dec. 26 2024
Combaterea Focului bacterian la Mar – bactericide eficiente
Focul bacterian la Mar este boala/bacterioza provocata de infectia cu bacteria Erwinia amylovora. Aceasta boala poate afecta grav, mai ales la anumite soiuri de Mar mai sensibile ca: Evelina, Pinova, Golden delicious, Golden delicious Reinders, Mutsu, Pink Lady, Cripps Pink, Fuji, Gala, Ida Red, Braeburn, Granny Smith, Jonagold, Jonathan, Rome Beauty, etc. si portaltoiul M9 (pomi de vigoare redusa).
Factori de mediu favorizanti: vant, precipitatii, umiditatea atmosferica ridicata si o temperatura atmosferica intre 5-31ºC, cu un interval optim de 20-27ºC.
Supravietuirea bacteriei Erwinia amylovora peste iarna este asigurata prin intermediul ramurilor si tulpinilor infectate. Bacteria are ca surse: plantele infectate (spontane, ornamentale, pomi fructiferi) din gradini, spatii verzi, paduri, livezi. Primavara bacteriile se inmultesc si produc exudat bacterian, care se raspandeste cu ajutorul: picaturilor de apa purtate de vant, pasarilor, insectelor, instrumentelor horticole, hainelor muncitorilor. Primele semne ale atacului apar in general la cca. 3 saptamani dupa infectie.
Semnele atacului de Foc bacterian la mar apar pe:
- flori – semne ale atacului de foc bacterian se pot observa inca de la inflorit, florile care abia au legat “fecundat” se ofilesc si se usuca – capata o culoare bruna-negricioasa;
- lastari – care se ofilesc si capata culoarea bruna. Atacul debuteaza de la varful lastarilor unde la inceput, pe frunzulite, apare o culoare ruginie;
- fructi mici – capata o culoare bruna.
Bactericide – Substante active utilizate in combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Tratamente preventive(previn aparitia bolii), cu produse „bactericide/substante active” pe baza de Cupru:
♦ Coprantol Duo (hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru) – este un fungicid de contact cu acţiune puternic preventivă de tip multi-site (acţiune multiplă în locuri diferite), împotriva manei şi cu activitate secundară împotriva unui spectru larg de boli. Produsul are o formulare unică a două forme de cupru cu acţiune sinergică: hidroxid şi oxiclorură de cupru. Hidroxidul de cupru acţionează preventiv şi antisporulant, formând o peliculă pe organele plantei şi previne infecţia. Oxiclorura de cupru este o substanţă activă de contact cu acţiune preventivă împotriva germinării sporilor şi pătrunderii miceliului în plantă. Se aplică toamna la căderea frunzelor (BBCH 91-97) şi primăvara de la deschiderea mugurilor până la sfârşitul înfloritului (BBCH 03-65).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 2,9 kg/ha. Timp de pauză: 21 zile.
♦ Triumf 40 WG (hidroxid de cupru) – este un fungicid de contact pe bază de cupru cu acţiune multi-site asupra agenţilor patogeni. Are efect preventiv şi protector asupra culturilor pe o perioadă de timp de 7-10 zile de la aplicare. Datorită acţiunii sale multiple nu creează forme rezistente, de aceea nu trebuie sa lipsească din programele de combatere integrată. Intervalul de aplicare este cuprins între formarea urechiuşelor de şoarece şi până când 50% din frunze s-au îngălbenit.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 2.0 – 2.5 kg/ha.
♦ Cuproxat Flowable (190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic) – este un fungicid de contact cu efect multilateral în combaterea unui număr mare de boli la diverse specii horticole. Cuprul, componenta activă din fungicidul Cuproxat Flowable, acționează prin contact, având efect multilateral asupra fungilor și bacteriilor.
La pomii fructiferi – se aplică primăvara devreme, la ieșirea din repausul vegetativ pentru combaterea formelor hibernante ale agenților patogeni, în special pentru focul bacterian, rapăn și monilioză. Toamna se aplică la căderea frunzelor, pentru diminuarea formelor rezistente și menținerea igienei culturale.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 3,5 l/ha (0,35 %) in 1000 l/ha apă – se aplică tratament prefloral. Intervalul minim dintre tratamente: 7-10 zile
♦ Champ 77 WG (50 % cupru metalic din hidroxid de cupru) – este un fungicid de contact ce previne și stopează mana, rapănul și arsurile bacteriene la vița de vie, pomi fructiferi, cartofi și legume. Champ 77 WG este un fungicid care se prezintă sub formă de granule de culoare albastră, dispersabile în apă, cu un conținut de 500 g/kg cupru metalic sub formă de hidroxid de cupru. Champ 77 WG se aplică în vegetație la avertizare, curativ sau preventiv.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,2 % (2 kg/ha în 1000 litri apă). Timp de pauză: 21 zile.
II. Tratamente preventive(previn aparitia bolii) – cu produse ce conduc la intarirea mecanismului de aparate al plantei:
♦ Aliette 80 WG (fosetil de aluminiu 800 g/kg) – este un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor la legume, pomi fructiferi, hamei. ALIETTE® 80 WG este un fungicid sistemic cu o foarte bună capacitate de penetrare în plante. Odată pătruns în plantă, el se remarcă printr-o mobilitate foarte mare în toate ţesuturile şi printr-o distribuţie descendentă şi ascendentă, fapt care permite protejarea pe o lungă perioadă de timp a organelor vegetative şi fructifere, inclusiv a creşterilor noi. De asemenea, fosetilul de aluminiu prezintă o proprietate unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor şi nu dezvoltă fenomene de rezistenţă. Aceste caracteristici conferă produsului capacitatea de a combate ciupercile patogene în special din grupa Phycomycete (care produc mană) dar şi focul bacterian al rozaceelor. ALIETTE® 80 WG are acţiune preventivă foarte bună prin inhibarea germinaţiei sporilor şi de blocare a dezvoltării miceliului în planta.
Se aplică un tratament din fenofaza de buton roz – începutul înfloritului până la scuturarea petalelor pentru a preveni infecţia care are loc prin stigmatul florii (BBCH 57-69).
Cantitatea de soluţie variază între 1000-1500 l în funcţie de tipul, vârsta plantaţiilor şi echipamentul de stropit.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 3,75 kg / ha. Timp de pauză: 28 zile.
♦ Luna Care 71,6 WG (fluopiram 50 g/L+fosetil de aluminiu 666 g/L), – este un fungicid pentru combaterea bolilor la măr și păr. Produsul conţine:
- fluopiram – o substanţă activă nouă, cu proprietăţi sistemice şi translaminare, ce aparţine grupei piridiletilamide. În ciclul de dezvoltare al patogenilor, fluopiram acţionează în toate stadiile, inhibând germinaţia sporilor, creşterea tubului germinativ, creşterea miceliului şi sporularea. La nivel biochimic, substanţa inhibă enzimele (Complex II – SDH inhibitor) responsabile în respiraţia mitocondrială prin blocarea transportului de electroni în lanţul respirator; este eficace împotriva unui spectru larg de patogeni în tratamente preventive. Fluopiram acţionează asupra ciupercilor din clasa Ascomycete şi Deuteromycete;
- fosetil de aluminiu – substanţă activă cu o capacitate de penetrare în plante foarte bună. Odată pătruns în plantă, fosetilul de aluminiu se remarcă printr-o mobilitate foarte mare în toate ţesuturile şi printr-o distribuţie descendentă şi ascendentă, fapt care permite protejarea pe o lungă perioadă de timp a organelor vegetative şi fructifere, inclusiv a creşterilor noi. De asemenea, fosetilul de aluminiu prezintă o proprietate unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor; nu se dezvoltă fenomene de rezistenţă la efectuarea mai multor tratamente.
Nu se aplică în timpul înfloritului la mar.
Tratamentele se pot aplica doar postfloral, din momentul în care fructele au circa 1 cm în diametru/prima cădere fiziologica a fructelor (BBCH 71) până la începutul coacerii (BBCH 81).
Nu se aplica la soiul Golden Delicios si nici la celelalte varietati cu genetica Golden.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 3 kg/ha (300 – 1500 l apă). Numar maxim de tratamente pe an: 3 tratamente pe sezon, la avertizare. Intervalul minim dintre tratamente: 7-12 zile. Timp de pauză: 28 zile.
III. Tratamente cu Bactericide Biologice:
♦ Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713) – este un fungicid și bactericid biologic pentru combaterea bolilor la următoarele culturi de câmp: salată, măr, păr, viță de vie, căpșun, plante ornamentale și trandafiri, cartof, rapiță, sfeclă pentru zahăr, precum și la următoarele culturi în spații protejate: salată, cucurbitacee (castraveți), solanacee (tomate, ardei, pătlăgele, vinete), căpșuni, plante ornamentale și trandafir.
Bacillus subtilis previne îmbolnăvirea plantelor prin crearea unei zone de protecție pe frunze și prevenirea fixării și penetrării patogenilor. Dezvoltarea patogenilor este stopată prin privarea acestora de nutrienți și de spațiu pe frunze. În plus, se produc 3 grupe de lipopeptide (iturine, plipastatine și surfactine) care acționează împreună pentru a distruge tuburile germenilor și miceliul fungilor patogeni prin penetrarea membranelor celulare. Odată cu stoparea germinării sporilor este stopată infecția și boala nu se va mai extinde. De asemenea, Bacillus subtilis declanșează răspunsul de rezistenţă sistemică al plantei, fapt indicat de activitatea peroxidazei mărite. Se aplica de la deschiderea primelor flori (BBCH 60) până când fructele ajung la aproximativ 90% din dimensiunea finală (BBCH 79).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 4 – 8 L/ha, la aplicare foliară. Volumul de soluţie: 500 – 1500 L/ha. Numar maxim de tratamente pe an: 6 tratamente pe sezon. Intervalul minim dintre tratamente: 3 zile. Timp de pauză: nu este necesar.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combaterea Focului bacterian la Mar – bactericide eficiente