apr. 25 2024

Combaterea Putregaiului cenusiu la ardei – Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu la ardei este cauzat de catre ciuperca microscopica  Botrytis cinerea. Boala cauzata de aceasta ciuperca este foarte des intalnita in culturile de ardei.

Simptomele Putregaiului cenusiu se pot observa pe: fructele verzi incepand de la codita (fructele se inmoaie, pielita se crapa si apar scurgeri si pete cenusii pe fruct), pe celelalte organe tulpina, fruct, frunza, petele atacului se poate observa sub forma unor pete de culoare bruna, alungite, superficiale, acoperite de un puf alb-cenusiu.

 

Factori ce favorizeaza  aparitia putregaiului cenusiu la ardei:

-umiditatea relativa a aerului – ridicata (peste 95%, mai multe zile la rand);

-temperaturi de 18-23 ºC;

-nebulozitate persistenta;

-udarea excesiva a solului;

-fertilizarea in exces;

-prezenta unor rani pe plantele de ardei.

 

Fungicide utilizate in combaterea putregaiului cenusiu la ardei:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

I.  Fungicide BIO: 

♦  Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713) – Fungicid și bactericid biologic pentru combaterea bolilor la următoarele culturi de câmp: salată, măr, păr, viță de vie, căpșun, plante ornamentale și trandafiri, cartof, rapiță, sfeclă de zahăr, precum și la următoarele culturi în spații protejate: salată, cucurbitacee (castraveți), solanacee (tomate, ardei, pătlăgele vinete), căpșuni, plante ornamentale și trandafiri.

Serenade ASO este un produs ce poate fi folosit si in agricultura organica (ECO-BIO).

Bacillus subtilis previne îmbolnăvirea plantelor prin crearea unei zone de protecție pe frunze și prevenirea fixării și penetrării patogenilor. Dezvoltarea patogenilor este stopată prin privarea acestora de nutrienți și de spațiu pe frunze. În plus, se produc 3 grupe de lipopeptide (iturine, plipastatine și surfactine) care acționează împreună pentru a distruge tuburile germenilor și miceliul fungilor patogeni prin penetrarea membranelor celulare. Odată cu stoparea germinării sporilor este stopată infecția și boala nu se va mai extinde. De asemenea, Bacillus subtilis declanșează răspunsul de rezistență sistemică al plantei, fapt indicat de activitatea peroxidazei mărite.

Mod de utilizare: Dozele: 4 – 8 l/ha, la aplicare foliară, pentru combaterea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea), pătării unghiulare a frunzelor de tomate (Pseudomonas syringae), pătării frunzelor și bășicării frunzelor de tomate (Xanthomonas campestris), arsurii bacteriene (Xanthomonas sp.). Se realizează maxim 6 tratamente pe sezon, la un interval între aplicări de minim 5 zile, de la formarea celei de a treia frunze (BBCH 13) până la coacerea deplină (formă și culoare tipice – BBCH 89). Volumul de soluție: 200 – 1500 l/ha.

 

II.  Fungicide:

♦  Luna Sensation 500 SC (250 g/l fluopiram + 250 g/l trifloxistrobin) – este un fungicid pentru combaterea bolilor la arbuștii fructiferi și legume. Aplicat la dozele omologate, fungicidul LUNA SENSATION 500 SC este bine tolerat de plante și nu se manifestă fenomene de fitotoxicitate.

Fungicidul LUNA SENSATION 500 SC® se aplică de maxim două ori pe sezon pentru cultura de ardei.

Mod de utilizare: Doza: 0,6 l/ha, BBCH 51 (primele inflorescente vizibile) – 89 (coacere deplină). Cantitatea de apă: 500 -1500 l/ha. Timp de pauza înaintea recoltarii: 3 zile.

 

 

♦  Switch (25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil); – este o combinaţie a două componente active complementare, cu două moduri diferite de acţiune împotriva putregaiului cenuşiu şi a altor boli. Switch este rezistent la spălare la 2 ore după aplicare. Produsul are acţiune multiplă blocând bolile în 4 locuri distincte: germinarea sporilor, creşterea tubului germinativ, penetrarea în plantă şi creşterea miceliului inter şi intra celular. Cu toate că modul de acţiune permite utilizarea preventivă şi curativă, se recomandă aplicarea strict preventivă pentru a evita pagubele şi infestarea ireversibilă, după caz, a culturii. Combinație unică de substanțe active, fiecare dintre ele având ca țintă putregaiul cenușiu și alte boli importante în culturile de viță de vie, pomi și legume. Are dublă acțiune, sistemică și de contact și prezintă risc scăzut de apariție a rezistenței. Stadiul de utilizare: se aplică la avertizare, la apariţia primelor simptome ale bolii, în perioada de la înflorit până la recoltat.

Mod de utilizare: Doza recomandată: 0.8-1 kg/ha. Nr. maxim de aplicări 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 10-14 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

 

 

♦  Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol)este un fungicid foliar preventiv şi curativ, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandat să se utilizeze la culturile legumicole. Ortiva Top conţine două ingrediente active (azoxistrobin şi difenoconazol) cu activitate de contact şi sistemică locală şi translaminară.  Stadiul de utilizare – apariţia celei de-a 10 frunze, până la coacere deplină.

Mod de utilizare: Doza recomandată: 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 8-10 zile. Timp de pauză până la recoltare – 7 zile.

 

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Fig. 1 Putregaiului cenusiu la ardei  (Botrytis cinerea)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea Putregaiului cenusiu la ardei – Botrytis cinerea

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii