feb. 05 2025
Combaterea moliei pielitei fructelor de mar
Viermele – Omida pielitei fructelor (Adoxophyes orana sin. Adoxophyes reticulana) este o insecta polifaga (se hraneste cu numeroase specii de plante), iar dintre pomi ataca: cires, cais, piersic, prun dar pagube insemnate produce la par si mai ales la mar. Atacul omizilor (larvelor) de molia pielitei fructelor (Adoxophyes orana) provoaca pagube inseminate, intrucat ataca fructele (merele, perele, etc.) consumand pielita acestora.
Ciclul biologic incepe primavara, la temperaturi de 9ºC ce coincid cu fenofaza de dezmugurit la mar. Omizile parasesc locul de iernat si incep sa se hraneasca cu muguri, frunze si inflorescente, pe care le acopera cu fire fine de matase, iar in iunie apar fluturii . O femela/fluture poate depune pana la 200-300 oua, acestea sunt depuse pe partea superioara a frunzei de mar sau pe partea inferioara a frunzei de par, cires.
Semnele atacului:
Atacul moliei pielitei fructelor incepe primavara la dezmugurit si buton roz, cand omida se hraneste cu muguri, frunze si inflorescente.
- Atacul asupra frunzelorare loc din interiorul acestora. Frunzele sunt modelate sub forma unui cornet sau lipite doua sau 3 cu ajutorul firelor de matase. La adapostul frunzelor omizile se hranesc;
- Atacul asupra fructelor– larvele/omizile se protejeaza cu ajutorul frunzelor trase si unite de fructe cu ajutorul firelor de matase. Omida consuma pielita fructelor fiind adapostita de frunza.
Insecticide/substante active utilizate in combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Insecticide de ultima generatie:
♦ Exirel (cyantraniliprol 100 g/l) – Insecticid pentru combaterea unui spectru larg de insecte din plantaţiile de pomi şi viţă de vie. Exirel este un insecticid sistemic cu aplicare foliară pentru controlul celor mai importante insecte defoliatoare: lepidoptere, diptere, cicade şi specii selective de Coleoptere. Produsul are acţiune ovicidă, larvicidă şi asupra adultilor.
Aplicarea trebuie efectuată înaintea înfloritului, la formarea lăstarilor (BBCH 31-60), folosind doza de 500 ml/ha.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,500 – 0,900 l/ha (0,53 l/ 10000 m2 de suprafață a gardului fructifer). Timp de pauza: 7 zile.
II. Insecticide:
♦ Affirm (9.5 g/k gemamectin benzoat) – este un insecticid de origine naturală, obţinut prin fermentaţie, care combate un număr mare de Lepidoptere din pomicultură. Produsul este rezistent la ploaie, iar prin modul său dublu de activitate oferă protecţie de durată. Affirm acţionează prin blocarea transmiterii semnalelor nervoase ale insectei, ce traversează canalele de clor de la nivelul muşchilor. Insecta îşi încetează imediat hrănirea, paralizează ireversibil şi moare într-un timp relativ scurt.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 3-4 kg/ha ( în funcţie de nivelul de infestare). Volumul de apa: 1500 l/ha. Numarul maxim de aplicari pe an: 3 tratamente. Intervalul minim de timp dintre tratamente: 7-10 zile. Timp de pauza: 3 zile.
♦ Affirm Opti (9,5 g/k gemamectin benzoat) – este un insecticid pentru combaterea lepidopterelor din pomicultură. Este un produs de origine naturală care aparţine grupei chimice avermectine. Acţionează prin blocarea transmiterii semnalelor nervoase ale insectei, care traversează canalele de clor de la nivelul muşchilor. Insecta îşi încetează imediat hrănirea, paralizează ireversibil şi moare într-un timp relativ scurt.
Tratamentele se încep la apariția primelor larve din ou, în intervalul BBCH54 (apariția primei frunze verzi) – BBCH55 (buton floral vizibil dar încă închis) și cel de la BBCH71 (fructe de 10mm) – BBCH89 (coacere).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 2 kg/ha. Intervalul minim de timp dintre tratamente: 7 zile. Timp de pauza: 7 zile.
♦ Voliam (200 g/l chlorantraniliprol) – este un insecticid sistemic local pentru combaterea larvelor de lepidoptere în livezile de semințoase și sâmburoase, la vița de vie, legumele vărzoase, tomate, vinete, porumb, larve de diptere la morcov și țelină și gândacul din Colorado la cartof.
Momentul aplicarii: BBCH 70 – BBCH 87.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 160-175 ml/ha. Volumul de apa: 500-1500 l/ha. Numarul maxim de aplicari pe an: 2 tratamente. Timp de pauza: 14 zile.
♦ Coragen (200 g/l clorantraniliprol) – este un insecticid cu spectru larg în combaterea insectelor dăunătoare la măr, prun, cais, piersic, nectarin, viță de vie, cartof, porumb și legume. Ofera protecţie excelentă a culturii, acţionează rapid asupra ouălor, larvelor și adulţilor. Inhibarea hrănirii insectei survine rapid, de la câteva minute până la câteva ore după ingerare.
Se aplică la avertizare, de la începutul formării fructelor până la maturitatea fructelor (BBCH 70 – 87).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 160 – 175 ml /ha. Timp de pauza: 14 zile.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combaterea moliei pielitei fructelor de mar