mart. 28 2024

Combaterea Manei la Castraveti prin tehnologii moderne

Mana la castraveti este cauzata de ciuperca microscopica Pseudoperonospora cubensis. Mana castraveților este o boala deosebit de grava, care poate produce pierderi foarte mari.

Primele simptome ale bolii apar pe partea superioara a frunzelor, sub forma de pete mici de forma dreptunghiulara/poligonala, delimitate de nervuri, de culoare verde-galbuie. Primele semne pot da frunzelor un aspect mozaicat. Pe partea inferioara, se poate observa un puf de culoare cenusiu-violaceu, reprezentand fructificatiile ciupercii. Frunzele afectate se usuca si cad.

Mana castravetilor ataca aproape toate organele plantei ca: frunze, flori, fructe si vrejii.

Mana la castraveti este favorizata de prezenta picaturilor de apa pe frunze, temperaturi atmosferice intre 16-22°C  si de o nebulozitate atmosferica accentuata.

 

Fungicide folosite la combaterea manei la castraveti

♦  Previcur Energy (fosetil 310 g/l + propamocarb 530 g/l)Fungicid cu acțiune sistemică pentru combaterea manei și a căderii plăntuțelor la castraveți. Are un mecanism complex de acțiune. Fosetilul de aluminiu are sistemicitate completă și distribuție ascendentă și descendentă în plante, protejând cu precădere creșterile noi. Are acțiune preventivă, inhibând germinația sporilor și dezvoltarea miceliului. Totodată, el prezintă un mod particular și unic de acțiune, stimulând sistemul de autoapărare al plantelor.

Mod de utilizare: se utilizează în concentrație de 0,15% (1,5 l/ha). Se efectuează 1-2 tratamente foliare preventive, începând cu formarea primului fruct. Durata de protecție a culturii este de 10-12 zile de la aplicare. Volumul de soluție este de 1000 l/ha. Timp de pauză: 3 zile. Interval între tratamente: 7 – 10 zile. Număr maxim de tratamente: 2

 

♦  Infinito 687,5 SC (62,5 g/l fluopicolid + 625 g/l propamocarb clorhidrat) – este un fungicid sistemic pentru combaterea manei la castraveți. Infinito are acțiune preventivă, curativă și antisporulantă asupra ciupercilor patogene care produc mana datorită mecanismului de acțiune diferit și unic al celor două componente active. Fluopicolid face parte dintr-o nouă clasă chimică, acilpicolide. Se caracterizează prin acțiunea preventivă și antisporulantă. Fluopicolid are activitate sistemică acropetală și, în același timp, translaminară în plante. Acțiunea preventivă se manifestă specific prin distrugerea rapidă a zoosporilor, iar acțiunea puternic antisporulantă se manifestă prin împiedicarea formării fructificațiilor ciupercilor și a diseminării ulterioare a bolii. Propamocarb are distribuție sistemică în plantă și acțiune preventivă multi-site. El inhibă germinarea sporilor, creșterea și pătrunderea miceliului în plante și are acțiune curativă de blocare a dezvoltării miceliului ciupercii în planta gazdă.

Mod de utilizare: 1-2 tratamente preventive la avertizare, la interval de 7-10 zile, în intervalul fenofaza 10 frunze până la 3 zile înaintea recoltării. Doza 1,4 l/ha. Timp de pauză: 3 zile

 

♦  Ortiva/Amistar (250 g/l azoxistrobin) – este un fungicid preventiv, cu spectru larg de combatere a bolilor la legume. Produsul prezintă mişcare sistemică locală în plantă (penetrantă sau translaminară), distribuindu-se uniform în frunzele tratate. La suprafaţa frunzelor tratate se formează un rezervor de substanţă activă care îşi reia activitatea în condiţii de umiditate. Amistar se recomanda a se utiliza preventiv in a doua parte a vegetatiei, in perioada formarii fructelor. Intervalul dintre tratamente este de 10 zile in conditii de presiune scazuta si de7-8 zile in caz de presiune ridicata de infectie. Epoca de aplicare este de la 9 frunze formate, pana cand 80% din fructe s-au maturat.

Mod de utilizare: Doza: 0,75-1 l/ha.  Timp de pauză: 3 zile.

 

♦  Aliette 80 WG (fosetil de aluminiu 800 g/kg) – Aliette este un fungicid sistemic cu capacitate ridicată de penetrare în plante prin frunze (sub 30 minute), flori și rădăcini. Se remarcă prin mobilitatea excepțională în plantă datorită distribuției complete ascendente și descendente în cca. o oră de la aplicare, ceea ce permite protejarea pentru o lungă perioadă de timp a organelor vegetative și fructifere, inclusiv a creșterilor noi. Aliette are o foarte bună acțiune preventivă, acționând prin inhibarea germinației sporilor și prin blocarea dezvoltării miceliului în plantă și a sporulării. Prezintă suplimentar proprietatea unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor.

Mod de utilizare: Doza 2 kg/ha pentru combaterea manei, în 1-3 tratamente preventive la avertizare la interval de 8-10 zile. Cantitatea de soluție este de 600-1000 l/ha. Timp de pauză: 3 zile.

Fig. 1 Mana la castraveti (Pseudoperonospora cubensis)

Fig. 2 Mana la castraveti (Pseudoperonospora cubensis)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea Manei la Castraveti prin tehnologii moderne

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii