apr. 23 2025

Combaterea moniliozei la Gutui – fungicide eficiente

Monilioza/Mumificarea fructelor de gutui este cauzata de ciuperca Monilinia fructigena,  Monilinia laxa si Monilinia fruticola.

Putregaiul brun/ Monilioza (Monilinia spp.) apare cand fructele sunt deja dezvoltate si coapte. Boala afecteaza fructele si dupa recoltare si depozitare (boala de depozit). La fructele ramase in pom si atacate conduce la mumifierea acestora.

FACTORI DE MEDIU FAVORIZANTI

Vantul si picaturile de apa purtate de acesta, ajuta la raspandirea sporilor ciupercii.

 

Semnele atacului de Monilioza la gutui apar pe fructe – apare ca: putregaiul brun, mumificarea fructelor, putregaiul negru si putrezirea inimii fructului.

 

FUNGICIDE/SUBSTANTE ACTIVE UTILIZATE LA COMBATEREA BOLII

Produse – Fungicide din Categoria Botryticidelor

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta”

♦  Switch (25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil) –este o combinaţie a două componente active complementare, cu două moduri diferite de acţiune împotriva putregaiului cenuşiu şi a altor boli. Switch este rezistent la spălare la 2 ore după aplicare. Produsul are acţiune multiplă blocând bolile în 4 locuri distincte: germinarea sporilor, creşterea tubului germinativ, penetrarea în plantă şi creşterea miceliului inter şi intra celular. Cu toate că modul de acţiune permite utilizarea preventivă şi curativă, se recomandă aplicarea strict preventivă pentru a evita pagubele şi infestarea ireversibilă, după caz, a culturii.

Mod de utilizare: Doza recomandata: 0.8-1 kg/ha. Volumul de apa: 300-1500 litri/ ha. Numar maxim de tratamente pe an:  3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 6-10 zile. Timp de pauză: 3 zile.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta”

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea moniliozei la Gutui – fungicide eficiente

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii