sept. 18 2016
Gunoi de pasare macerat – fertilizant la legume, pomi, vie
Gunoiul de pasare pentru fertilizare in agricultura, se foloseste inca din secolul XIX cand se utiliza pe scara larga „Guano” (excremente de pasari marine sau licieci). Odata cu trecerea timpului si gunoiul de pasari domestice „GAINAT” si-a gasit rolul in utilizarea sa in culturile horticole.
Macerarea gunoiului de pasare (găinaț) se realizeaza intr-un vas, butoi sau galeata (in functie de cantitatea dorita), printr-un amestec de gainat de pasare si apa.
Atfel, se ia o cantitate de gunoi de pasare „gainat” (uscat sau proaspat), se amesteca cu apa pana cand acesta ajunge la o consistenta asemanatoare cu samantana. Amestecul rezultat se pastreaza timp de 20-30 zile, in aceasta perioada se mai amesteca din cand in cand.
In momentul aplicarii se va realiza diluția gunoiului de pasare macerat la 1:6, 1:8 sau 1:20 (ex. 1 cana gunoi macerat : 20 cani apa).
Inainte de aplicarea gunoiului de pasare diluat, se recomanda udarea in prealabil a solului.
Se poate aplica solutia diluata de macerat de gainat in doza de – circa o cana de 200 ml/planta sau cuib la tomate, ardei, etc.
Atentie !!! – nefiind un produs standardizat si analizat, poate exista si riscul ca azotul continut si eliberat brusc (eliberarea este accelerata si de temperaturile ridicate) sa provoace arsuri la plante. Aplicarea unei cantitati prea mari de azot plantelor (provenit din gainat) poate conduce la dezvoltarea foliara in detrimentul infloririi si fructificarii.
Aplicarea gunoiului de pasare diluat se poate face de 2-3 ori (la interval de 2-3 saptamani), la 10-15 zile dupa plantarea rasadurilor in gradina sau camp, dar odata cu venirea verii (temperaturi > 25°C), adminiatrarea de gunoi de pasare se intrerupe intrucat exista un risc major de arsuri la plante. Inainte cu 30 zile de coacerea fructelor fertilizarea se intrerupe.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte (macerat de gainat/gunoi de pasare) si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Gunoi de pasare macerat – fertilizant la legume, pomi, vie