sept. 16 2012
Leustean (Levisticum officinale): Proprietati, Cultivare
Denumire populara: Leustean
Denumire populara in alte limbi: engleza (Lovage), franceza (livèche), germana (Maggikraut), maghiara (lestyán)
Denumire stiintifica: Levisticum officinale
Grupa legumicola: PLANTE LEGUMICOLE AROMATICE PERENE
Originea si raspandirea:
Leusteanul este originar din Asia Centrala. Leusteanul este larg raspandit din antichitate in zonele Mediteraneene. Leusteanul este cunoscut si cultivat din vechime ca planta aromatica si medicinala in Europa.
In Romania Leusteanul este un condiment cunoscut si cultivat in gradini pe intreg cuprinsul tarii.
Importanta si utilizarea leusteanului:
De la leustean sunt utilizate frunzeleca si codiment pentru (ciorbe, supe, tocanite, fripturi, etc.).
Semintele si radacinile se utilizeaza scop terapeutic.
Conditii de crestere:
Leusteanul este o planta perena si nu este afectat de iernile geroase, iar odata cu venirea primaverii acesta va pornii in vegetatie.
– Leusteanul este putin pretentios fata de sol si mediu.
– Leusteanul vegeteaza bine si in conditii de semiumbra sau umbra.
– Desi suporta si seceta, planta trebuie udata la nevoie pentru a avea in permanenta frunze de calitate „fragede”.
– In perioadele de seceta cultura se iriga obligatoriu prin picurare.
– Prefera solurile: argiloase – profunde, bogate in humus, argilo-nisipoase si bine structurate.
Cultura Leusteanului
Infiintarea culturii se face prin semanat sau vegetativ (despartirea tufei), primavara si toamna.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de Leustean.
Inmultirea leusteanului se poate face cel mai usor prin despartirea tufelor (separarea unei tufe de leustean dintr-o tufa mare si bogata). Separarea tufelor se face toamna si primavara iar plantele se planteaza la 50-60 cm (intre plante).
Alegerea terenului
– Pentru cultura se aleg terenurile mai adapostite care sa favorizeze pornirea rapida in vegetatie.
– Pentru a realiza un maxim de productie cultivati leusteanul pe soluri: profunde, bogate in humus, argilo-nisipoase si bine structurate.
– Se aleg terenuri cu un grad redus de imburuienare.
Pregatirea terenului:
- Nivelarea terenului (teren plan);
- Fertilizarea din toamna cu gunoi de grajd semifermentat (40 t/ha) sau ingrasamant complex „NPK 20-20-20” (200 kg/ha);
- Aratura de toamna se face la la 30-35 cm adancime, sau se sapa la cazma de toamna;
Infiintatea culturii:
Semanatul se face primavara devreme (martie), sau toamna in septembrie. Este recomandat sa producem plantele de leustean intai ca rasad. Plantarea rasadurilor in camp se va face in randuri (50-60 cm intre randuri) si (20-25 cm intre plante pe rand).
Intretinerea culturii de leustean:
Efectuarea de prasile manuale si plivitul buruienilor. Incepand din anul 2 se vor elimina tulpinile florifere pentru a favoriza productia de frunze.
Recoltarea leusteanului
Recoltarea se face esalonat (treptat) pe masura ce frunzele ajung la maturitatea de recoltare. Astfel frunzele tinere-fragede de marime corespunzatoare se taie de la baza plantei. Frunzele se mai pot recolta si prin cosire. Recoltarea se face esalonat pe toata perioada de vegetatie.
Productia de leustean poate ajunge la 25 tone de frunze/ha.
Valorificarea recoltei de leustean se face imediat, iar transportul la locul de livrare se face cu vehicule izoterme. Frunzele se comercializeaza in legaturi.
Pastrarea frunzelor de leustean
Frunzele de leustean se pot conserva pentru o perioada mai lunga de timp prin: uscare sau congelare.
Producerea semintelor de leustean
Semintele de leustean se pot recolta de la plantele de la care nu am recoltat frunzele.
Recoltarea de seminte se face im momentul cand acestea au ajuns la maturitate fiziologica (fructele incep sa se brunifice-usuce). Recoltarea se face prin taierea tulpinilor florifere de la baza, dupa care se procedeaza la uscare si extragerea semintelor.
Semintele extrase se vor pastra in incaperi uscate si bine aerisite pana la semanat.

Fig. 1 Leustean (Levisticum officinale)

Fig. 3 Leusteanul primavara

Fig. 4 Leusteanul primavara

Fig. 5 Leustean (Levisticum officinale)
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Leustean (Levisticum officinale): Proprietati, Cultivare