Horticultorul.ro

mai 29 2019

Plosnita cerealelor-graului (Eurygaster integriceps): descriere, combatere

Ordinul: Heteroptera (plosnite)

Familia: Scutelleridae

Denumire populara: Plosnita cerealelor, Plosnita graului, Plosnita asiatica  a cerealelor

Denumire stiintifica: Eurygaster integriceps

Daunatorul este raspandit in: Europa, Asia Mica, Africa de Nord

Plosnita cerealelor  (Eurygaster integriceps)  este un daunator intalnit frecvent  in culturile de cereale paioase, care poate provoca alaturi de celelalte plosnite ale cerealelor pierderi insemnate.

Plante atacate: cereale paioase  (grau, triticale, orz, ovaz, secara, sorg, etc.) si alte graminee (Lolium spp., Poa spp., Festuca spp., Agrostis  spp., etc.).

Biologia si descrierea daunatorului:

Adulții – sunt semi-elongati, lungi de 1-1,2 cm si lati de 0,6 cm, de forma ovala, culoarea variaza mult si sunt culori amestecate: crem-gri, maro, rosu (pe alocuri), negru, Vezi fig.; capul are forma de semi-triunghi,  lung de 2 mm, Vezi fig. Femelele depun grupat cate 6-9 oua in doua-trei (2-3) rânduri paralele in special pe partea inferioara a frunzelor (spatele frunzelor).  Intr-o perioada de 2 luni (mai-iunie) o femela depune cca. 190 oua.

Ouale – sunt sferice, verde-deschis, slab-translucide, cu diametru de 1 mm. Perioada de incubatie dureaza 1-3 saptamani.

Nimfele  – sunt asemănătoare cu adulții ca forma si culoare, singura diferența consta in faptul ca nimfele sunt nearipate.  Nimfele  trec prin 5 stadii  de dezvoltare pe parcursul a cca. 5 săptămâni.

Ciclul biologic:

Insecta are  1 generatie/an (monovoltina).

Primăvara, la mijlocul lunii aprilie (12°C), adultii hibernanti devin activi, se hranesc si migreaza catre culturile de cereale, are loc copulatia si isi depun ouale pe tulpinile si  frunzele de cereale paioase (prefera partea inferioara a frunzei „spatele”) in intervalul mai-iunie. Incubatia se desfasoara pe parcursul a 7-20 zile, dupa care apar nimfele  (se hranesc si naparlesc de 5 ori). Perioada de la nimfa la adult  dureaza 5-6 saptamani, iar in intervalul iulie-august apare o noua generatie de adulti, care se hranesc si odata cu venirea iernii intra in hibernare.

Daunatorul ierneaza  (diapauza de iarna) in stadiu de adult in litiera (frunzele cazute pe sol din gradini, perdele forestiere, paduri).

Atacul, semnele atacului si afectarea plantelor:

Plosnita cerealelor  (Eurygaster integriceps)  in stadiu de adult-nimfa  poseda un aparat de intepat si supt cu ajutorul caruia isi injecteaza saliva urat mirositoare in organele plantelor (prin canalul salivar). Saliva de plosnita are rolul de a lichefia  tesuturile organelor plantei pentru a fi consumate de catre plosnita (prin canalul alimentar). In zonele unde insecta inteapa apar pete de decolorare – de culoare galbena sau maronie.

Atacul se manifesta asupra diferitelor organe ale plantei ca: frunze, tulpini, spic-rahis (ax principal la inflorescentele de graminee ), organele florale,  boabe.

Plantele atacate sunt puternic afectate:  infratesc excesiv;  nu formeaza boabe,  spice/sau au spice cu boabe mici.

Atacul asupra tulpinii determina avortarea florilor din spic;

Boabele atacate devin șiștave (nedezvoltate, seci), au gust neplacut „respingator” (datorat salivei urat mirositoare) si sunt improprii pentru consumul uman sau animal;

Combatere:      

Aplicarea de tratamente foliare cu insecticide specifice pentru plosnitele cerealelor cand adultii, nimfele  isi fac aparitia.

Insecticide specifice:

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Plosnita cerealelor-graului (Eurygaster integriceps)

Fig. 2 Plosnita cerealelor-graului (Eurygaster integriceps)

Fig. 3 Plosnita cerealelor-graului (Eurygaster integriceps)

Fig. 4 Plosnita cerealelor-graului (Eurygaster integriceps)

Fig. 5 Plosnita cerealelor-graului (Eurygaster integriceps)

Fig. 6 Plosnita cerealelor-graului (Eurygaster integriceps)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plosnita cerealelor-graului (Eurygaster integriceps): descriere, combatere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii