Horticultorul.ro

mai 02 2024

Combaterea putregaiului cenusiu la Castraveti – Botrytis

Putregaiul cenusiu este o boala cauzata de catre ciuperca Botrytis cinerea, aceasta fiind intalnita adesea in culturile de castraveti din spatii protejate (sere, solarii), dar apare si la culturile din gradini sau camp, cand umiditatea atmosferica relativa este ridicata (in anii ploiosi).

Sporii ciupercii Botrytis cinerea se raspandesc usor prin curentii de aer sau prin stropii de apa, acesti pot afecta plantele care au fost ranite, dar si pe cele sanatoase.

Factori ce favorizeaza  aparitia putregaiului cenusiu la castraveti:

-umiditatea relativa a aerului ridicata (peste 95%, mai multe zile la rand);

-temperaturi de 18-23 ºC;

-nebulozitate persistenta;

-udarea excesiva a solului;

-fertilizarea in exces;

-prezenta unor rani pe plantele de castraveti.

 

Semnele atacului la castraveti sunt usor de observat pe tulpina si fructe (incepand de la varf). Atacul se manifesta sub forma unor pete de culoare verde-cenusie, acoperite de un mucegai (puf alb-cenusiu). Plantele putrezesc usor in zonele atacate de Botrytis cinerea. Fructele afectate devin îmbibate in apa si moi, care se acoperă cu un mucegai gros de culoare gri.

 

Fungicide utilizate in combaterea putregaiului cenusiu la castraveti:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

I. Fungicide biologice – BIO: 

 Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713 – Fungicid și bactericid biologic pentru combaterea bolilor la următoarele culturi de câmp: salată, măr, păr, viță de vie, căpșun, plante ornamentale și trandafiri, cartof, rapiță, sfeclă de zahăr, precum și la următoarele culturi în spații protejate: salată, cucurbitacee (castraveți), solanacee (tomate, ardei, pătlăgele vinete), căpșuni, plante ornamentale și trandafiri.

Serenade ASO este un produs ce poate fi folosit si in agricultura organica (ECO-BIO).

Bacillus subtilis previne îmbolnăvirea plantelor prin crearea unei zone de protecție pe frunze și prevenirea fixării și penetrării patogenilor. Dezvoltarea patogenilor este stopată prin privarea acestora de nutrienți și de spațiu pe frunze. În plus, se produc 3 grupe de lipopeptide (iturine, plipastatine și surfactine) care acționează împreună pentru a distruge tuburile germenilor și miceliul fungilor patogeni prin penetrarea membranelor celulare. Odată cu stoparea germinării sporilor este stopată infecția și boala nu se va mai extinde. De asemenea, Bacillus subtilis declanșează răspunsul de rezistență sistemică al plantei, fapt indicat de activitatea peroxidazei mărite.

Mod de utilizare: Doza: 4 – 8 l/ha, la aplicare foliară, pentru combaterea putregaiului cenușiu (Botrytis cinerea). Se realizează maxim 6 tratamente pe sezon, la un interval între aplicări de minim 5 zile, de la formarea celei de a treia frunze (BBCH 13) până la coacerea deplină (forma și culoarea tipice – BBCH 89). Volumul de soluție: 200 – 1500 l/ha.

 

II. Fungicide convenţionale:

♦  Teldor 500 SC (fenhexamid 500 g/l) este un fungicid cu acțiune de contact și local sistemică pentru combaterea putregaiului cenușiu la vița de vie, legume, căpșuni, flori ornamentale și a moniliozelor la sâmburoase. Teldor este un fungicid foarte eficient destinat combaterii putregaiului cenușiu la diferite culturi. Teldor are o acțiune preventivă de durată, împiedicând producerea infecțiilor și dezvoltarea ulterioară a miceliului în plantă. Teldor se fixează puternic la suprafața organelor tratate, formând un strat protector activ exact în locul de atac al ciupercii.

Mod de utilizare: 1-2 tratamente la doza de 0,8 l/ha, la avertizare sau la apariția primelor simptome de boală în perioada de creștere a fructelor. Volum de soluție: 600- 1000 l/ha. Timp de pauză: 1-3 zile.

 

♦  Switch (25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil); – este o combinaţie a două componente active complementare, cu două moduri diferite de acţiune împotriva putregaiului cenuşiu şi a altor boli. Switch este rezistent la spălare la 2 ore după aplicare. Produsul are acţiune multiplă blocând bolile în 4 locuri distincte: germinarea sporilor, creşterea tubului germinativ, penetrarea în plantă şi creşterea miceliului inter şi intra celular. Cu toate că modul de acţiune permite utilizarea preventivă şi curativă, se recomandă aplicarea strict preventivă pentru a evita pagubele şi infestarea ireversibilă, după caz, a culturii.

Stadiul de utilizare: se aplică la avertizare, la apariţia primelor simptome ale bolii, în perioada: de la apariţia primului fruct complet dezvoltat până când 9 sau mai multe fructe au atins dimensiunea normală de recoltat.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 0.8-1 kg/ha. Nr. maxim de aplicări – 3.  Intervalul minim dintre tratamente este de 7-10 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

 

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Fig. 1 Castravetele (Cucumis sativus)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea putregaiului cenusiu la Castraveti – Botrytis

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii