frunzele afectate se răsucesc spre partea superioara, se deformeaza, formeaza o bordura rosie pe margine.
Atacul se manifesta agresiv si pe fructele tinere, acestea pot fi infectate doar in primele 10-15 zile de la înflorit (pana in fenofaza „fruct alb”). Fructele atacate rămân mici, deformate, au valoare comerciala redusa.
Fungicide/substante active utilizate in combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
♦ Topas (100 g/l penconazol) – este un fungicid sistemic local, translaminar în frunze, care combate diferitele specii de făinare. Produsul este absorbit rapid de către toate părţile verzi active ale plantelor, cu precădere de frunzele atinse de soluţia de tratat. Topas prezintă şi acţiune prin vapori care oferă protecţie şi părţilor plantei care nu au fost tratate direct, dar care se află în vecinătate apropiată cu părţile tratate. Produsul prezintă rezistenţă bună la ploaie şi nu este spălat de ploile care survin la 3-4 ore de la aplicarea produsului. Topas are acţiune preventivă, curativă şi de blocare a dezvoltării bolii. Deşi modul de acţiune permite utilizarea curativă, se recomandă aplicarea preventivă pentru a evita pagubele şi infestarea ireversibilă a culturii. În funcţie de cultură, condiţiile climatice, evoluţia bolii şi presiunea de infecţie, Topas poate avea o durată de acţiune între 7-14 de zile. Intervalul mic se foloseşte în cazul presiunii de infecţie ridicată.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,5 l/ha. Volumul de apa:150-1000 litri/ ha. Numarul maxim de aplicari pe an: 2 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 8 zile. Timp de pauza: 3 zile
♦ Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol) – conţine două ingrediente active (azoxistrobin şi difenoconazol) cu activitate de contact şi sistemică locală şi translaminară. Azoxistrobin: Acţionează ca inhibitor al respiraţiei mitocondriale, blocând ciclul energetic al patogenului. Intervine în ciclul biologic al ciupercii, în principal în timpul germinaţiei sporilor şi în timpul iniţierii penetrării în ţesuturile plantei. Prezintă preluare graduală şi activitate sistemică locală (translaminară) în frunze. Activitate preventivă. Difenoconazol: Prezintă acţiune preventivă şi curativă. Acţionează prin blocarea biosintezei steroizilor în membranele celulare ale fungilor. Acţiune sistemică locală şi uşoară translocare acropetală.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 1 l/ha. Volumul de apa:300-1200 litri/ ha. Numarul maxim de aplicari pe an: 2 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 7 zile. Timp de pauza: 3 zile
♦ Cidely Top (125 g/l difenoconazol + 15 g/l ciflufenamid) – este un fungicid foliar translaminar cu acțiune preventivă ȋmpotriva făinării și bolilor foliare la legume și căpșun. Conține două substanțe active cu acțiune complementară: difenoconazol și ciflufenamid. Ciflufenamid singurul reprezentant al unei noi clase de compuși chimici, amidoximele acționează asupra a 3 stadii de dezvoltare a ciupercilor patogene: inhibarea formării de haustori, asupra dezvoltării miceliilor și asupra sporulării. Prezintă o excelentă acţiune preventivă, dar şi curativă. Difenoconazol acţionează împotriva ciupercilor în momentul penetrării în plantă (germinării sporilor ciupercii) şi în perioada de formare a haustorilor și opreşte dezvoltarea ciupercilor patogene prin interferarea în procesul de biosinteză a sterolilor (ergosterol) din membranele celulare.
Perioada de aplicare (BBCH) –BBCH 20-89
Mod de utilizare: Doza recomandata: 1 l/ha. Volumul de apa:300-1000 litri/ ha. Numarul maxim de aplicari pe an: 2 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 10 zile. Timp de pauza: 3 zile
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combaterea fainarii la Capsun – fungicide eficiente