iun. 10 2019

Rugina bruna a graului: identificare, combatere

Familia: Pucciniaceae

Denumire populara:  Rugina bruna a graului, Rugina graului, Rugini la grau

Denumire stiintifica: Puccinia recondita f. sp. tritici sin. Puccinia triticina, Puccinia tritici-duri

Denumire populara in engleza: Brown rust of wheat, Orange leaf rust of wheat, Wheat leaf rust

Daunatorul este raspandit pe tot globul in zonele unde exista plante gazda.

Rugina bruna a graului (Puccinia recondita f.sp. tritici)  este o ciuperca periculoasa, intrucat provoaca atacuri frecvente si pagubitoare culturii. Dintre toate speciile de ciuperci ce provoaca rugini la grau, aceasta este cea mai periculoasa si frecventa intalnita.

Specii de plante care pot fi gazde pentru ciuperca:

  • gazde primare (etapa asexuata): Grau comun (Triticum aestivum), Grau dur (Triticum  turgidum  var. durum),  Triticale (X Triticosecale), Orz (Hordeum vulgare), Secară (Secale cereale), alte graminee, etc.
  • gazde secundare (etapa sexuata): Clematite (Clematis spp.), Limba boului (Anchusa officinalis), etc.

Cauza bolii:

Boala se datoreaza atacului ciupercii  Puccinia recondita f. sp. tritici.

Puccinia allii este o ciuperca:  macrociclica (cu ciclu de viata complet) si  heteroica (paraziteaza doua sau mai multe specii).

Ciclul biologic:

Rugina bruna a graului (Puccinia recondita f.sp. tritici)  dezvolta un ciclu de viata complet (macrociclica) si complex (dezvolta 5 tipuri de spori: uredospori, teleutospori, basidiospori, picnospori, aeciospor ‚ecidiospor’).

Pe gazdele primaregrau – Triticum spp.’ se dezvolta stadiul asexuat al ciupercii, astfel infectia poate debuta primavara (in primaverile ploioase cu umiditate relativa apropiata de 100%) la temperaturi de peste 10°C  (Aprilie). Exista si situatii cand infectia este prezenta din toamna la graul de toamna si astfel plantele infectate vor trece iarna.

Etapa – en. uredinia:  apar pe frunze pustule brun-portocalii de forma elipsoidala ce contin uredosporii ciupercii (spori de propagare). Sub epiderma, pe teaca frunzelor se dezvolta teleutosor (proeminenta compacta) ce contine teleutosporii (spori de rezistenta pentru perioada calduroasa de vara).

Uredosporii ciupercii sunt de forma sferica, unicelulari, de culoare portocalie, cu dimensiunea de 18-28 X 17-30 µm; teleutosporii sunt de bicelulari, de culoare maro-inchis, au dimensiunea de 35-58 x 13-22 µm, prezinta o codita scurta de 2-3 µm.

Raspandirea uredosporilor ciupercii se face inclusiv pe distante lungi  (sute de km) cu ajutorul vantului. Acestia sunt colectati si coborati pe sol din aer cu ajutorul picaturilor de ploaie.

Un ciclu biologic (inoculare-raspandirea uredosporilor) in etapa uredinia cu uredospori poate dura cca. 8-9 zile.

Ecologia (Conditii de mediu / Factorii de mediu) si Biologia bolii:

Agentul patogen este activ intr-un interval larg de temperaturi 10-31°C.

Conditiile optime de germinare a sporilor sunt determinate de temperaturi de 15-24°C, apa pe frunze (roua, precipitatii, irigatii, etc.) si umiditatea relativa din aer aproape de 100 %.

Ciuperca supraviețuiește peste iarna prin miceliu si uredospori prezenti in miriste, samulastra, grau de toamna.

Semnele bolii – simptome (identificarea atacului):

Atacul la grau se manifesta pe organele plantei ca:  limbul frunzei (intai partea superioara, mai tarziu partea  inferioara) – uredosporii ciupercii;  teaca frunzei – apar tarziu teleutosori (proeminenta compacta) ce contine teleutosporii;  tulpina, spice. Daca sunt conditii, atacul se manifesta la culturi in perioada primavara-vara si toamna (graul de toamna), Vezi fig.

Pe frunze apar distribuite uniform  pustule de pana la 2 mm, aceste apar intai pe partea superioara a frunzei si tarziu pe cea inferioara, Vezi fig. Pustulele au culoarea  brun-portocalie sunt pulverulente si contin uredosporii ciupercii, Vezi fig.

Afectarea plantelor

Boala ataca puternic frunzele, iar  un atac virulent  poate conduce la: plante debile-slab dezvoltate, boabe mici, boabe șiștave.

O productie de grau scazuta si de slaba calitate.

Masuri de protectie:

  • Cultivarea de soiuri de grau cu toleranta genetica la rugini;
  • Evitarea fertilizării excesive cu azot;
  • Fertilizarea echilibrata a culturii de grau;
  • Combaterea bolii  cu ajutorul fungicidelor specifice, etc.

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea  ruginilor:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Rugina bruna a graului (Puccinia recondita f.sp. tritici)

Fig. 2 Rugina bruna a graului (Puccinia recondita f.sp. tritici)

Fig. 3 Rugina bruna a graului (Puccinia recondita f.sp. tritici)

Fig. 4 Rugina bruna a graului (Puccinia recondita f.sp. tritici)

Fig. 5  Rugina bruna a graului (Puccinia recondita f.sp. tritici), pustule  ce contin uredosporii ciupercii (spori de propagare)

Fig. 6 Rugina bruna a graului (Puccinia recondita f.sp. tritici),  pustule  ce contin uredosporii ciupercii (spori de propagare)

Fig. 7 Rugina bruna a graului (Puccinia recondita f.sp. tritici), uredosporii ciupercii (spori de propagare)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Rugina bruna a graului: identificare, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii