mart. 30 2024

Combaterea Manei la Ardei prin tehnologii moderne

Mana ardeiului  este una dintre cele mai importante boli ale ardeilor, fiind cauzata de ciuperca microscopica Phytophthora capsici.

Aceasta boala afecteaza plantele de ardei in toate fenofazele, fiind prezenta inclusiv la rasaduri.

Ciuperca Phytophthora capsici  incepe sa atace planta de la colet si avanseaza spre radacini si in sus spre tulpina.

Aparitia bolii – mana ardeiului, este favorizata de umiditatea mare (peste 24 ore de apa in si pe sol, apa care siroieste, picaturi de apa pe frunze)  si  temperaturi in intervalul  24-33°C.

 

Fungicide utilizate la combaterea manei la ardei

♦   Cupertine Super (zeama bordeleza + cymoxanil) – este un fungicid de contact cu acțiune sitemic locală. Este o combinaţie a două substanţe active cu efect complementar în combaterea manei astfel:

cimoxanil este componenta cu sistemie locală care pătrunde în plantă şi acţionează din interior;

cuprul este elementul de contact care previne şi combate mana din exteriorul plantei.

Pentru combaterea manei, CUPERTINE SUPER este recomandat a se aplica de 2-3 ori pe sezon, în alternanţă cu fungicide de contact din alte grupe chimice. Se poate aplica foliar de la stadiul  4 frunze adevarate (BBCH 14) si până̆ când 70% din fructe prezintă o culoare tipică complet coaptă (BBCH87).

Mod de utilizare: Doza 3,5 kg/ha

 

 

♦   Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol) – Fungicid foliar preventiv şi curativ, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandat să se utilizeze la cultura de ardei. Ortiva Top conţine două ingrediente active (azoxistrobin şi difenoconazol) cu activitate de contact şi sistemică locală şi translaminară. Se aplica foliar de la aparitia celei de a 10-a frunze adevărate (BBCH 19), pana la coacere deplina.

Mod de utilizare: Doza 1 l/ha. Numarul maxim de tratamente: 2. Interval intre tratamente: 8-10 zile. Timp de pauza pana la recoltare: 7 zile.

 

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Mana ardeiului (Phytophthora capsici)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea Manei la Ardei prin tehnologii moderne

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii