Horticultorul.ro

iul. 09 2012

Psylla de Albizia (Acizzia jamatonica): identificare

Psylla de Albizia-Acizzia jamatonica

Ordinul: Hemiptera  (hemiptere)

Subordin: Homoptera

Familia: Psyllidae

Denumire populara: Psylla de Albizia

Denumire stiintifica: Acizzia jamatonica

Denumire populara in engleza: albizia psyllid

Prezenta insectei Psylla de Albizia (Acizzia jamatonica) pe plantele de albitia (Albizia sau Arborele de matase Persan) este o problema grava, intrucat insectele se inmultesc cu repeziciune colonizand rapid intreaga planta.

Specialistii de la Horticultorul.ro, au observat insecta in Romania pentru prima data in anul 2007 in Bucuresti pe plantele de Albizia (Vezi fig.).

Acizzia jamatonica este originara din Asia (China si Japonia).

Psylla de Albizia (Acizzia jamatonica)  au forme aripate si nearipate si diverse culori (verzi, galben-verzui, etc), (Vezi Fig.).

Psylla de Albizia (Acizzia jamatonica)  inteapa planta (frunza) si se hranesc cu seva din aceasta. Insectele elimina (zaharurile-glucidele pe care nu le pot metaboliza) sub forma de excremente cristalizate (Vezi Fig.). Excrementele de Psylla de Albizia (cristalele) se scutura de pe frunze si cad pe sol, masini (ca niste cristale mici de zahar-cleioase), producand un aspect neplacut: se lipesc de talpa pantofului, se lipesc pe masini si sunt greu de indepartat.

Semnele atacului (simptomele):

Psylla de Albizia (Acizzia jamatonica) formeaza colonii pe organele aeriene ale plantelor de Albitia:

Psylla de Albizia se pot observa usor partea inferioara a frunzelor plantelor (au circa 0,8-1 mm lungime si sunt de culoare verde). – pe frunzele atacate se observa atat prezenta afidelor (de culoare verde)  cat si excrementele acestora cristalizate (cristale filiforme-transparente), frunzele atacate puternic se usuca inainte de vreme si cad.  La plantele atacate apare si caderea prematura a florilor dar va fi afectata atat maturarea lemnului (ramurile vor ingheta mai usor) cat si inflorirea din anul urmator;

Acizzia jamatonica secreta (excreta) pe plante substante lipicioase cu aspect (de cristale) bogate in zaharuri „glucide” (excrementele afidelor sau „roua de miere”- „honeydew”), (Vezi Fig.). Psylla de Albizia excreta „elimina” cantitati insemnate de glucide intrucat acestea se hranesc numai cu partea proteica (proteinele) prezenta in seva extrasa din plante.

Modul de afectare al plantelor:

– Plantele de albitzia atacate de Psylla de Albizia nu mai cresc (stagneaza cresterea), in timp se pot debilita si usca, daca atacul continua mai multi ani scucesiv (nu se iau masuri de combatere la timp);

– Florile sau inflorescentele nu se mai dezvolta si cad prematur;

– Plantele cresc debile;

– Plantele de albitia afectate de Psylla de Albizia nu for mai inflorii sau vor avea un numar redus de flori in anul urmator (datorita atacului nu mai diferentiaza muguri floriferi);

Combaterea eficienta a Psylla de Albizia:

Identificarea cu usurinta a prezentei daunatorului se poate face cu usurinta verificand cu atentie spatele frunzei si dupa simptomele (semnele) specifice (Vezi Fig.).

Combaterea eficienta a insectei se poate face cu ajutorul insecticidelor sistemice „Clasa Neonicotinoizi”  (insecticidul intra in planta si circula odata cu seva bruta a plantei in toata planta).

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

Pentru a evita instalarea coloniilor de Psylla de Albizia pe plantele noastre, putem face tratamente foliare „stropiri”, de la pornirea plantelor in vegetatie „o data la trei saptamani ”  – cu insecticide specifice.

Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor neonicotinoide si dozarea corespumzatoare (a se evita subdozarea) – pentru a evita aparitia formelor de Psylla de Albizia  rezistente  la un anumit produs „inseticid”.

In cazul in care dupa 6-7 zile  „nu au murit Psylla de Albizia„, se va repeta  tratamentul (stropirea plantelor cu insecticid).

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Psylla de Albizia (Acizzia jamatonica)

Fig. 1 Psylla de Albizia (Acizzia jamatonica)

Fig. 1 Psylla de Albizia (Acizzia jamatonica)

Fig. 2 Psylla de Albizia (Acizzia jamatonica)

Fig. 1 Psylla de Albizia (Acizzia jamatonica)

Fig. 3 Psylla de Albizia (Acizzia jamatonica)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Psylla de Albizia (Acizzia jamatonica): identificare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii