sept. 27 2016
Cand si cum se recolteaza bamele – sfaturi utile
Bamele (Abelmoschus esculentus sin. Hibiscus esculentus) sunt legume de vara, de la care se consumat fructul (capsula alungita).
Semintele de bame se seamana dupa trecerea perioadelor de inghet, recoltarea fructelor ar putea fi realizata in iunie, bamele ajungand la maturitate la circa 60 zile de la rasarire.
Bamele produc fructe (capsule alungite) pe toata perioada verii (iunie) pana la inceputul toamnei (septembrie).
Dupa inflorire, in circa 5-6 zile fructul ajunge la maturitate. Recoltarea fructelor de bame se poate realiza la fiecare 2-3 zile. O recoltare corecta a fructelor de bame determina o productie viitoare mai mare. Productia de bame va inceta odata cu scaderea temperaturilor.
Recoltarea bamelor se face manual, folosind un cutit ascutit sau o foarfeca horticola. Intrucat plantele de bame prezinta perisori pe frunze, tulpini si fructe, se recomanda folosirea manusilor la recoltare pentru a evita iritarea pielii.
Momentul optim de recoltare al bamelor este indicat de:
– lungimea fructelor – cand acestea ajung la 5-8 cm, se considera ajunse la maturitate. Lungimea fructelor de bame difera in functie de soiul cultivat;
– culoarea fructelor este verde deschis cand acestea sunt bune pentru recoltat. Culoarea verde inchis ne indica fructe imbatranite;
– fructele de bame imbatranite sunt mai tari, mai greu masticabile, dar inca comestibile;
Fructele de bame se folosesc in stare proaspata, consumate in diferite preparate culinare sau conservate.
Se recomanda prepararea/conservarea fructelor de bame cat mai repede, intrucat acestea se deshidrateaza foarte repede.
Pastrarea bamelor se poate realiza in frigider (fara a le spala sau taia) in pungi de plastic timp de 3-4 zile, se pot congela sau usca pentru a le pastra mai multe luni.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cand si cum se recolteaza bamele – sfaturi utile