Horticultorul.ro

mai 19 2013

Stimularea fructificarii la tomate

Stimularea_Tomatelor_floriTomatele sunt legume cu pretentii deosebite pentru fructificare (legarea fructelor). Problemele in ceea ce priveste legarea fructelor la tomate sunt datorate intervalului mic si optim de temperaturi (21-26°C) in care are loc o germinarea  polenului. La temperaturi de peste + 30°C plantele de tomate nu mai fructifica (florile de tomate avorteaza si cad) sau fructifica slab intrucat polenul devine steril, acelasi lucru se intampla si la temperatura (<+15°C) si lumina scazuta.

Intrucat in spatii protejate (sere si solarii) dar si in camp si gradina (vara), temperaturile fie scad (<+15°C) fie trec frecvent peste (+30°C) aplicarea regulatorilor de crestere-fructificare se impune, pentru a avea un numar cat mai mare de flori legate si implicit de fructe.

Avand in vedere deficienta de fructificare a plantelor de tomate s-au gasit solutii chimice de rezolvare a acestor deficiente utilizand „regulatorii de crestere-frutificare” pe baza de FitoHormoni „Auxine” si „Gibereline”.  Unul dintre cei mai utilizati regulatori a fost si inca mai este auxina 2,4 D – SDMA (Sare de dimetil amină a acidului 2,4-D).  Substanta activa 2,4 D  a fost descoperita in timpul celui de al II-lea razboi mondial si sta la baza unuia dintre cele mai folosite erbicide selective pentru grau, orz, porumb, etc., fiind unul dintre cele mai raspandite si cunoscute erbicide prezente pe piata.

In prezent datorita aparitiei sporadice a unor efecte neplacute asupra plantelor si fructelor de tomate (Vezi fig.), sub actiunea lui 2,4 D acesta substanta activa a fost inlocuita cu fitoregulatori moderni si omologati formulati pe baza de auxine si gibereline.

Aplicarea se stimulatori hormonali pe baza de auxine si gibereline conduce la formarea partenocarpica a fructelor (nu mai este necesara polenizarea).

Stimulatorii de fructificare la Tomate din Romania si  Uniunea  Europeana

  • Tomato-Stim,  stimulator romanesc de fructificare la tomate,
  • Auxiger LG  (NAD 1,5% + NAA 0,6%),
  • Fruttor AG  (0,44% NAA + 1,21% NAD + 1,5 % BNOA), etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Aplicarea regulatorilor de fructificare

Aplicarea regulatorilor de fructificare este bine sa se faca numai asupra inflorescentelor cu flori deschise. Este bine sa se evite aplicarea regulatorilor de fructificare pe frunze tinere, varfuri de crestere, etc., pentru a prevenii eventualele neplaceri cauzate de acestia in buna dezvoltare a plantelor de tomate.

Aplicarea regulatorilor hormonali de fructificare se va face o data la 7 zile, pe masura ce apar noi valuri de inflorescente si flori.

Aplicarea regulatorilor se va face cu ajutorul unei pompe adaptate cu un dispozitiv tip palnie in mijlocul caruia este amplasata duza de pulverizare (Vezi fig.). Se aplica un singur „puf” fin pe florile si inflorescentele care se vor apropia sau introduce cu grija in palnie. Se poate confeciona o pompa cu palnie sau se poate achizitiona pompa Solo 401 ce ofera o pulverizare precisa (solutia ideala).

Fructele provenite din flori stimulate pot forma „o tatisoara” in varf si capata forma de inima de bou (Vezi fig.). Fructul stimulat nu mai face seminte sau face putine (Vezi fig.). Este un fruct plin, nu mai dezvolta in totalitate lojele seminale, motiv pentru care tomatele de la care se recolteaza seminte nu se stimuleaza (Vezi fig.).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Caderea florilor la toCaderea florilor la to

Fig. 1 Confectionarea unei pompite pentru stimulat florile de tomate

s

Fig. 2 Stimularea tomatelor

Caderea florilor la to

Fig. 3 Tomata pe care se pot observa modificarile datorate stimularii (fenomen rar intalnit)

Caderea florilor la to

Fig. 4  Tomata pe care se pot observa modificarile datorate stimularii (fenomen rar intalnit)

Stimularea_Tomatelor_flori-efecte secundare-Caderea florilor la tomate

Fig. 5  Tomata pe care se pot observa modificarile datorate stimularii (fenomen rar intalnit)

t

Fig. 6 Tomata pe care se pot observa modificarile datorate stimularii florilor (fruct plin, nu are seminte)

t

Fig. 6 Tomata pe care se pot observa modificarile datorate stimularii florilor (tomata cu tatisoara „mot”)

t

Fig. 7  Tomata pe care se pot observa modificarile datorate stimularii florilor (Corola „petalele” raman prinse intre fruct si sepale

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Stimularea fructificarii la tomate

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii