aug. 08 2016
Producerea rasadului de ceapa: tehnologie completa
Pentru a ne asigura ca semintele pe care dorim sa le folosim sunt de buna calitate si vor germina, vom introduce semintele de ceapa intr-un vas cu apa, cele bune se vor lasa la baza vasului, iar cele seci (care nu vor germina) vor ramane la suprafata apei. Semintele ramase la suprafata le indepartam (le aruncam), iar cele care se afla la baza vasului le putem folosi pentru a produce rasadul de ceapa.
Semintele de ceapa bune se vor lasa la umectat in vasul cu apa timp de 1-2 zile (daca samanta este veche de un an) sau 3-4 zile (daca samanta este mai mai veche).
Atentie !!! Se recomanda folosirea semintelor de ceapa de maximum 3 ani vechime
Semintele de ceapa germineaza incepand cu 3-4 ºC si au nevoie de 31 zile pentru a germina. Temperaturile pentru germinare sunt situate in intervalul 10…20 ºC (germineaza in 13…5 zile).
Semintele lasate la umectat & incoltit se scot din apa intr-un saculet de bumbac. Saculetul cu seminte se inveleste intr-o alta panza de bumbac si se lasa la temperatura camerei (mai aproape de o sursa de caldura) pana la germinarea semintelor. Zilnic saculetul cu seminte se umezeste cu apa (la temperatura camerei). Dupa circa 3-4 zile semintele vor germina, moment in care acestea pot fi semanate la locul de cultura al rasadului de ceapa.
Semanatul semintelor de ceapa (incoltite) se face de regula la sfarsitul lunii martie.
Pregatirea terenului
Inca de toamna, se sapa la cazma (25-30 cm adancime) spatiul unde se vor semana semintele de ceapa.
Primavara (in martie), solul se sapa la cazma (25 cm), se marunteste si se niveleaza bine folosind unelte manuale: sapa si grebla sau motocultivator cu freza.
Atentie !!! locul de semanat se alege cu grija intrucat trebuie sa fie liber de daunatori de sol.
Dupa nivelearea terenului se stabilesc straturile in care se traseaza urmele (ravasele) unde se vor semana semintele de ceapa.
Semanarea semintelor de ceapa incoltite se face cu o atentie sporita (0,5 cm intre seminte, pentru ca sa nu fie prea dese) pe randuri (20 cm intre randuri, Vezi fig.).
Acoperirea semintelor de ceapa se face cu un start de pamant de circa 1 cm grosime, la final tasand usor cu mana.
Atentie !!! daca pamantul nu are o umiditate corespunzatoare, se recomanda udarea inainte cu 2-3 zile a spatiului cu stropitoarea.
Pentru a preveni aparitia boli Caderea plantutelor – radadurilor (Pythium ultimum) se recomanda ca prima udare dupa semanare, sa se faca cu solutie de Previcur Energy (fosetil 310 g/l + propamocarb 530 g/l).
Pentru o rasarire uniforma si rapida, se poate acoperii spatiul in care s-au semanat semintele cu o folie de plastic care mentine umiditatea si creste temperatura solului. Daca se foloseste folie de plastic, se recomanda verificarea la 2-3 zile a spatiului cultivat, iar dupa rasarirea plantelor, folia trebuie indepartata imediat.
Lucrari de intretinere
Dupa rasarirea plantelor, se sapa printre randurile (ravasele) de ceapa, iar pe randuri se smulg buruienile (plivesc) cu mare atentie pentru a nu misca rasadurile de ceapa.
Plantarea rasadurilor de ceapa in camp are loc (in luna mai) in momentul cand plantele ajung la o grosime considerabila (0,5 cm – la circa 2 luni de la semanat, Vezi fig) si o lungime de peste 25 cm.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Producerea rasadului de ceapa: tehnologie completa