iul. 20 2016
Tomatele/Rosiile Galbene: descriere, particularitati
Tomatele galbene (Solanum lycopersicum sin. Lycopersicon esculentum) fac parte din familia Solanaceae, in prezent exitand peste 4000 de soiuri/hibrizi de tomate galbene.
Tomatele galbene sunt reprezentate de soiuri vechi de tomate, ameliorate, cultivate si consumate in prezent.
Caracteristica cea mai evidenta a acestora este culoarea galbena la care acestea ajung la maturitate.
Ca si la tomatele rosii, la tomatele galbene sunt cultivate mai multe sortimente diferentiate in functie de marime, forma si aroma.
Tomatele galbene au pielita groasa, pulpa suculenta, dulce si sunt mai putin acide decat la tomatele rosii.
Din punct de vedere nutritional, tomatele galbene sunt putin diferite fata de tomatele rosii. Tomatele galbene contin o cantitate mai mare de vitamina B3 si acid folic si o cantitate mai mica de vitamina C si licopen. Tomatele galbene sunt bogate si in vitamina A, calciu, fier, potasiu.
Tomatele galbene sunt consumate in stare proaspata (salate) sau pregatite la cald pentru supe, sosuri, bulion, ketchup, etc.
Recoltarea tomatelor galbene se poate face inainte ca ascestea sa ajunga la maturitate „in parga” (tomatele sunt fructe climacterice – care au postmaturare), in acest mod ele se pot pastra la temperatura camerei pana cand atung maturitatea, apoi se recomanda refrigerarea lor (pastrarea la rece in frigider) pentru a putea fi consumate o perioada mai lunga de timp
Printre cele mai populare varietati de tomate galbene sunt:
Tomato „Sun Sugar”, Tomato „yellow boy”, Tomato „Kellogg’s Breakfast”, Tomato „Jaune Flammee”, Tomato „Azoychka”, Tomato „Taxi”, etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Tomatele/Rosiile Galbene: descriere, particularitati