Horticultorul.ro

mai 11 2021

Cand plantam ardeii si gogosarii in gradina

Momentul plantarii rasadurilor de ardei si ardei-gogosar in gradina este strict condiționat de limitările date de valorile temperaturilor minime tolerate de acestea.

Ardeiul este o specie de legume pretentioasa fara de temperatura (caldura), astfel, pentru cresterea si dezvoltarea acestuia sunt necesare temperaturi de minimum + 8°C. La valori ale temperaturii sub  + 8°C, plantere sufera, iar la valori sub   2°C, chiar si pentru scurt timp, plantele de ardei îngheață (mor).

Cum stabilim momentul plantarii ardeiului in gradina, camp

Din observatiile meteorologice multianuale, s-a observat, in general, ca temperaturile minime din timpul nopții nu mai scad sub + 8°C (si aproape deloc < + 5°C) inca din:

–  prima decada a lunii Mai (15-20 mai):   in regiunile  mai calde din Romania (cele din Sud, Sud-Vest, Sud-Est, Nord-Vest, Vest, etc.) este momentul prielnic pentru plantarea răsadurilor de ardei in gradina;

–   a doua decada a lunii Mai (25-31) in regiunile mai reci (cele din Nord, Nord-Est, Est, etc.) este momentul prielnic pentru plantarea răsadurilor de ardei in gradina;

Momentul ideal pentru plantarea ardeiului in gradina este stabilit  din punct de vedere calendaristic (acesta se bazează pe observații meteo multianuale), astfel încât sa nu mai existe riscul înghețului de revenire (apariția temperaturilor negative noaptea, brumelor). Un alt parametru pentru identificarea momentului de plantare  este atunci când mai multe zile (4-5 zile) s-au înregistrat noaptea (la ora 4-5 AM), in zona noastră, temperaturi minime diurne (in 24 ore) de peste + 12 °C.

Un indicator valoros in stabilirea momentului optim de plantare a ardeiului in gradina este prognoza meteo pentru Agricultura (ex. AgriCast de la Syngenta), care  este precisa pentru 3-4 zile. Analizând prognoza pe următoarele câteva zile este recomandat sa avem temperaturi minime (noaptea la ora 4-5 AM) de peste + 12 °C.

Un alt indicator este reprezentat de temperatura solului la adâncimea de 10-15 cm, care trebuie sa se situeze in jurul valorii de 15°C. Temperatura solului se determina cu ușurința cu ajutorul unui termometru de sol.

In general, plantatul ardeiului in gradina / camp  începe de obicei cu:  Ardei gras „blocky” galben-verde timpuriu  (de la care se vor recolta primele fructe); Ardeiul iute urmat de  Ardeiul Gogosar; Ardeiul Capia Rosu.

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cand plantam ardeii si gogosarii in gradina

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii