Horticultorul.ro

apr. 05 2024

Afla cum poti Combate eficient Mana Vitei de Vie !

Mana vitei de vie este cauzata de ciuperca Plasmopara viticola, aceasa fiind una dintre cele mai grave boli intalnite la via de vie. Ciuperca Plasmopara viticola afecteaza organele verzi ale plantei: frunze, lastari tineri, ciorchini, inflorescente, flori si boabe, carcei.

Aparitia bolii este favorizata de: precipitatii abundente, cer acoperit, umiditate crescuta in aer, prezenta apei pe organele-afectate, lipsa circulatiei aerului in vitele de vie in care nu s-au efectuat la timp lucrarile in verde (copilit, palisat, etc.)  si temperaturi atmosferice intre 10-30 °C.

In lipsa tratamentelor corespunzătoare, mana poate conduce la pierderea totala a recoltei, debilitarea plantelor de vita de vie nobila si chiar uscarea in masa.

Atacul manei la vita de vie poate fi observat:

pe frunze – pe fata superioara a frunzelor, unde apar pete galbui (pete undelemnii) de 1-3 cm si pe partea inferioara a frunzelor, in dreptul petelor „de pe partea superioara” se poate observa un puf albicios;

pe lastarii tineri– mai ales in anii ploiosi;

pe carcei – prin brunificarea varfului sau locului de ramificare a acestora;

pe ciorchinii tineri –  are loc cel mai puternic tip de atac, acestia se brunifica si se usuca rapid;

pe boabe – mana poate fi prezenta inca de la formarea acestora pana in parga.

 

Fungicide folosite la combaterea manei la vita de vie 

♦  Triumf 40 WG – hidroxid de cuprufungicid de contact pe bază de cupru cu acţiune multi-site asupra agenţilor patogeni. Are efect preventiv şi protector asupra culturilor pe o perioadă de timp de 7-10 zile de la aplicare. Se aplică pe toată perioada de vegetaţie. Aplicarea din primăvară poate preveni daunele provocate de brume sau îngheţuri târzii. Aplicat toamna, la căderea frunzelor, creşte rezistenţa la îngheţ şi ajută la maturarea mai bună a coardelor.

Mod de utilizare: Doza 2,0-2,5 kg/ha.

 

 

♦  Champ 77 WG50 % cupru metalic din hidroxid de cupru – fungicid de contact ce previne și stopează mana, rapănul și arsurile bacteriene la vița de vie. Se aplică în vegetație la avertizare, curativ sau preventiv. La vița de vie – aplicarea se va face în perioada de vegetație în alternanță cu produse sistemice. La începutul vegetației se obține și o rezistență mărită la înghețurile târzii, iar ca ultim tratament, spre sfârșitul perioadei de vegetație, ajută la o maturare mai bună a coardelor și rezistență sporită peste iarnă.

Mod de utilizare: Doza 2 kg/ha in 1000 l apa. Timp de pauza 21 zile.

 

 

♦  Cuproxat Flowable190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic – fungicid de contact cu efect multilateral în combaterea manei la vita de vie.  La vița de vie – se va aplica postfloral. Utilizarea produsului spre sfârșitul perioadei de vegetație va asigura o mai bună maturare a coardelor.

Mod de utilizareDoza 4-5,3 l/ha (în funcţie de nivelul infecţiei) se aplică tratament postfloral, toată perioada de vegetație (6-8 tratamente). Timp de pauza 28 zile.

 

 

♦  Coprantol Duohidroxid de cupru si oxiclorură de cuprufungicid de contact cu acţiune puternic preventivă de tip multi-site (acţiune multiplă în locuri diferite), împotriva manei la vita de vie. Produsul are o formulare unică a două forme de cupru cu acţiune sinergică: hidroxid şi oxiclorură de cupru. Se aplică preventiv, de la a 3-a frunză până la începutul colorării boabelor (BBCH 13-83).

Mod de utilizare: Doza 2,5 kg/ha. Timp de pauza 21 zile.

 

 

♦  Curenox 50 (500 g/kg cupru (din oxiclorură de cupru) –  fungicid de contact cu acțiune preventivă și curativă, având un spectru larg de acțiune. Cuprul previne germinarea sporilor și protejează planta împotriva noilor infectări prin formarea unui strat protector. Curenox 50 este recomandat să fie utilizat ca tratament aplicat înainte sau imediat ce a debutat boala. Se aplică începând cu apariția celei de a 5-a frunze, până când ciorchinii au început să se coloreze (în culoarea specifică varietății/soiului) și după recoltare – sfârșitul maturării lemnului (BBCH 15-81 și 91).

Mod de utilizare: Doza 1,5-2,0 kg/ha. Numărul maxim de tratamente pe an: 6.

 

 

♦  Ridomil Gold Combi  (400 g/kg  folpet + 48,5 g/kg metalaxil-M) – fungicid pe bază de folpet și metalaxil-M. Are activitate preventivă și curativă, atunci când este aplicat cât mai aproape de zona de contaminare. Se aplica in faza de inflorescente vizibile pana la mugurii mariti in inflorescenta, in 1000 L apa/ha (BBCH 61-79).

Mod de utilizare: Doza 2kg/ha. Numarul maxim de tratamente pe an: 2. Interval de pauza intre tratamente: 10 zile. Timp de pauza pana la recoltare 28 zile

 

 

♦  Profiler 71 WG (fluopicolid 4,44% + fosetil-Al 66,7%)  –  fungicid sistemic de ultimă generație pentru combaterea manei la vița de vie. Momentul optim de utilizare este la începutul înfloririi, când datorită sistemicității foarte bune și a duratei îndelungate de protecție, Profiler protejează atât lăstarii în creștere, cât și inflorescențele până după scuturarea capișonului floral. Profiler mai poate fi folosit la al doilea tratament de bază care se efectuează la sfârșitul înfloririi sau/și în perioada de formare a boabelor.

Se efectuează un număr de maximum 3 tratamente/sezon, la un interval de 10-14 zile între tratamente, în funcție de presiunea de infecție și de viteza de creștere a plantelor, în intervalul cuprins de la a 5-a frunză formată (BBCH 15) până la compactarea ciorchinilor (BBCH 73).

Mod de utilizare: Doza 2,25-2,5 kg/ha. Timpul de pauză este de 21 de zile pentru strugurii de masă și de vin.

 

 

♦  Mikal Flash (fosetil Al 500 g/kg + folpet 250 g/kg) – fungicid cu acțiune sistemică și de contact pentru combaterea manei la vița de vie. Mikal Flash are acțiune preventivă excelentă asupra ciupercilor patogene, împiedicând germinarea sporilor și creșterea miceliului. Mikal Flash este unul dintre puținele produse destinate combaterii manei care posedă sistemicitate completă ascendentă și descendentă, translocându-se în creșterile noi, inclusiv la nivelul ciorchinelui în stadiu erbaceu.

Mikal Flash se utilizează pentru combaterea manei, astfel:

pentru strugurii de masă se efectuează 1-2 tratamente, pre și post floral, la un interval minim de 12 zile. Timp de pauză înaintea recoltării: 70 zile.

pentru strugurii de vin se efectuează 1-3 tratamente în intervalul cuprins între înflorit și până la compactarea ciorchinelui, la minim 12 zile între tratamente. Timp de pauză înaintea recoltării: 28 zile.

Mod de utilizare: Doza 3kg/ha.

 

 

♦  Folimorf WG (dimetomorf 113 g + folpet 600 g/l) –  fungicid complex, care contine o substanta activa de contact – folpet si o substanta activa sistemica dimetomorf. Are efect preventive si curativ asupra ciupercilor care produc mana, putregaiurile si fainarile. Produsul impiedica dezvoltarea agentului pathogen prin inhibarea diviziunii celulare.Aderă foarte bine pe frunze şi este greu spălat de ploi sau apa de irigatie. Durata de protectie depinde de presiunea de infectie si conditiile meteorologice, si este cuprinsa intre 7 si 14 zile de la aplicare având acţiune multi-site, previne apariţia formelor rezistente ale patogenilor.

La viţa de vie produsul Folimorf se poate aplica pe durata întregii perioade de vegetaţie ca tratament preventiv contra manei, fainarii şi putregaiului cenuşiu. Se pot efectua intre 1 si 4 aplicari, la un interval minim de 10-14 zile, intre stadiile de crestere BBCH 17- 81.

Mod de utilizare: Doza 2,0 kg/ha. Timp de pauza 28 zile.

 

 

♦  Melody Compact 49 WG (84 g/kg iprovalicarb + 406 g/kg Cu) – fungicid sistemic și de contact pentru combaterea manei la vița de vie. Melody Compact are activitate local sistemică și de contact, cu acțiune preventivă, curativă și antisporulantă. Iprovalicarb acționează preventiv împotriva germinării sporilor, curativ prin stoparea creșterii miceliului intracelular în primele două zile după producerea infecției și antisporulant, dacă infecția a avut loc deja, oprind formarea fructificațiilor și sporularea. În acest fel este stopată diseminarea manei. Oxiclorura de cupru este o substanță activă de contact cu acțiune preventivă împotriva germinării sporilor și pătrunderii miceliului în plantă. Melody Compact are eficacitate ridicată inclusiv împotriva formelor rezistente la alte produse specifice pentru mană. Nu afectează procesele de fermentație și vinificație.

Mod de utilizare: Doza de 1,5 kg/ha pentru 1-3 tratamente preventive, atât înainte de înflorit (începutul căderii capișonului), cât și după înflorit, din faza de degajare a ciorchinilor până la faza înainte de pârgă. Interval între tratamente: 8-10 zile. Se utilizează 1000 l soluție/ha. Timp de pauză: 21 zile atât la strugurii de masă, cât și la strugurii destinați vinificației.

 

 

♦  Pergado F (5% mandipropamid + 40% folpet) – este un fungicid de ultimă generaţie care oferă protecţie foarte bună a inflorescenţelor, ciorchinilor şi aparatului foliar. Produsul conţine o combinaţie de două substanţe active complementare cu moduri de acţiune foarte puternice împotriva manei. Pergado F se aplică preventiv la avertizare, înainte de înflorit până la intrarea în pârgă.

Mod de utilizare: Doza recomandata: 2,5 kg/ha. Nr. maxim de aplicări  – 4. Intervalul minim dintre tratamente este de 10-12 zile. Timp de pauză până la recoltare: 21 zile.

 

 

♦  Universalis 593 SC (93.5 g/l azoxistrobin + 500 g/l folpet) –  Fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a principalelor boli ale viţei de vie: mană, făinare și putregai cenușiu – efect secundar. Are efect vitalizant asupra plantei, prin formarea unui system foliar viguros, butuc sănătos şi curat de boli. Universalis nu influenţează procesul de fermentaţie şi caracteristicile organoleptice ale vinului. Universalis se aplică preventiv, după înflorit.

Mod de utilizare: Doza recomandată: 2 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 10 zile. Perioada de aplicare (BBCH) – BBCH 13-81.  Timp de pauză până la recoltare: 28 zile.

 

 

♦  Zorvec / Zelavin  (oxathiapiprolin 100 g/l) – Fungicid preventiv, curativ și antisporulant, sistemic și translaminar pentru controlul manei vitei-de-vie. Protejează calitățile strugurilor și vinului, fără să influențeze procesele de maturare sau fermentare. Aplicat preventiv – 2 aplicări succesive la interval de 10 zile.

Mod de utilizare: Doza: 0,2 l/ha – 0,6 l/ha.  Timp de pauză, 14 zile.

 

 

♦  Zorvec  Vinabel (40 g a.i./L zorvec și 300 g a.i./L zoxamid) –   oferă o combinație de neegalat datorită caracteristicilor unice în controlul manei viței de vie, recomandat a fi utilizat în fiecare sezon pentru a menține și maximiza sănătatea culturii de viță de vie chiar și în condiții cu presiune ridicată de mană. ZorvecTM Vinabel® se redistribuie chiar și în zonele netratate pentru a proteja frunzele și inflorescențele Această redistribuție asigură cea mai bună acoperire și cea mai bună protecție în etapele critice ale dezvoltării viței de vie. ZorvecTM Vinabel® este înregistrat pentru a fi utilizat pentru struguri de vin și struguri de masă. Utilizați, de preferință, tratamentele cu ZorvecTM Vinabel® de la începutul înfloririi până la compactarea ciorchinelui. 

Mod de utilizare:  Doza: 0,5-0,6 l/ha.

 

 

♦  Orondis Ultra  (30 g/l oxatiapiprolin + 250 g/l mandipropamid) – este un fungicid preventiv şi antisporulant cu aplicare foliară ce conţine mandipropamid si oxatiapiprolin. Stadiul de utilizare – apariţia celei de-a 3-a frunze desfăcute până când boabele încep să se înmoaie.

Mod de utilizare:  Doza recomandată: 0,67 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 10 zile. Perioada de aplicare (BBCH) – BBCH13-85. Timp de pauză până la recoltare – 21 zile

 

 

♦  Zetanil (cimoxanil 330 g/kg + zoxamide 330 g/kg) fungicid cu acţiune curativă şi preventivă, fiind condiţionat sub formă de granule dispersabile în apă. ZETANIL se utilizează începând cu fenofaza de 3-4 frunze adevărate până la coacerea strugurilor. ZETANIL are efect secundar împotriva excoriozei (Phomopsis viticola), a putregaiului negru (Guignardia bidwellii) şi a putregaiului cenuşiu (Botrytis cinerea). Numărul maxim de tratamente, recomandat de producător per perioadă de vegetaţie este de 5, respectând un interval de 7-10 zile între tratamente.

Mod de utilizare: Doza: 0,40 kg/ha.

 

 

♦  Cupertine  Super (zeama bordeleza + cymoxanil) – este un fungicid de contact cu acțiune sitemic locală, destinat combaterii bolilor din culturile horticole. Este o combinaţie a două substanţe active cu efect complementar în combaterea manei astfel:

– cimoxanil este componenta cu sistemie locală care pătrunde în plantă şi acţionează din interior;

– cuprul este elementul de contact care previne şi combate mana din exteriorul plantei. La viţa-de-vie Cupertine Super se recomandă a se aplica în special în perioada de creştere activă a lăstarilor şi dezvoltarea boabelor.

Mod de utilizare: Doza: 4,0 kg/ha.

 

Atentie !!!  Verificati atent daca fungicidul aplicat de dumneavoastra nu afecteaza fermentatia vinului si daca vinul obtinut din strugurii tratati cu anumite fungicide poate fi exportat. Verificati cu atentie pe eticheta timpul de pauza pana la recoltare.

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Mana vitei de vie (Plasmopara viticola)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Afla cum poti Combate eficient Mana Vitei de Vie !

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii