sept. 23 2012
Cimbru de gradina (Satureja hortensis): Cultura, Proprietati
Denumire populara: Cimbrul de gradina
Denumire populara in alte limbi: engleza (Savory), germana (Bohnenkraut, Pfefferkraut, Saturei, Kölle, Winterbergminze), franceza (Sarriette, Sarriette des champs, Poivrette, Herbe de Saint-Julien), italiana (Santoreggia).
Denumire stiintifica: Satureja hortensis
Grupa legumicola: PLANTE LEGUMICOLE AROMATICE „CONDIMENTE”
Originea si raspandirea:
Speci ale genului Satureja se regasesc spontan in jurul bazinului Marii Mediterane. Originile sunt probabil in Vestul si Centru Asiei. Specia de cimbru Satureja montana isi are originea in Muntii Apenini (Italia). Cimbrul s-a utilizat inca din antichitate de catre: romani, greci si egipteni in special pentru proprietatile sale terapeutice si alimentare.
Importanta si utilizarea cimbrului:
De la cimbru sunt utilizate frunzele ca si condiment pentru: mancare (sarmale, fripturi, etc.) si conserve (carne, legume, muraturi). Frunzele de cimbru sunt bogate in: uleiuri volatile 1% (la strivire emana o aroma specifica) si vitamine (A), calciu, potasiu.
Cimbrul este nelipsit ca planta aromata (condiment) din bucataria romaneasca la prepararea carnii pentru (sarmale, chiftelute, gratar de miel sau porc, etc.).
Cimbrul are proprietati terapeutice, fiind utilizat in: stimularea digestiei, diaree, tuse, bronsite, reumatisn.
Descriere:
Cimbrul este o planta anuala. Planta de cimbru are aspect de tufa de 40 cm (este decorativa). Florile de cimbru sunt mici, violacee cu pete purpurii grupate cate 3-5 (Vezi Fig.).
Conditii de crestere:
Cimbrul vegeteaza bine in conditii de lumina directa.
Plantele de cimbru trebuiesc udate (in perioadele de seceta cultura se iriga obligatoriu prin picurare) la nevoie pentru a mentine solul reavan si avea in permanenta frunze de calitate.
Prefera solurile luto-nisipoase, bogate in humus si bine structurate dar vegeteaza bine si in conditii mai vitrege.
Cultura-Cultivarea Cimbrului
Cimbrul este una dintre cele mai apreciate plante condiment (pentru carnea din mancarurile traditionale: sarmale, carnati, chiftelute) din Romania.
Infiintatea culturii de cimbru:
Semintele de cimbru se pot semana intai in rasadnita, pentru producerea de rasad (dupa 15 martie) in spatii protejate (rasadnite reci). Plantarea rasadurilor in camp sau gradina se face dupa 10 Mai (10 cm intre plante pe rand si 25 cm intre randuri).
Semintele se pot semana direct in camp odata cu inceputul lunii Mai.
Adancimea de semanat este de 1-1,5 cm. Plantele in gradina sau camp se vor semana sau planta la 20-25 cm intre randuri. Plantele se vor rarii la (10 cm intre plante pe rand).
Intretinerea culturii de cimbru:
Se recomanda efectuarea de prasile manuale si plivitul buruienilor.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de cimbru.
Recoltarea cimbrului
1. Recoltarea de frunze proaspete sau a varfurilor crude se va face dupa necesitati (in special pentru condimentarea carnii de gratar).
2. Recoltarea plantelor intregi pentru iarna se face in momentul cand acestea incep sa infloreasca (se pot recolta prin smulgere sau taiere). Plantele recoltate se leaga in snopi si se usuca la umbra.
Producerea semintelor de cimbru
Plantele semanate primavara vor forma flori si apoi seminte (de la aceste plante nu se vor recolta frunze sau varfuri crude). Plantele de cimbru pentru seminte se vor recolta la maturitate fiziologica.
Plantele recoltate se pun la uscat iar dupa uscare se extrag semintele.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cimbru de gradina (Satureja hortensis): Cultura, Proprietati