Horticultorul.ro

nov. 04 2016

Maniocul (Manihot esculenta)

maniocul_150Maniocul (Manihot esculenta) este o planta perena din familia Euphorbiaceae, originara din Brazilia. Maniocul este intalnit si sub numele de: Cassava, Tapioca, Yuca, Mandioca, etc.

Maniocul este o planta cultivata in zonele tropicale si subtropicale pentru radacinile sale tuberizate, aceasta fiind cultivata si consumata adesea de populatie cu sute de ani in urma.

Cassava este o planta lemnoasa ce poate ajunge la 3.5-4 m inaltime. Tulpinile sunt erecte, frunzele petionale si palmate. Petiolul frunzei de manioc ajunge pana la 25-30 cm lungime.

Radacinile plantei de manioc sunt tuberizate, cu forma cilindrica, de culoare alba, rosie sau maro (Vezi fig.). Radacinile pot ajunge la lungimea de 0,5 m si la o greutate de 2 kg.

Tuberculii de manioc sunt bogati in carbohidrati, fier, fosfor, calciu, ei fiind adesea intrebuintati ca: legume, agent de ingrosare (datorita cantitatii mai de amidon pe care o contin), ca materie prima in industria alimentara, a cosmeticelor, sau ca hrana pentru animale.

Recoltarea radacinilor de manioc se poate face dupa 9-12 luni de la plantare.

Temperatura minima suportata de catre plantele de manioc este de 10°C, iar cea maxima de 35°C. Temperatura optima pentru o buna dezvoltare a plantelor de manioc variaza intre 20-29°C.

Solul pentru cultura maniocului trebuie sa fie bine drenat, argilo-nisipos, cu un pH intre 5,5-8.

Lumina este un factor foarte important pentru cultivarea maniocului, acesta necesitand amplasarea in zone insorite, zonele umbrite determina recolte scazute.

Inmultirea la manioc se face prin butasi. Acestia se pot recolta din plantele sanatoase, cele care au cel putin 8-10 luni. Butasii de manioc trebuie sa fie de 20 cm lungime si sa cuprinda 1-2 noduri. Butasii se pot trata cu fungicid pentru a impiedica aparitia bolilor iar apoi se pot planta intr-un sol fertil. Udarea butasilor se face cu cantitati suficiente de apa astfel incat solul sa fie mentinut reavan. Dupa 7-10 zile butasii de manioc incep sa inmugureasca, urmand ca 4-6 saptamani sa se poata transpalnta in spatiile de cultura.

Maniocul este intalnit in doua varietati: manioc dulce si manioc amar.

Maniocul amar pentru a putea fi consumat este transformat in faina si amidon, iar cel dulce poate fi consumat proaspat sau congelat.

Recoltarea maniocului se face la 8-10 luni de la plantare, in functie de varietatea cultivata.

Maniocul (Manihot esculenta)

Fig. 1 Maniocul (Manihot esculenta)

Maniocul (Manihot esculenta)

Fig. 2 Maniocul (Manihot esculenta)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Maniocul (Manihot esculenta)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii