mart. 25 2025

Viermele sarma la cartof (gandacii pocnitori)

Ordinul: Coleoptera  (coleoptere, gandaci)

Familia: Elateridae

Denumire populara: Viermele sarma la cartof (gandacii pocnitori)

Denumire  stiintifica: specii de Agriotes spp.  (Agriotes lineatus, Agriotes ustulatus, Agriotes obscurus)

Denumire populara in engleza: Wireworms (Click Beetles) on Potato Tubers

Viermii sarma – Agriotes sunt daunatori polifagi (se hranesc cu numeroase specii de plante) care ataca inclusiv cartoful (tuberculii de cartof).

 

Ecologia dăunătorului

Gandacii pocnitori hibernanti, parasesc locul de hibernare primavara, cand in sol, la 25 cm adancime, se inregistreaza o temperatura de 10⁰C;

Daunatorul prefera solurile aluviale (din luncile raurilor) cu exces de umiditate, dar este intalnit pe toate tipurile de sol. Prefera si solurile grele (argiloase), reci, umede, inclusiv pe cele cu pH-acid.

Adultii / Gandacii pocnitori nu suporta temperaturile de peste 25⁰C si uscaciunea, acestia se hranesc cu polen – prefera florile de umbelifere, sunt activi dimineata si seara, iar ziua se ascund sub umbelele inflorescentelor sau coboara la baza plantelor, pe care se hranesc.

Vara, cand se inregistreaza temperaturi ridicate si seceta (solul se usuca in partea superioara), larvele/viermii sarma coboara in orizonturile profunde ale solului si isi intrerup activitatea/hranirea, iar daca temperaturile ridicate si seceta se mentin o perioada lunga, o parte din larve mor.

La o umiditate redusa a solului, numeroase oua nu eclozeaza si mor.

Larvele/viermii sarma se hranesc (ataca plantele) cand temperatura solului trece de 11⁰C, prefera un optim de 19-20⁰C, cu umiditatea solului de 55%.

Larvele/viermii sarma intra in hibernare la temperaturi sub 9⁰C.

Agresivitatea atacului viermilor sarma creste in toamnele ploioase, primaveri si veri umede si racoroase.

 

Descrierea/Identificarea Viermilor sarma la cartof / Gandaciilor pocnitori (Agriotes spp.)

Adultii / Gandaci pocnitori de 7-12 mm lungime, cu corpul alungit, de culoare maro. Antenele sunt serate, filiforme de culoare maro, alcatuite din 11 articole; capul este globulos si mic. Corpul este acoperit de numerosi perisori scurti de culoare gri-albicioasa. O femela depune in perioada mai-iulie  cca. 50-400 oua.

Larvele / Viermii sarma – ajung la 1,7-2,5 cm lungime si 2 mm latime la maturitate; de culoare: alba/transparente imediat dupa eclozare, iar dupa 2 ani devin  galben- portocalii; au corpul cilindric, tare si puternic chitinizat (sunt rigide – „vierme sarma”). Larvele prezinta – perisori scurti de culoare maro, au 3 perechi de picioare. Perioada larvara durează cca. 4 ani (trec prin 8 vârste/stadii si năpârlesc de 7 ori).

Pupele  sunt albe. O pupa se regăsește într-o singura celula de pământ/cuib in sol. Perioada de pupa dureaza cca. 3-4 saptamani.

Ouale – au 0,5 mm lungime, forma ovale, albe cu reflexe sidefii. Incubația durează 1-2-6 saptamani, in functie de temperatura si umiditatea solului.

 

Ciclul biologic:

Intreg ciclul biologic al daunatorului dureaza cca. 4 ani.

Gandacii pocnitori/Viermii sarma (Agriotes spp.) au o generatie la 4-5 ani.

Gandacii pocnitori  hibernanti  (Agriotes spp.) parasesc locul de hibernare cand in sol, la 25 cm adancime, se inregistreaza o temperatura de 10⁰C, acestia apar la suprafata  solului in intervalul aprilie-mai-iunie, se hranesc pe plante (prefea polenul de umbelifere sau frunze), acestia zboara la crepuscul (zbor prealimentar, zbor de hranire, zbor de dispersie, zbor de  ponta) si  noaptea se  imperecheaza (masculul moare dupa imperechere, iar femelele traiesc toata vara).

Din paduri si livezi, femelele zboara spre campurile cultivate (chiar si 2 km), unde isi incep depunerea ouălor  solitar sau grupat (4-10 oua), in sol umed (prefera terenurile acoperite complet cu vegetatie), la 10-13 cm adancime.

Dupa incubatie (cca 30-60 zile), apar larvele/viermii sarma  care trec prin 8 varste/stadii si naparlesc de 7 ori.

Larvele/viermii sarma  se hranesc in primii 2 ani de viata (primele 3 varste/stadii), cu humus si substante organice aflate in descompunere din sol.

De la finele anului 2 de viata (varsta/stadiul 4), larvele/viermii sarma se hranesc fitofag cu seminte, radacini, radacini tuberizate, urca in plante prin tulpina, tuberculii de cartof – fiind extrem de pagubitoare pentru recolta de cartof.

Larvele se misca vertical prin sol in functie de hrana, umiditate, temperatura: primavara larvele isi reiau activitatea spre suprafata, la temperaturi de peste 9°C; toamna, cand temperaturile scad sub 9°C, acestea coboara sub adancimea de inghet la 0,8 m pentru hibernare.

In 4 ani larvele ajung la maturitate, se impupeaza (stadiul de pupa dureaza 3-4 saptamani) in sol (la sfarsitul verii-inceputul toamnei), intr-un cuib de pamant la 0,4-0,6 m adancime. Noua generatie de adultii parasesc camerele pupale si hiberneaza in sol.

 

Semnele atacului (Identificare/Simptome), Afectarea plantelor de catre Viermii sarma / Gandaciilor pocnitori

Viermii sarma/larvele cu varsta de minim 2 ani, sapa galerii si se hranesc cu tuberculi de cartof. In tuberculii de catofi viermii sarma creează in timpul hranirii, galerii mai superficiale sau adanci cu pereti netezi, la suprafata tuberculilor se observa gauri circulare cu diametru de 3 mm. Galeriile create in tuberculi constituie poarta de intrare pentru diversi agenti patogeni ce conduc in final la putrezirea tuberculilor. In terenurile infestate, pagubele pentru recolta de cartofi pot ajunge si la 45%.

In urma atacului, tuberculii de cartof  putrezesc atat in gradina/camp cat si in depozit sau sunt depreciate calitativ (devin greu vandabile, producția poate fi refuzata de către supermarket);

Pragul economic de daunare este de sub 3 viermi sarma/mp. Iar infestarea terenului este considerata medie la 4-5 viermi sarma/mp si inferstare puternica la peste 5-6 viermi sarma/mp.

 

Masuri de Prevenire pentru atacul Viermilor sarma la cartof / Gandaciilor pocnitori (Agriotes spp.)

  • corectarea pH ului solurilor acide, la valori peste 6;
  • rotatia culturilor cu premergatoare cum ar fi: fasole, bob, mazare, rapita, mustar;
  • administrarea ingrasamintelor cu azot (N), de exemplu azotat de amoniu, care sunt stresante pentru viermii sarma si favorizează dezvoltarea plantelor;
  • drenarea terenurilor cu exces de umiditate;
  • efectuarea de prașile frecvente pentru spargerea crustei;
  • aratura de doua ori: la sfarsitul primaverii (mai) si vara (iunie-iulie) pe caldura, produce uscarea solului si scoate ouale si viermii sarma la suprafata conducand in final la reducerea numarului acestora prin moartea larvelor tinere (se usuca sub actiuea soarelui) si a ouălor;
  • evitam infiintarea culturilor de cartof dupa culturi ca: lucerna, trifoi, pășune / terenuri inierbate;
  • monitorizarea infestarii cu viermi sarma se poate face in momentul araturii, cand larvele sunt scoase la suprafata;
  • depistarea viermilor sarma se poate face prin aplicarea de momeala plasata in sol (morcov, tuberculi de cartof taiati pe jumatate, seminte de porumb inmuiate 24 ore, seminte de grau inmuiate 24 ore, faina de grau), cand temperatura la nivelul solului este de 10⁰C la o adancime de 10-15 cm;
  • evitam irigarea in exces, intrucat viermii prefera solurile umede; etc.

 

Combaterea eficienta a Viermilor sarma la cartof / Gandaciilor pocnitori cu insecticide/substante active,  utilizate in diverse tari ale lumii:

  • Amplasarea in aprilie-mai (cand temperatura solului trece de 9°C) a capcanelor produse de  CSALOMON. Acestea au rolul de a depista gandacii pocnitori si de a estima riscul infestarii solului in viitor cu viermi sarma;
  • Dezinfectia solului cu produse ce combat si viermii sarma;
  • Aplicarea la sol a insecticidelor specifice pentru combaterea viermilor sarma; etc.

 

I. Insecticide/substante active:

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

II. Produse pentru dezinfectia solului in solar:

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Viermele sarma la cartof (gandacii pocnitori)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii