feb. 01 2024

Episyrphus balteatus – pradator pentru combaterea afidelor

Episyrphus balteatus este prădător, ale cărui larve sunt  utilizate frecvent la combatere biologica a afidelor (toate speciile de afide).

Acesta face parte din:

Ordinul: Diptera (Diptere, Muste)

Familia: Syrphidae

Denumire stiintifica: Episyrphus balteatus sin. Epistrophe balteata, Syrphus balteatus

Insecte combatute: afide (toate speciile), in culturi protejate (sera, solar) si in livezi, gradina, camp, parcuri.

 

Descriere, ciclu de viata:

Ouale sunt ovale, de 1 mm lungime, de culoare alba/gri.  O femela depune pana la 2000 de oua pe parcursul vieții.

Larvele au pana la 11 mm lungime, de culoare transparenta/bej, sunt fără picioare, au corpul moale, sunt asemănătoare cu melcii fără cochilie, au mobilitate redusa/limitata. Se hrănesc cu afide, indiferent de specie. Afidele sunt consumate complet (este consumata partea interioara a afidelor si ramane doar pielea), iar prezenta fecalelor de culoare închisa semnalează activitatea de prădător a larvelor.

Pupele sunt de culoare bej/maro, au forma de picătura.

Adulti sunt muste de  9-12 mm lungime, acesta prezinta doua benzi negre pe segmentele abdominale 3 si 4, toracele este  maro-metalizat, abdomenul este portocaliu  cu pete negre, unele exemplare pot fi de culoare inschisa, aproape in intregime negre. Adultii isi depun ouale in coloniile de afide, după ce ouăle eclozeaza, larvele tinere incep sa se hraneasca cu afide (indiferent de specie).  O femela poate depune pana la 2000 de oua pe parcursul vietii.  Acestia se hranesc cu polen si nectar.

Ciclul de viata

Ouale sunt depuse de catre muste (Episyrphus balteatus) in imediata apropiere a coloniilor de afide. Larvele trec prin 3 stadii larvare, urmate de un stadiu de pupa. Adulții – muștele  apar din pupa. Ciclul de viată complet durează 17 zile la o temperatura de 22⁰C.

 

Daunatori consumati / pradati de Episyrphus balteatus

Este bine cunoscut faptul ca afidele sunt daunatori periculosi (provoaca numeroase pagube in culturile horticole) si greu de combatut, motiv pentru care este recomandata combaterea integrata (Managementul integrat al dăunătorilor, sau IPM) care include si pradatorii.

Pradatorul este utilizat  in special pentru combaterea afidelor (afidele sunt consumate indiferent de specie), in culturi protejate (sera, solar) si in in exterior: gradina, camp, parcuri, etc.

Larvele se hrănesc/sunt prădători pentru afide.

Pe parcursul dezvoltării sale,  fiecare larva de  Episyrphus balteatus consuma pana la 400-1000 afide (timp de 7-14 zile), in funcție de specia de afide si de vârsta acestora.

Larvele in stadiu 1 consuma doar 1-2 afide/zi, dar larvele in stadiu 3 consuma 90 afide/zi.

 

Doza Recomandata

Se recomanda eliberarea/eclozarea din pupe a peste 100-400 pupe/ha in funcție de presiunea atacului de afide. Se recomanda amplasarea de noi pupe săptămânal.

Eficacitatea maxima a lui Episyrphus balteatus este la temperaturile in intervalul 15⁰-23⁰C, dar larvele sunt active de la temperaturi peste 8⁰C. Umiditatea relativa  ridicata (60%) favorizează dezvoltarea larvelor si a pupelor.

 

Culturi

Se utilizează la culturile horticole din exterior si spatii protejate.

 

Depozitare si transport pt. recipientul cu prădători

Recipientul cu pradatori se pastreaza la o temperatura de 8-10ºC.

Se pastreaza maxim 24-48 ore de la primire.

Continutul flacoanelor (pradatorii) nu se vor expune la lumina (se pastreaza la intuneric) sau pesticide.

 

Utilizarea / Lansarea pradatorului

Pentru eliberare se utilizează cutiuțe mici cu pupe, amplasate in zona centrala din sera.

Având in vedere mobilitatea foarte buna a muștelor de Episyrphus balteatus, numarul punctelor de eliberare in cultura nu este foarte  important.

In condiții favorabile 22⁰C, pupele livrate eclozeaza (se transforma in adulti-muste) in cca. 5 zile, iar primele oua vor fi depuse de adulti in 6-8 zile.

Pentru hrana adulților-mustelor sunt necesare in culturi flori, de unde aceștia sa se hrănească cu polen si nectar.

Adultii – mustele folosesc atat indicii vizuale cat si chimice pentru a identifica locul potrivit – colonia de afide unde sunt depuse ouale, intrucat larvele au mobilitate redusa.

Episyrphus balteatus combate toate speciile de afide.

 

Atentionari pentru Episyrphus balteatus

Atentie !!! Musca Episyrphus balteatus este afectata de pesticide: insecticide, fungicide, etc. motiv pentru care inainte de eliberarea / utilizarea pradatorului se recomanda  consultarea diverselor softuri/programe disponibile pe telefon in Android: Agrobio Effects – Side Effects Guide; Side Effects Guide, etc.

Fig. 1  Episyrphus balteatus, musca si pupe

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Episyrphus balteatus – pradator pentru combaterea afidelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii