mart. 05 2025

Vermiculitul Horticol si utilizarea in cultivarea plantelor

Vermiculitul  Horticol Expandat (en- Vermiculite) este un material de origine minerala, obtinut prin tratare, ce isi are originea in roca de vermiculit (roca pe baza de silicati de aluminiu, magneziu, potasiu) care se aseamănă cu mica. Roca de vermiculit este tratata termic in cuptoare speciale la 900⁰C – 1.100⁰C. Prin tratamentul termic al rocii de vermiculit, aceasta se expandeaza rezultând vermiculitul  horticol expandat (sub forma de fulgi usori).

Vermiculitul  horticol expandat este utilizat in horticultura ca: substrat pur la înmulțirea vegetativa prin butasire a plantelor, substrat pentru germinarea semintelor, intra in componenta diferitelor tipuri de substraturi de cultura, in floricultura, arboricultura, legumicultura, etc.

 

Caracteristicile vermiculitului:

absoarbe si retine elementele nutritive;

◊ este un material poros care absoarbe de 3-4 ori greutatea sa in apa;

granulometria (determinarea proporțiilor diferitelor mărimi de granule ce compun un amestec mineral granular): 95 % sub 1,5 mm, 95 % sub 3 mm, etc;

◊ capacitate de retinere a apei 40-60%;

◊ pH  6-8,5;

◊ densitate aparentă 0.01-0.08;

◊ porozitate peste 95 %;

◊ volum de aer la pF1 peste 30-40 %;

◊ capacitate mare de schimb cationic 120-135  meq/1;

◊ nu putrezeste si nu polueaza solul;

◊ compoziția chimica a vermiculitului: Dioxid de siliciu amorf (SiO2) 37-42%, Oxid de aluminiu  (Al2O3) 9-17%; Oxid de Fier (Fe2O3)  3,5-13 %; Oxid de Calciu (CaO) 1-2%; Oxid de Magneziu  (MgO) 11-23%; Oxid de potasiu (K2O) 5-8 %;

◊ vermiculitul este steril (nu contine agenti patogeni sa daunatori);

 

Avantaje in utilizarea vermiculitului in horticultura (legume, flori, pomi, etc.):

◊ se poate utiliza doar vermiculit pur (in proportie de 100 %) ca substrat pentru inradacinarea butasilor anumitor specii horticole;

◊ contribuie la o buna aerare (dar performantele sunt inferioare perlitului) a solului si substraturilor de cultura in  care este adaugat;

◊ are capacitate  ridicata de a stoca si elibera lent soluția de apa si ingrasaminte/fertilizantii hidrosolubile, atat de necesara plantelor pentru creștere si fructificare;

◊ are capacitate ridicata de schimb cationic (120-135  meq/1);

◊ vermiculitul nu este inert chimic, acesta fixeaza potasiu (K) si poate elibera brusc cantitati mari de magneziu (provocand dezechilibre in nutritia plantelor);

◊ un bun izolator termic, reduce fluctuațiile de temperatura atunci când este utilizat ca strat acoperitor pentru semințele puse la germinat;

◊ vermiculitul are o capacitate superioara perlitului pentru retinerea/inmagazinarea apei, pe care apoi o va pune la dispozitia radacinilor plantelor, treptat atunci cand plantele au nevoie de aceasta;

◊ se poate utiliza ca substrat pentru semanat, vermiculitul singur/pur (in aceasta situatie se impune obligatoriu, dupa aparitia frunzelor adevarate a fertilizarii si ingrasaminte hidrosolubile sau lichide) sau in amestec cu turba pentru rasaduri;

◊ realizarea de amestecuri in proportii de 50 % vermiculit : 50 % (turba, sol, compost, etc.), pot fi benefice pentru plantele de apartament, intrucat vermiculitul aduce numeroase avantaje (retinerea apei, asigura un drenaj corespunzator, previne compactarea substratului, etc.);

◊ vermiculitul imbunatateste drenajul solului, motiv pentru care la solurile grele (argiloase) putem adauga vermiculit, imbunatatind astfel textura solului;

◊ vermiculitul nu se deterioreaza in timp, in sol;

◊ vermiculitul ajuta la retinerea apei, motiv pentru care la solurile nisipoase putem adauga vermiculit, pentru a tine astfel apa la dispozitia radacinilor plantei o perioada cat mai lunga de timp;

◊ vermiculitul se poate utiliza ca mulci (strat gros de cca. 8 cm) pentru: arbusti fructiferi si ornamentali, trandafiri, flori (dalii, etc.), tomate, etc.;

◊ vermiculitul horticol poate fi utilizat in vaze, ca substrat pentru florile taiate, astfel umplem vaza cu vermiculit expandat horticol, il udam pana se satureaza cu apa, eliminam apa in exces, in acest substrat introducem florile proaspat taiate (taietura a fost improspatata recent);

◊ vermiculitul horticol este utilizat frecvent in perioada rece din an, la depozitarea/stratificarea  bulbilor, radacinilor tuberizate ale unor specii de plante sensibile la temperaturi scazute. Vermiculitul va mentine apa in mediul din jurul bulbilor, radacinilor tuberizate, nepermitand uscarea acestora;

◊ vermiculitul contribuie la mentinerea umiditatii pentru gazonul nou insamantat, astfel acoperirea semintelor de gazon semanate cu un strat de vermiculit de 0,5-0,6 cm ajuta la mentinerea constanta a umiditatii atat de necesare germinarii, prevenind astfel uscarea;

◊ realizarea de amestecuri pentru containere/ghivece in proportii de 1/3 (33  % vermiculit), 1/4 (25  % vermiculit), 1/2  (50  % vermiculit). Amestecurile pentru ghivece vor contine vermiculit si alte materiale cum ar fi perlitul, turba, pamant de gradina, pamant de telina, pamant de frunze, etc;

◊ vermiculitul horticol poate intra in diverse amestecuri (inclusiv alaturi de perlit) nutritive in proportie de 10-30% din volumul total, fiind utilizat datorita proprietăților sale benefice (reținerea aperi, o buna aerare a substratului, etc.).

 

Dezavantaje in utilizarea vermiculitului:

◊ cu timpul se poate tasa;

◊ vermiculitul emite praf iritant, motiv pentru care la manipulare indicam utilizarea unei masti;

◊ vermiculitul nu se utilizeaza in amestecuri la plante suculente si cactusi, intrucat poate conduce la putrezirea radacinilor aflate in substratul saturat cu apa pe care vermiculitul il mentine;

◊ vermiculitul nu se utilizeaza in amestecuri la plante acidofile, întrucât creste valoarea pH-ului;

◊ vermiculitul poate elibera brusc cantitati mari de magneziu (provocand dezechilibre in nutritia plantelor); etc.

 

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Vermiculitul Horticol si utilizarea in cultivarea plantelor

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii