Horticultorul.ro

sept. 18 2016

Gunoi de pasare macerat – fertilizant la legume, pomi, vie

gainat-gunoi de pasare macerat_150Macerarea gunoiului de pasare (găinaț) se realizeaza intr-un vas, butoi sau galeata (in functie de cantitatea dorita), printr-un amestec de gainat de pasare si apa.

Atfel, se ia o cantitate de gunoi de pasare „gainat” (uscat sau proaspat), se amesteca cu apa pana cand acesta ajunge la o consistenta asemanatoare cu samantana.  Amestecul rezultat se pastreaza timp de 20-30 zile, in aceasta  perioada se mai amesteca din cand in cand.

In momentul aplicarii se va realiza diluția gunoiului de pasare macerat la 1:6, 1:8 sau 1:20 (ex. 1 cana gunoi macerat : 20 cani apa).

Inainte de aplicarea gunoiului de pasare diluat, se recomanda udarea in prealabil a solului.

Se poate aplica solutia diluata de macerat de gainat in doza de – circa o cana de 200 ml/planta sau cuib la tomate, ardei, etc.

Atentie !!! – nefiind un produs standardizat si analizat, poate exista si riscul ca azotul continut si eliberat brusc (eliberarea este accelerata si de temperaturile ridicate) sa provoace arsuri la plante. Aplicarea unei cantitati prea mari de azot plantelor (provenit din gainat) poate conduce la dezvoltarea foliara  in detrimentul infloririi si fructificarii.

Aplicarea gunoiului de pasare diluat se poate face de 2-3 ori (la interval de 2-3 saptamani), la 10-15 zile dupa plantarea rasadurilor in gradina sau camp, dar odata cu venirea verii (temperaturi > 25°C), adminiatrarea de gunoi de pasare se intrerupe intrucat exista un risc major de arsuri la plante. Inainte cu 30 zile de coacerea fructelor fertilizarea se intrerupe.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte (macerat de gainat/gunoi de pasare) si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fig. 1

gainat-gunoi de pasare macerat_1

Fig. 2

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Gunoi de pasare macerat – fertilizant la legume, pomi, vie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii