oct. 02 2016

Obtinerea si Recoltarea semintelor de ardei si gogosar

Obtinerea-recoltarea semintelor de ardei_150Pentru a putea cultiva soiurile de ardei sau gogosar dorite (in general cele traditionale) si in urmatorii ani, se poate recurge la selectarea fructelor si apoi recoltarea semintelor.

Atentie !!! Ardeiul este o leguma frecvent expusa virozelor si bacteriozelor, motiv pentru care nu se recomanda recoltarea semintelor (utilizam doar seminte certificate la infiintarea culturilor), dar daca totusi o facem este obligatoriu sa observam plantele sa fie perfect sanatoase.

De la hibrizi (F1) nu se recolteaza niciodata seminte datorita segregarii caracterelor in F2 „legea segregarii caracterelor” (plantele care rezulta din semintele ardeilor hibrizi F1, vor avea fructe diferite ca marime, se realizeaza o productie scazuta, etc).

Selectarea plantelor de la care se pot prelua semintele, trebuie facuta tinand cont de soiurile cultivate. Nu se recomanda recoltarea semintelor de la hibrizi de ardei sau gogosar, acestea nu vor avea fructe asemanatoare cu cele de la care s-au recoltat semintele.

Pentru recoltarea unor seminte calitative trebuie sa tinem cont de:

– identificarea plantelor foarte bine dezvoltate, cu fructele cele mai mari si gustoase;

– identificarea fructelor de ardei si gogosar bine dezvoltate, cu forme si dimensiuni specifice soiului;

– fructele ajunse la maturitate, ce au culoarea specifica soiului, se pot folosi pentru recoltarea semintelor lor. Fructele de ardei trebuie sa ajunga la maturitate pe planta pentru a dezvolta seminte de calitate;

– sanatatea fructelor este foarte importanta cand dorim recoltarea semintelor din ele. Se recomanda inlaturarea fructelor bolnave sau cu risc de imbolnavire, semintele acestora pot fi si ele infestate;

Recoltarea semintelor de ardei si gogosar se face manual din fructe ajunse la maturitate deplina, prin indepartarea pulpei fructului, ramanand semintele pe cotor (Vezi fig.).

Semintele sunt desprinse cu usurinta pe o hartie, apoi sunt lasate la uscat in spatii umbrite, bine aerisite timp de 7-10 zile.

Semintele astfel recoltate se pot introduce intr-un vas cu apa, cele bune se lasa la baza vasului, iar cele seci raman la suprafata, acestea fiind indepartate. Se scot semintele bune din apa si se lasa la uscat la umbra.

Depozitarea semintelor de ardei si gogosar se face in saculeti de hartie sau bumbac pentru cativa ani, in spatii intunecate, uscate cu temperaturi de 10°C. Cu cat semintele sunt mai vechi cu atat procentul de germinare este mai scazut.

Obtinerea-recoltarea semintelor de ardei_1

Fig. 1 Recoltarea semintelor de ardei gogosar

Obtinerea-recoltarea semintelor de ardei_2

Fig. 2 Recoltarea semintelor de ardei gogosar

Obtinerea-recoltarea semintelor de ardei_3

Fig. 3 Recoltarea semintelor de ardei gogosar

Obtinerea-recoltarea semintelor de ardei_4

Fig. 4 Recoltarea semintelor de ardei

Obtinerea-recoltarea semintelor de ardei_5

Fig. 5 Recoltarea semintelor de ardei

Obtinerea-recoltarea semintelor de ardei_6

Fig. 6 Recoltarea semintelor de ardei

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Obtinerea si Recoltarea semintelor de ardei si gogosar

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii