Horticultorul.ro

mai 01 2021

Cand plantam rosiile in gradina ?

Momentul plantarii rasadurilor de rosii in gradina este strict condiționat de limitările date de valorile temperaturilor minime tolerate de acestea.

Rosiile sunt o specie de legume pretentioasa fara de temperatura (caldura), astfel, pentru cresterea si dezvoltarea acestora sunt necesare temperaturi de minimum + 7°C. La valori ale temperaturii sub  + 7°C, plantere sufera, iar la valori sub  + 3°C, chiar si pentru scurt timp plantele de tomate îngheață (mor).

Cum stabilim momentul plantarii tomatelor

Din observatiile meteorologice multianuale, s-a observat, in general, ca temperaturile minime din timpul nopții nu mai scad sub + 7°C (si aproape deloc < + 3°C) inca din:

–  prima decada a lunii Mai (1-10 mai):   in regiunile  mai calde din Romania (cele din Sud, Sud-Vest, Sud-Est, Nord-Vest, Vest, etc.), acesta fiind si momentul prielnic pentru plantarea răsadurilor de tomate in gradina;

–   a doua decada a lunii Mai (10-20) in regiunile mai reci (cele din Nord, Nord-Est, Est, etc.), acesta fiind si momentul prielnic pentru plantarea răsadurilor de tomate in gradina;

Momentul ideal pentru plantarea tomatelor in gradina este stabilit  din punct de vedere calendaristic (acesta se bazeaza pe observatii meteo multianuale), astfel încât sa nu mai existe riscul înghețului de revenire (apariția temperaturilor negative noaptea, brumelor). Un alt parametru pentru identificarea momentului de plantare  este atunci când mai multe zile (4-5 zile) s-au înregistrat noaptea (la ora 4-5 AM), in zona noastră, temperaturi minime diurne (in 24 ore) de peste + 10 °C.

Un indicator valoros in stabilirea momentului optim de plantare a tomatelor in gradina este prognoza meteo pentru Agricultura (ex. AgriCast de la Syngenta), care este in general este precisa pentru 3-4 zile. Analizând prognoza pe următoarele câteva zile este recomandat sa avem temperaturi minime (noaptea la ora 4-5 AM) de peste + 10 °C.

Un alt indicator este reprezentat de temperatura solului la adâncimea de 15 cm, care trebuie sa se situeze in jurul valorii de 12°C. Temperatura solului se determina cu ușurința cu ajutorul unui termometru de sol.

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cand plantam rosiile in gradina ?

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii