Horticultorul.ro

apr. 21 2018

Producerea rasadurilor de castraveti in gospodarie

Intrucat  fiecare dintre noi prefera un anumit soi sau hibrid de castravete  este bine sa ne producem singuri rasadurile pentru cultura in gradina, spatii protejate (sere, solarii).

Obtinerea rasadurilor de castraveti este usoara si se poate face de catre orice pasionat de gradinarit.

Castravetii sunt legume ale caror seminte germineaza usor daca beneficiaza de un mediu propice.

Pentru a obtine rasaduri de castraveti bune de plantat le semanam cu cca. 45 zile inainte de momentul plantarii.

Materiale necesare:

  • Seminte de castravete – certificate (libere de agenti patogeni) sau recoltate de la plante mama sanatoase;
  • Substrat: Turba pentru semanat KEKKILA;  Klasmann-Deilmann (KTS 3 STANDARD), acesta trebuie sa aiba un pH intre 6-6,5;
  • Fertilizant foliar rasaduri: Cropmax;
  • Fungicide: Previcur Energy;
  • Vase de cultura: ghivece pentru rasaduri (7×7 cm, 9×9 cm),  tăvițe alveolate, etc;
  • Folie stretch.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Semanatul semintelor de castravete:

Pregatirea vaselor cu substrat:  presupune – dezinfectia vaselor de cultura vechi (ce au fost folosite);  adaugarea de substrat de cultura (cand utilizam vase de cultura noi nu este necesara dezinfectia);

Substratul de cultura se adauga initial cu 2 cm mai jos – sub nivelul superior. Tasam usor substratul. Semanam la o distanta de 2,5 cm intre seminte si acoperim cu 1,3 cm de substrat (adancimea de semanat), tasam usor.

O alta metoda presupune realizarea unor gauri cu creionul de 1,3 cm adancime (adancimea de semanat/ semanam o samanta la gaurica) la o distanta de 2,5 cm intre acestea.

Se uda utilizand o sticla cu capacul gaurit fin sau cu ajutorul unui pulverizator.  Prima udare (1) se poate face cu solutie de Previcur Energy (1 ml / 1 l apa), acesta previne aparitia bolii caderea plantutelor „rasadurilor” (Pythium spp.). Putem repeta tratamentul cu Previcur Energy   la substrat dupa 15 zile sau imediat dupa repicat. Urmatorile udari se fac cu apa astfel incat substratul sa fie in permanenta reavan.

Se acopera fiecare ghiveci cu folie stretch si se amplaseaza in locuri luminoase (dar nu cu soare direct), cu temperaturi de 24-26ºC (semintele de castraveti germineaza in 7 zile);

Monitorizarea si ingrijirea rasadurilor de castraveti

In permanenta monitorizam ghivecele, iar cand primele plantute isi fac aparitia „rasar”  indepartam imediat si total folia stretch.

Plasam ghivecele in locuri cat mai luminoase, dar Atentie !!! fara lumina directa a razelor solare care pot provoca arsuri grave.

Repicarea la rasadurile de castraveti se face doar in vase de cultura (ghivece sau tavite alveolate de cu latura/diametru de 8-9 cm) numai atunci  cand plantutele sunt in fenofaza de cotiledoane (la cca. 5-6 zile de la rasarire).  Plantutele de castrvete se pot repica adanc – pana sub cotiledoane.

Daca semanam doar la ghiveci (1-2 seminte pe ghiveci) nu mai este necesara repicarea dar, vom efectua dupa aparitia cotiledoanelor si alungirea plantelor deasupra ghiveciului operatiunea de completare cu substrat pana la nivelul superior al ghiveciului, dar sub cotiledoane.

Dupa ce apar  si se dezvolta complet primele frunze adevarate, putem fertiliza foliar cu Cropmax;

Dupa ce se dezvolta complet prima pereche de frunze adevarate  si apare urmatoarea pereche de frunze adevarate, putem fertiliza si la substrat (din 3 in 3 saptamani) prin udare cu soluție de îngrășăminte hidrosolubile omologate –  fără clor de tip NPK (10-40-10) + microelemente ce contin mult fosfor (0,5 g / 1 litru apa, se uda normal).

Răsadurile trebuie adaptate treptat la conditiile de afara cu 1-2 saptamani inainte de plantare (cand temperaturile trec de 15 ºC). Acest lucru presupune scoaterea acestora (pe o perioada de 1-2 saptamani) afara in conditii de semiumbra – urmate de un soare slab si plin soare (inainte de plantat).

Daca adaptarea din apartament la exterior nu se va face treptat exista riscul ca in  gradina soarele arzator sa le arda grav dupa plantare.

Plantarea rasadurilor de castraveti in gradina se face dupa 10-15 Mai, atunci cand s-au inregistrat constant mai multe zile temperaturi de peste +14 ºC noaptea.

Fig. 1 Producerea rasadurilor de castraveti in gospodarie, semanatul semintelor

Fig. 2 Producerea rasadurilor de castraveti in gospodarie, plantutele rasar

Fig. 3 Producerea rasadurilor de castraveti in gospodarie, fenofaza „cotiledoane”

Fig. 4 Producerea rasadurilor de castraveti in gospodarie

Fig. 5 Producerea rasadurilor de castraveti in gospodarie, fenofaza „aparitia frunzelor adevarate”

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Producerea rasadurilor de castraveti in gospodarie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii