oct. 19 2024

Tigrul stejarului (Corythucha arcuata): identificare

Ordinul: Hemiptera  (hemiptere)

Subordin: Heteroptera (heteropterele, plosnite)

Familia: Tingidae

Denumire populara: Tigrul stejarului, Plosnița dantelată a stejarului

Denumire stiintifica: Corythucha arcuata

Denumire populara in engleza: oak lace bug

Tigrul stejarului (Corythucha arcuata) este un dăunător originar din America de Nord, prezent in Europa încă din anul 2000, iar acum este prezent in peste 20 de tari, printre care si Romania.

In Romania, specialiștii www.Horticultorul.ro au identificat daunatorul in Bucuresti in anul 2017.

 

Plante atacate/gazda: stejar pedunculat (Quercus robur), Cer (Quercus cerris), gorun (Quercus petraea),  (Quercus pubescent), carpenul (Carpinus betulus), trandafiri (Rosa spp.), Castanul comestibil (Castanea sativa); etc. Conform  gd.eppo.int in acest moment, au fost identificate peste 60 specii de plante.

 

Biologia si Descrierea/Identificarea daunatorului

Adulții – au dimensiuni microscopice, sunt lungi de 3,5 mm; culoare generala alb-crem, aripile sunt transparente si dantelate – albicioase cu nervuri alb-crem, dreptunghiulare (cu colturile rotunjite), prezinta pete/desene maro-inchis; capul si toracele sunt protejate de un pronot alb-crem semitransparent, de forma unei glugi.  Femelele depun grupat pe spatele frunzelor  cca. 20-100 oua.

Ouăle au  0.5 mm lungime, in forma eliptica, de culoare maro inchis – neagru sunt lucioase, cu capacul de culoare mai deschisa, au baza lipita de frunza (Vezi fig.). Perioada de incubatie dureaza cateva zile.

Larvele/Nimfele  – sunt albe transparente,  maro-inchis pana la negricioase, au corpul acoperit cu spini, au dimensiuni microscopice (cca. 1 mm), culoare generala maro-inchis, nu prezinta aripi. Pe toata perioada nimfele raman impreuna/gregare (traiesc in grupuri compacte) pe spatele frunzelor.  Stadiul de nimfa durează cateva săptămâni (timp in care năpârlesc de 5 ori). Exuviile (înveliș rezultat din năpârlire) nimfelor rămân atașate dupa naparlire pe partea inferioara a frunzelor.

 

Dăunătorul este adesea confundat cu Tigrul Platanului (Corythucha ciliata) sau Tigrul Parului – Marului (Stephanitis pyri), întrucât la prima vedere sunt asemanatoare si fac parte din aceiasi Familie Tingidae.

 

Ciclul biologic:

Insecta are in 2-3 generatii/an, in functie de zona si temperaturi.

Primavara, la sfarsit de aprilie – mai, adulții devin activi, aceștia si zboara cativa km – ajutati de vant,  se hranesc cca. 1 luna si încep depunerea de oua in mai (dupa ce stejarul a infrunzit). Ouale sunt depuse in general grupat (mai rar solitar) pe partea inferioara a frunzelor, de-a lungul nervurii principale. Incubatia se desfasoara pe parcursul câtorva zile, dupa care apar nimfele (naparlesc de 5 ori in cateva saptamani), iar intreg ciclul pentru o generatie dureaza 4-6 saptamani (in functie de conditiile meteo/factorii ecologici limitativi), iar la finele lunii iunie apare prima generatie de adulti, care incep sa se reproduca dupa cateva zile. Dupa care ciclul se reia, apare generatia a II-a (iunie-sfarsit de august), si daca vremea permite, apare si generatia a III-a in (septembrie-octombrie).

Daunatorul ierneaza in septembrie-octombrie in stadiu de adult (de generatie a 3 sau 4) in ritidom (scoarta crapata-exfoliata la pomii, arbori), sub frunze, etc.

 

Atacul, Semnele atacului (simptome) si Afectarea plantelor de catre Tigrul Stejarului

Nimfele stau grupate/gregare (zeci de exemplare) si se hranesc pe partea inferioara a frunzelor (Vezi fig).

Tigrul stejarului (Corythucha arcuata)   reprezentat prin adulti si nimfe, care colonizeaza partea inferioara a frunzelor, poseda un aparat de intepat si supt, cu ajutorul caruia se hranesc cu sucul celular afectand frunzele. Frunzele atacate de colonii cu exemplare numeroase, capata in zona afectata o culoare maro-deschis (Vezi fig.),  aspectul atacului este asemanator cu cel provocat de acarieni (ex. Tetranychus urticae) sau tripsi. In urma atacurilor severe, frunzele se ingalbenesc inca din lunile de vara (iulie – august) si  cad. Pe spatele frunzelor se pot observa pete negre (Vezi fig.) reprezentand excrementele insectei. Pierderea prematura si repetata a aparatului foliar (frunzelor) al  stejarilor/arborilor, intrucat este atacat de numerosi daunatori si boli, poate conduce in timp la uscarea ramurilor, debilitarea arborilor si chiar uscare.

Chiar daca uscarea arborilor ornamentali nu survine imediat, insasi aspectul decolorat -galbui al frunzelor este inestetic pentru valoarea ornamentala a acestora.

Insecta invadează uneori si locuințele (ex. Bucuresti 2017), iar la contactul cu oamenii, aceștia pot dezvolta reacții alergice, datorate ciupiturilor sau a substantelor eliberate de insecta.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru Tigrul Stejarului

Aplicarea de tratamente cu insecticide specifice omologate.

Piretroizi naturali sau de sinteza  utilizati in combaterea diversilor daunatori la plante ornamentale pot combate si Tigrul stejarului (Corythucha arcuata).

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Tigrul stejarului (Corythucha arcuata), adult

Fig. 1 Tigrul stejarului (Corythucha arcuata), simptome pe frunza de Cer (Quercus cerris) – partea superioara

Fig. 1 Tigrul stejarului (Corythucha arcuata), simptome pe frunza de Cer (Quercus cerris) – partea inferiara

Fig. 1 Tigrul stejarului (Corythucha arcuata), simptome pe frunza de  stejar pedunculat (Quercus robur) – partea superioara

Fig. 1 Tigrul stejarului (Corythucha arcuata), simptome pe frunza de  stejar pedunculat (Quercus robur) – partea superioara

Fig. 1 Tigrul stejarului (Corythucha arcuata), oua, excremente, exuvii

Fig. 1 Tigrul stejarului (Corythucha arcuata), oua

Fig. 1 Tigrul stejarului (Corythucha arcuata), larve/nimfe

Fig. 1 Tigrul stejarului (Corythucha arcuata),  ponta

Fig. 1 Tigrul stejarului (Corythucha arcuata), oua

Fig. 1 Tigrul stejarului (Corythucha arcuata), adulti

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tigrul stejarului (Corythucha arcuata): identificare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii