dec. 27 2024

Combaterea Rapanului la Par – fungicide eficiente

Rapanul la par  este o boala  provocata de ciuperca microscopica Venturia pyrina. Rapanul Parului  (Venturia pyrina) este o boala  grava ce afecteaza numeroase organe aeriene ale pomului, cum ar fi: frunze, fructe, lastari.  In anii cu conditii favorabile pentru aparitia bolii, in lipsa stropirilor / tratamentelor  la par efectuate  pe fenofaze (stadii de crestere, dezvoltare si fructificare intr-un sezon de vegetatie), boala poate compromite grav recolta (uscare fructe tinere, deformare fructe, etc.) si va afecta puternic frunzele si lastarii.

Factori de mediu favorizanti:

◊ temperaturi de peste 7°C;

◊ prezenta apei pe organele plantei – pentru o perioada mai mare de 9 ore (precipitatii).

Semnele atacului Rapanulului la par apar pe frunze, fructe, lastari.

Atacul pe frunze, fructe si lastari apare la inceput sub forma unor pete circulare maslinii (verde-intunecat – pe partea superioara a frunzei) care treptat vor ajunge la culoarea maro-inchis sau cenusiu-negricioasa. Lastarii puternic atacati capata un aspect rapanos, coaja se crapa si incepe sa se exfolieze.

Atacul pe fructe – apare sub forma unor pete rotunde si poate conduce la: uscarea fructelor tinere, deformarea fructelor, craparea fructelor in zona petelor, fructe cu valoare comerciala redusa, slaba rezistenta la depozitare (putrezesc), etc. Infectia tarzie a fructelor (toamna) nu se observa la introducerea in depozit, dar are loc si continua cateva luni pe perioada depozitarii, afectand astfel fructele aparent sanatoase si in depozite.

 

Fungicide/substante active  utilizate in  combaterea bolii:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta” 

Tratamente cu fungicide in vegetatie:

I.  Tratamente preventive (previn aparitia bolii) cu:

 

♦  Coprantol Duo (hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru) –  este un fungicid de contact cu acţiune puternic preventivă de tip multi-site (acţiune multiplă în locuri diferite), împotriva manei şi cu activitate secundară împotriva unui spectru larg de boli. Produsul are o formulare unică a două forme de cupru cu acţiune sinergică: hidroxid şi oxiclorură de cupru. Hidroxidul de cupru acţionează preventiv şi antisporulant, formând o peliculă pe organele plantei şi previne infecţia. Oxiclorura de cupru este o substanţă activă de contact cu acţiune preventivă împotriva germinării sporilor şi pătrunderii miceliului în plantă.

Se aplică toamna la căderea frunzelor (BBCH 91-97) şi primăvara de la deschiderea mugurilor până la sfârşitul înfloritului (BBCH 03-65).

Mod de utilizare: Doza recomandata: 2,5 kg/ha. Timp de pauza: 21 zile.

 

 

♦  Curenox 50 (500 g/kg cupru (din oxiclorură de cupru)); – este un fungicid de contact cu acțiune preventivă și curativă, având un spectru larg de acțiune. Cuprul previne germinarea sporilor și protejează planta împotriva noilor infectări prin formarea unui strat protector. CURENOX 50 este recomandat să fi e utilizat ca tratament aplicat înainte sau imediat ce a debutat boala.
Se aplică de la începutul căderii frunzelor până la apariția mugurilor fl orali (BBCH 91-53). 

Mod de utilizare: Doza recomandata: 1,5 – 2,0 kg/ha. Volumul de apa: 500 – 1000 L/ha. Numar maxim de tratamente pe an:  4 tratamente.

 

♦  Triumf 40 WG (hidroxid de cupru) – este un fungicid de contact pe bază de cupru cu acţiune multi-site asupra agenţilor patogeni. Are efect preventiv şi protector asupra culturilor pe o perioadă de timp de 7-10 zile de la aplicare. Datorită acţiunii sale multiple nu creează forme rezistente, de aceea nu trebuie sa lipsească din programele de combatere integrate.

Intervalul de aplicare este cuprins între formarea urechiuşelor de şoarece şi până când 50% din frunze s-au îngălbenit.

Mod de utilizare: Doza recomandata: 2.0 – 2.5 kg/ha.

 

♦  Scab 80 WG  (captan)este un fungicid de contact cu efect preventiv si curativ, din grupa ftalmidelor, cu un spectru larg de agenti patogeni combatuti. Actioneaza prin inhibarea respiratiei ciupercilor patogene. Prin faptul ca substanta activa captan actioneaza in mai multe puncte ale ciclului metabolic, produsul nu creaza rezistenta. Se aplica prin stropire in timpul vegetatiei, pana la 10 tratamente pe sezon, incepand de la umflarea mugurilor. Pentru eliminarea formelor rezistente ale agentilor patogeni, se va alterna cu alte tipuri de fungicide. In conditii normale, produsul poate asigura protectie pe o perioada de 7-10 zile.

Mod de utilizare: Doza recomandata:  1,88 kg/ha. Volumul de apa: aproximativ 1000 L/ha. Timp de pauza:  21 zile

 

II. Tratamente curative (pot stopa boala) cu: 

♦  Luna Care 71,6 WG (fluopiram 50 g/L+fosetil de aluminiu 666 g/L)este un fungicid pentru combaterea bolilor la măr și păr. Luna Care 71,6 WG conţine:

fluopiram – o substanţă activă nouă, cu proprietăţi sistemice şi translaminare, ce aparţine grupei piridiletilamide. În ciclul de dezvoltare al patogenilor, fluopiram acţionează în toate stadiile, inhibând germinaţia sporilor, creşterea tubului germinativ, creşterea miceliului şi sporularea. La nivel biochimic, substanţa inhibă enzimele (Complex II – SDH inhibitor) responsabile în respiraţia mitocondrială prin blocarea transportului de electroni în lanţul respirator; este eficace împotriva unui spectru larg de patogeni în tratamente preventive. Fluopiram acţionează asupra ciupercilor din clasa Ascomycete şi Deuteromycete;

fosetil de aluminiu – substanţă activă cu o capacitate de penetrare în plante foarte bună. Odată pătruns în plantă, fosetilul de aluminiu se remarcă printr-o mobilitate foarte mare în toate ţesuturile şi printr-o distribuţie descendentă şi ascendentă, fapt care permite protejarea pe o lungă perioadă de timp a organelor vegetative şi fructifere, inclusiv a creşterilor noi. De asemenea, fosetilul de aluminiu prezintă o proprietate unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor; nu se dezvoltă fenomene de rezistenţă la efectuarea mai multor tratamente.

Tratamentele se pot aplica începând cu faza „înainte de inflorit” (BBCH 51), până la „începutul coacerii” (BBCH 81).

Mod de utilizare: Doza recomandata:  3 kg/ha. Volumul de apa: 300 – 1500 l apă. Numar maxim de tratamente pe an:  3 tratamente, la avertizare. Intervalul minim dintre tratamente: 7-12 zile. Timp de pauza:  28 zile.

 

♦  Chorus 50 WG (500 g/kg ciprodinil) este un fungicid penetrant sistemic care inhibă biosinteza aminoacizilor esenţiali (metionină). Nu interferează în biosinteza ergosterolilor precum triazoli. Ciprodinil aparţine clasei anilinopirimidine şi intervine în ciclul de viaţă al ciupercilor, în special în timpul procesului de penetrare şi de creştere a miceliului în ţesutul plantei. Ciprodinil prezintă o bună şi rapidă translocare în frunze, acropetală şi translaminară. Chorus 50 are acţiune preventivă şi curativă.

Mod de utilizare: Doza recomandata:  0.45-0.75 kg/ha. Volumul de apa: 300 – 1000 l apă. Numar maxim de tratamente pe an:  3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 7-10. Zile. Timp de pauza:  21 zile

 

♦  Stroby DF (50% kresoxim-metil ) –  este un fungicid pe baza de kresoxim-metil, din familia strobilurinelor, si care intrerupe transportul electronilor in lantul respirator mitocondrial. Stroby DF este quasi-sistemic. Are actiune preventiva. Substanta activa ramane dupa aplicare la suprafata frunzelor ca un depozit solid. Particulele de substanta activa sunt absorbite in stratul subcuticular. Eliberarea substantei active se face treptat, fapt ce confera o lunga perioada de actiune.

Mod de utilizare: Doza recomandata: 0.01%.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Rapanul Parului  (Venturia pyrina)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea Rapanului la Par – fungicide eficiente

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii