aug. 15 2016

Recoltarea si pastrarea Pepenului verde ‘rosu’

Recoltarea si pastrarea pepenului verde-rosu_1Timpul de la plantarea rasadului in camp si pana la recoltarea fructelor de pepene verde poate varia intre 60-90 zile in functie de varietatea (soi/hibrid) cultivata.

Recoltarea pepenului verde ‘rosu’ se face la momentul optim, deoarece acesta nu se mai matureaza ‘indulceste’ dupa recoltare (fructe neclimacterice). Perioada medie de recoltare dureaza circa 2 saptamani.

Recoltarea pepenelui rosu se face manual la o maturitate deplina, acesta nu se mai coace dupa recoltare. Momentul optim de recoltare al pepenilor verzi este considerat acela cand miezul lor ajunge are o textura crocanta, este dulce si culoarea rosu inchis.

Pentru a avea certitudinea ca pepenii sunt buni de recoltat, de recomanda recoltarea catorva pepeni din locatii diferite ale campului si analizarea cantitatii de zahar (> 9 brix) a acestora cu ajutorul unui refractometru (Vezi fig.).

Exista mai multe semne prin care ne putem da seama ca penenii  sunt buni de recoltat (copti):

  • Daca carcelul de la baza fructului de pepene verde incepe sa se usuce si codita se subtiaza, coaja devine lucioasa, se poate zgaria usor cu unghia, sunt cateva dintre semnele ca fructele au ajuns la maturitate;
  • Daca vrejul pepenului este inca verde, inseamna ca pepenii nu sunt copti. In momentul cand vrejii incep sa se usuce, anunta perioada maturitatii fructelor;
  • Recoltarea fructelor de pepene rosu se face taind vrejul aproape de fructe;
  • Incercati pepenele ciocanind cu degetul in coaja lui. Daca suna a gol, inseamna ca pepenele este bun de recoltat;
  • Un contrast dintre partea superioara si dungile pepenului, indica maturitatea acestuia;
  • Baza pepenului prezinta o adancitura de culoare crem-galbui, nu alba, indica un pepene copt;
  • O pastrare a pepenilor (de la temperatura campului) la temperaturi de 7-10ᵒC intr-un beci rece, va creste perioada de depozitare/pastrare.

Pastrarea in conditii optime a pepenilor rosii (fara ai taia) poate dura pana la 20-28 zile la o temperatura de 8-13ᵒC si o umiditate 85-90%. Daca sunt taiati, ei se pot pastra la frigider circa 3-4 zile, acoperiti cu folie de bucatarie tip  stretch.

Recoltarea si pastrarea pepenului verde-1

Fig. 1 Recoltarea si pastrarea pepenului verde

Recoltarea si pastrarea pepenului verde-1

Fig. 2 Recoltarea si pastrarea pepenului verde, pepeni fara samburi si Refractometru pentru masurat zaharuri

Recoltarea si pastrarea pepenului verde-1

Fig. 3 Recoltarea si pastrarea pepenului verde

Recoltarea si pastrarea pepenului verde-1

Fig. 4 Recoltarea si pastrarea pepenului verde

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Recoltarea si pastrarea Pepenului verde ‘rosu’

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii