oct. 20 2024

Fainarea la Goji: identificare, combatere

Denumire populara: Fainarea la Goji

Denumire stiintifica: Arthrocladiella mougeotii sin. Erysiphe mougeotii, Microsphaera mougeotii, Arthrocladiella lycii

Denumire populara in engleza: powdery mildew on goji berry plants 

Fainarea la goji (Arthrocladiella mougeotii) este o boala frecventa la plantele cultivate in plantatie si gradini.

 

Cauza bolii: boala este provocata de infectia cu ciuperca microscopica Arthrocladiella mougeotii.

 

Plante atacate/gazda:  Lycium barbarum var. chinense, Lycium barbarum, Goji chinezesc (Lycium  chinense)

 

Condiții de mediu / Factorii de mediu favorizanți

Germinarea sporilor de Arthrocladiella mougeotii in conditii optime are loc la temperaturi optime de 22-24 ºC si umiditatea relativa din aer la valori de peste  60%.

Conidiile ciupercii pot fi răspândite de: vant, lucratori si insecte.

 

Descrierea agentului patogen

Conidioforii ciupercii poarta conidiile înlănțuite, hialine, eliptice/cilindrice, cu lungimea de 20-30 μm x 12-14 μm latime.

La finele sezonului de vegetație pot sa apară formele de rezistenta peste iarna – cleistotecile cu diametru de 100-160 μm, acestea contin ascofructe ce contin  6-29 asce cu 2-4 ascospori.

Ciuperca își dezvolta miceliul pe frunze si flori.

 

Ciclul bolii:

Agentul patogen se dezvolta bine si rapid in conditii optime si lipsa tratamentelor. Ciuperca germineaza cu usurinta in conditii de mediu prielnice. Boala se transmite cu usurinta atat prin spori (conidii), cat si prin miceliu (daca un organ sănătos se atinge de unul bolnav se infecteaza rapid).

 

 

Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre  Fainarea la Goji

Fainarea la goji (Arthrocladiella mougeotii) ataca: frunze, codita florilor, boboci florali, codita fructelor.

Atacul se poate observa pe organele atacate sub forma unui puf alb pulverulent (ca o pulbere, faina).

Atacul se poate observa usor atat pe pertea superioara a frunzelor cat si pe cea inferioara. In urma atacului frunzele se ingalbenesc si cad prematur, conducand la defolierea plantelor de goji.

Atacul poate afecta cantitativ si calitativ producția de fructe de Goji.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru Fainarea la goji

  • Cultivarea soiurilor cu toleranta la făinare;
  • Evitați fertilizarea excesiva cu azot;
  • Tratamente cu fungicide omologate in sezonul de vegetație;
  • Adunarea si distrugerea frunzelor toamna;
  • Tratamente cu fungicide specifice in perioada de repaus vegetativ (toamna tarziu – primavara devreme).

Fig. 1 Fainarea la goji (Arthrocladiella mougeotii)

Fig. 2 Fainarea la goji (Arthrocladiella mougeotii)

Fig. 3 Fainarea la goji (Arthrocladiella mougeotii)

Fig. 4  Fainarea la goji (Arthrocladiella mougeotii)

Fig. 5  Fainarea la goji (Arthrocladiella mougeotii)

Fig. 6 Fainarea la goji (Arthrocladiella mougeotii)

Fig. 7 Fainarea la goji (Arthrocladiella mougeotii)

Fig. 8  Fainarea la goji (Arthrocladiella mougeotii)

Fig. 9 Fainarea la goji (Arthrocladiella mougeotii)

Fig. 10 Fainarea la goji (Arthrocladiella mougeotii)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fainarea la Goji: identificare, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii