oct. 17 2017
Mozaicul galben al fasolei: identificare, prevenire
Denumire populara: Mozaicul galben al fasolei
Denumire stiintifica: Bean yellow mosaic virus sin. BYMV
Mozaicul galben al fasolei (Bean yellow mosaic virus sin. BYMV) este o viroza (boala provocata de virusi) prezenta la numeroase leguminoase dar si alte plante.
Plante atacate: fasole, soia, mazare, bob, arahide, trifoi, naut, linte, lucerna, lupin, spanac, gladiole, narcise, petunii, frezia, etc.
Ciclul bolii
Mozaicul galben al fasolei (Bean yellow mosaic virus – BYMV) se poate transmite si prin seminte de leguminoase (mazare, bob, trifoi, lupin, etc.), dar doar procent mic de seminte (< 7 %) poseda virusul.
Virusul se raspandeste cu ajutorul afidelor in mod nepersistent (afida – inteapa planta bolnava, ia virusul si se muta imediat ‚in cateva minute’ pe una sanatoasa, pe care o infecteaza, dupa care intepa doar plante sanatoase si afida nu mai poseda virusul). Printre speciile de afide vectori se numara: Paduchele negru de frunze (Aphis fabae), Paduchele verde al cartofului (Macrosiphon euphorbiae), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), etc.
Semnele atacului (simptome/identificare)
La fasole pe frunze apare un mozaic format din pete clorotice de culoare galbena (Vezi fig.) si verzi. Frunzele afectate se deformeaza (Vezi fig).
Semnele atacului asupra plantei difera in functie de tulpina virusului.
Pentru determinarea exacta a prezentei virusului este necesara efectuarea testelor de in teren (se pot utiliza kituri de testare rapida de la LOEWE) sau in laborator. Testele se vor face atat pentru plante cat si pentru seminte infectate.
Masuri de prevenire:
- Utilizarea de seminte certificate si libere de agenti patogeni,
- Monitorizarea permanenta a plantelor din cultura si depistarea rapida a celor bolnave;
- Cultivarea de soiuri/hibrizi cu rezistenta/toleranta la BYMV;
- Combaterea afidelor atat in cultura cat si la culturile din împrejurimi, etc.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Mozaicul galben al fasolei: identificare, prevenire