dec. 26 2024
Combaterea Fainarii la Mar – fungicide eficiente
Fainarea la mar este una din cele mai grave si frecvent intalnite boli ale marului si este provocata de catre ciuperca microscopica Podosphaera leucotricha.
Ciuperca Podosphaera leucotricha formeaza pe frunze un miceliu septat, incolor, fixat pe suprafata organelor verzi ale plantei (frunze, flori) cu ajutorul apresoriilor. Pe miceliu se dezvolta lanturi lungi de conidii cilindrice, incolore, unicelulare, cu dimensiuni de 16-27 x 10-17 μm. Vantul raspandeste rapid conidiile de la o planta la alta generand astfel noi infectii secundare.
Ciuperca Podosphaera leucotricha ataca agresiv numeroase organe ale marului, astfel se pot identifica ușor semne ale atacului (simptome) pe: frunze, lăstari, flori, fructe.
Semnele atacului de Fainare la mar apar pe:
- frunze – boala apare sub forma unei pasle de culoare alba “fainoasa”. Frunzele nu se mai deschid si capata un aspect curbat;
- lastari – lăstarii erbacei de mar vor fi de asemenea acoperiti total sau partial de pasla micelara albicioasa, iar daca atacul continua, aceștia vor fi compromiși;.
- flori – atacul la flori – conduce la uscarea rapida a acestora;
- fructe – atacul ciupercii la fructele tinere – duce la uscarea si caderea acestora.
Fungicide/substante active utilizate la combaterea bolii:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Tratamente cu fungicide in perioada de repaus (decembrie-februarie) pentru fainarea marului:
Se fac minim doua tratamente in perioada de repaus vegetativ total (unul la inceput de decembrie si unul la inceput de februarie, pomi fara frunze) cu: Zeama sulfo-calcica intr-o concentratie de 20%.
Atentie !!! Tratamentele se fac pe temperaturi pozitive de (peste +5°C) si mugurii trebuie sa fie in stare dorminda.
II. Tratamente cu fungicide in vegetatie, pentru combaterea fainarii la mar:
1. Tratamente preventive (previn aparitia bolii) cu:
♦ Thiovit Jet (sulf 80%) –este un fungicid de contact cu acțiune multiplă în combaterea făinării. Acţionează asupra patogenilor prin întreruperea procesului de formare a noilor celule. Produsul prezintă o formulare avansată, microgranule dispersabile în apă, ce asigură o bună omogenizare a soluţiei, pregătirea rapidă a acesteia, nu înfundă duzele şi produce mai puţin praf. Formularea Thiovit Jet vă permite să obţineţi întreaga eficacitate, persistenţă şi siguranţă în utilizare pe care vi le poate oferi sulful. Produsul reprezintă un instrument important în strategia de prevenire a formelor rezistente.
Primul tratament se aplica la aparitia primelor simptome ssau la avertizare. Nu se mai aplica dupa ce fructele si-au schimbat culoarea. Perioada de aplicare (BBCH) – BBCH 09-85.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 5-8 kg/ha (în funcție de nivelul de infestare). Numar maxim de tratamente pe an: 3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 7-14 zile. Timp de pauză: 7 zile.
♦ Ravibis (bicarbonat de sodiu 99,6% g/g) – este un produs de contact pe bază de bicarbonat de sodiu (NaHCO3). Biocarbonatul de sodiu este clasificat ca substanță de bază, acceptată în agricultură. Acesta vizează în principal micozele în diferite culturi, în principal legume, fructe moi și struguri, cu acțiune și împotriva rapănului la mere. RAVIBIS™ are, în principal, eficacitate fungistatică, fără a penetra în țesutul vegetal și fără urme de reziduuri. Produsul are mai multe moduri de acțiune împotriva ciupercilor, inclusiv tamponarea unui mediu cu pH ridicat și creșterea nivelului osmotic pe suprafețele frunzelor.
Din testările realizate de Syngenta, RAVIBIS™ este un produs ideal pentru fermierii care doresc să implementeze în fermă soluții ecologice în programul lor de tratamente. Recomandăm utilizarea lui împreună cu un adjuvant pentru a spori eficacitatea sa. Produsul se poate aplica in intervalul BBCH 10 – BBCH85 (de la inmugurire pana la stadiul de coacere a fructelor).
Mod de utilizare: Doza 2,5-5 kg/ha sau 0,5-1%. Numar de aplicari la interval de minim 10 zile 1-8. Cantitatea de apa recomandata la hectar 500-1000 l. Timp de pauza 1 zi.
♦ Fontelis (pentiopirad 200 g/l). – este un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor foliare la măr.
Fontelis prezinta mai multe avantaje:
- Eficienţă ridicată în controlul bolilor precum rapăn;
- Venturia inaequalis, făinare Podosphaera leucotricha;
- Preventiv – excelentă protecţie;
- Curativ – în infecțiile apărute în ultimele 48 de ore;
- Capacitate foarte bună de blocare a transmiterii bolilor;
- Penetrare translaminară și mobilitate acropetală;
- Rezistenţă la spălare
Poate fi aplicat în orice fază de vegetaţie a culturii pentru combaterea rapănului și făinării la măr, în mod obișnuit de la dezmugurit (stadiul de urechiușe – BBCH 10) până la formarea fructelor (BBCH 79) cu recomandarea de a adapta volumul de soluţie la masa foliară formată în momentul aplicării pentru a asigura o bună uniformitate și acoperire.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 750 ml/ha. Volumul de apa: 500-1000 l/ha. Numar maxim de tratamente pe an: 3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: dacă presiunea de infecţie este mare, tratamentul se poate repeta după 7 zile. Timp de pauză: 21 zile.
2. Tratamente curative (pot stopa boala) cu:
♦ Luna Care 71,6 WG (fluopiram 50 g/L+fosetil de aluminiu 666 g/L) – fungicid pentru combaterea bolilor la măr și păr. Produsul conține fluopiram, o substanță activă nouă, cu proprietăți sistemice și translaminare, ce aparține grupei piridiletilamide. În ciclul de dezvoltare al patogenilor, fluopiram acționează în toate stadiile, inhibând germinația sporilor, creșterea tubului germinativ, creșterea miceliului și sporularea. Este eficace împotriva unui spectru larg de patogeni în tratamente preventive. Fluopiram acționează asupra ciupercilor din clasa Ascomycete și Deuteromycete. Fosetil de aluminiu este o substanță activă cu o capacitate de penetrare în plante foarte bună. Odată pătruns în plantă, fosetilul de aluminiu se remarcă printr-o mobilitate foarte mare în toate țesuturile și printr-o distribuție descendentă și ascendentă, fapt care permite protejarea pe o lungă perioadă de timp a organelor vegetative și fructifere, inclusiv a creșterilor noi. De asemenea, fosetilul de aluminiu prezintă o proprietate unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor. Nu se dezvoltă fenomene de rezistență la efectuarea mai multor tratamente.
Tratamentele se pot aplica doar postfloral, din momentul în care fructele au circa 1 cm în diametru/prima cădere fiziologica a fructelor (BBCH 71) până la începutul coacerii (BBCH 81). Nu se aplica la soiul Golden Delicios si nici la celelalte varietati cu genetica Golden.
Nu se aplică în timpul înfloritului la mar.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 3 kg / ha. Volumul de apa: 300 – 1500 l apă. Numar maxim de tratamente pe an: 3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 7-12 zile. Timp de pauză: 28 zile.
♦ Cyflamid 5 EW (ciflufenamid) – este un fungicid cu mod unic de acțiune, excelent pentru controlul făinărilor. Are o foarte bună translocare translaminară în frunze și acționează și prin vaporii formați la nivelul foliajului. Prezintă o excelentă acţiune preventivă şi curativă.
Condiționarea sub formă de emulsie în apă (EW) face ca produsul să adere foarte bine pe suprafaţa tratată şi să fi e mai rezistent la spălare de către ploi şi apa de irigaţii. Control eficient în combaterea făinărilor la cereale şi alte culturi horticole. Reducerea numărului de tratamente comparativ cu alte fungicide datorită efi cacităţii de lungă durată a produsului. Previne formarea și dezvoltarea exhaustorilor, creșterea hifelor secundare și formarea conidiosporilor.
La măr se fac tratamente de prevenire, când mugurii fl orali sunt vizibili (fl orile sunt închise încă), iar al doilea tratament cu14 zile înainte de recoltare (BBCH 55-79).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,45 L/ha. Volumul de apa: 1000-1500 l apa/ha.
♦ Luna Experience 400 SC (fluopiram 200 g/l + tebuconazol 200 g/l) – este un fungicid pentru combaterea bolilor la măr, păr, sâmburoase, vița de vie, varză, praz, morcov. Fluopiram – o substanţă activă nouă, cu proprietăţi sistemice şi translaminare, ce aparţine grupei piridiletilamide. În ciclul de dezvoltare al patogenilor, fluopiram acţionează în toate stadiile inhibând germinaţia sporilor, creşterea tubului germinativ, creşterea miceliului şi sporularea. La nivel biochimic, substanţa inhibă enzimele (Complex II – SDH inhibitor) responsabile în respiraţia mitocondrială prin blocarea transportului de electroni în lanţul respirator; este eficace împotriva unui spectru larg de patogeni în tratamente preventive. Acţionează asupra ciupercilor din clasa Ascomycete şi Deuteromycete. Tebuconazol – aparţine clasei chimice a triazolilor şi are acţiune sistemică. Substanţa activă tebuconazol pătrunde în ţesuturile plantelor după care este distribuită acropetal şi intervine în procesul de sinteză a sterolilor, punând agenţii patogeni în imposibilitatea de a se mai dezvolta. Tebuconazol prezintă proprietăţi preventive, curative şi uneori eradicative care îi conferă un spectru larg de activitate. Sunt protejate frunzele, lăstarii, florile şi organele fructifere. Tratamentele se efectuează începând cu faza de butoni florali vizibili, dar închiși (BBCH 55) până la faza de coacere a fructelor pentru depozitare (BBCH 89).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,75 L / ha. Volumul de apa: 1000-1500 L apă. Numar maxim de tratamente pe an: 1 tratament. Timp de pauză: 14 zile.
♦ Folicur Solo 250 EW (tebuconazol 250 g/l) – este un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor la cireș, prun, măr, viță de vie, rapiță. FOLICUR® SOLO 250 EW are activitate sistemică în plante. Substanţa activă tebuconazol (din grupa chimică a triazolilor) pătrunde rapid după stropire în ţesuturile plantelor după care este distribuită ascendent (acropetal) prin xilem până în vârfurile tinere de creștere. Din punct de vedere biochimic, produsul disturbă procesul de biosinteză a sterolilor (DMI), punând agenţii patogeni în imposibilitatea de a se mai dezvolta chiar dacă infecția a avut loc de curând. Produsul prezintă proprietăţi preventive şi curative asupra unui spectru larg de patogeni cu localizare în special foliară și care afectează numeroase culturi. Tratamentele se efectuează începând cu fenofaza de buton roz (BBCH 57) până la fenofaza de fruct cu diametrul de 4 cm (BBCH 74).
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,6 L/ha. Volumul de apa: maxim 1500 L apă/ha. Numar maxim de tratamente pe an: 1-2 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 12 zile. Timp de pauză: 14 zile.
♦ Orius 25 EW (tebuconazol) – este un fungicid cu acțiune sistemică pentru combaterea bolilor la grâu, orz, rapiță, sâmburoase, măr, viță de vie, tomate și castraveți, precum și pentru utilizarea ca regulator de creștere la rapiță, în tratamentele de toamnă. Fungicidul acționează prin inhibare pe două căi a biosintezei ergosterolului în pereții celulari ai organismelor țintă. Odată absorbit în tesuturi (în maxim 2 ore de la aplicare), produsul se translocă acropetal și are o remanență îndelungată de 3-4 săptămâni. Datorită proprietăților sale, produsul are acțiune preventivă, dar și curativă și eradicantă.
Pentru a preveni instalarea rezistenței patogenilor, se va evita aplicarea a mai mult de două tratamente cu Orius 25 EW la aceeași cultură și pe aceeași suprafață într-un sezon.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,05% (0,75 l/ha în 1500 l apă). Volumul de apa: 1500 L apă/ha. Timp de pauză: 14 zile.
♦ King 250 (tebuconazol) – este un fungicid sistemic din grupa triazolilor cu spectru larg de combatere. Este formulat ca emulsie in apa (EW) si are actiune protectiva, preventiva si curativa. Asigura protectie indelungata . Dupa aplicare produsul este preluat prin frunze si distribuit uniform prin xilem in intreaga planta, reducand asfel riscul spalarii. Actioneaza prin blocarea formarii ergosterolului care intra in componenta peretelui celular al ciupercilor patogene care astfel nu se mai pot dezvolta. Nu este fitotoxic la dozele recomandate. In functie de situatie se poate aplica preventiv sau curativ. Preventiv se aplica la avertizare, atunci cand conditiile de cultura si ale mediului inconjurator sunt favorabile aparitiei infectiei. Cand primele simptome ale infectiei pe plante sunt deja aparute, King 250 EW se va aplica curativ. Datorita efectului sistemic de patrundere si distribuire rapida in planta, evolutia bolii poate fi stopata iar urmatoarele cresteri vegetative vor fi sanatoase. Se aplica in principal dupa inflorire, in perioada formarii si cresterii fructelor.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0.05% (0.75 l/ha).
♦ Mystic Top (250 g/l tebuconazol) – este un fungicid sistemic cu spectru larg de acţiune, în special asupra agenţilor patogeni care provoacă făinari la culturile de grâu, orz, măr şi viţă de vie. Mystic Top are acțiune preventivă, curativă și uneori de eradicare, care se manifestă asupra patogenilor prin inhibarea sintezei ergosterolului, un component al membranelor celulare ale organismelor țintă.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,05% (0,750 l/ha în 1500 l apă). Volumul de apa: 1500 L apă/ha. Intervalul minim dintre tratamente: 14 zile. Timp de pauză: 14 zile
♦ Topas (100 g/l penconazol) –este un fungicid sistemic local, translaminar în frunze, care combate diferitele specii de făinare. Produsul este absorbit rapid de către toate părţile verzi active ale plantelor, cu precădere de frunzele atinse de soluţia de tratat. Topas prezintă şi acţiune prin vapori care oferă protecţie şi părţilor plantei care nu au fost tratate direct, dar care se află în vecinătate apropiată cu părţile tratate. Produsul prezintă rezistenţă bună la ploaie şi nu este spălat de ploile care survin la 3-4 ore de la aplicarea produsului. Topas conţine penconazol care acţionează împotriva ciupercilor în momentul penetrării acestora în plantă şi în perioada de formare a haustorilor. Produsul opreşte dezvoltarea bolilor prin interferarea în procesul de biosinteză al sterolilor (ergosterolului) din membranele celulare. Topas are acţiune preventivă, curativă şi de blocare a dezvoltării bolii. Deşi modul de acţiune permite utilizarea curativă, se recomandă aplicarea preventivă pentru a evita pagubele şi infestarea ireversibilă a culturii. În funcţie de cultură, condiţiile climatice, evoluţia bolii şi presiunea de infecţie, Topas poate avea o durată de acţiune între 7-14 de zile. Intervalul mic se foloseşte în cazul presiunii de infecţie ridicată.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0.3 – 0.5 l/ha. Numar maxim de tratamente pe an: 3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 10 zile. Timp de pauză: 14 zile.
♦ Score 250 (250 g/l difenoconazol) – este un fungicid sistemic cu preluare rapidă în plantă. Substanța activă acţionează împotriva ciupercilor în momentul penetrării în plantă (germinării sporilor ciupercii) şi în perioada de formare a haustorilor. Score opreşte dezvoltarea ciupercilor patogene prin interferarea în procesul de biosinteză a sterolilor (ergosterol) din membranele celulare. Produsul este transportat sistemic, acropetal, ascendent prin vasele lemnoase în toate părţile verzi ale plantei. Pe frunze este distribuit translaminar pe ambele feţe, asigurând astfel, o protecţie uniformă foarte bună împotriva bolilor. Deşi modul de acţiune permite utilizarea preventivă şi curativă, se recomandă aplicarea produsului preventiv pentru a evita infestarea ireversibilă a culturii. Perioada de aplicare (BBCH) – BBCH 61-84.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0.200 l/ha (0.2267 %). Numar maxim de tratamente pe an: 3 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 10 zile. Timp de pauză: 28 zile.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combaterea Fainarii la Mar – fungicide eficiente