ian. 19 2019

Cultura de galbenele: infiintare, ingrijire, recoltare

Cultura de galbenele (Calendula officinalis) este o cultura anuala usoara, fara pretentii deosebite.

Utilizare: galbenele (Calendula officinalis)  sunt plante medicinale de la care se utilizeaza florile. Florile de galbenele au rol cicantrizant in ulcer gastric, rol de calmant al durerilor menstruale, ameliorarea gastritelor hiperacide, ele fiinf folosite si in industria farmaceutica la prepararea de creme, etc.

Conditii de cultivare:

Solul se recomanda sa fie bine drenat, nisipos, luto-nisipos, profund, cu fertilitate moderata, totusi plantele vegeteaza bine pe numeroase tipuri de sol. Pentru o crestere optima a plantei, pH-ul solului se recomanda sa fie intre 5,5-7 (mediu acid-neutru). Galbenelele suporta un pH absolut intre 5-8 (acid-neutru-alcalin).

Udarea trebuie sa se realizeze cu cantitate de apa moderata, astfel incat substratul sa fie reavan nu ud. Udarea se recomanda 1-2 ori pe saptamana, in functie de conditiile atmosferice, se recomanda irigarea prin picurare.

Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea  acestei plante. Calendula prefera locurile luminoase ‚insorite’ si bine aerate.

Temperatura optima pentru Calendula officinalis poate varia intre 16-26 °C, iar cea absoluta intre 8-30 °C. Galbenelele prefera temperaturile mai scazute, (primavara si toamna) pentru crestere si o inflorire abundenta. Temperatura optima pentru germinarea semintelor este de 15-26°C, germineaza in circa 2 saptamani.

Infiintarea culturii de galbenele (Calendula officinalis):

Rotatia culturii se recomanda la 5 ani.

Pregatirea solului se incepe cu aratura adanca sau sapat la cazma, care se face la o adancime de 20-30 cm, urmata de maruntire si nivelare cu ajutorul frezei montate pe tractor  sau al motocultorului (motosapei) echipate cu freza, sau unelte manuale (sapa si grebla).

Fertilizarea de baza cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-40 t/ha la aratura de baza.

Infiintarea culturii – Semanatul:

Semanatul se face in martie,  utilizand semanatori universale. Se va utiliza o norma de semănat de 6-10 Kg/Ha, la o distanta de 50 cm intre randuri si o adancime de 2-3 cm.

Combatera buruienilor in cultura se va face prin: plivit, prasile mecanizate sau manuale, erbicidare.

Erbicidarea la galbenele se poate face cu: Challenge 600 SC (600 g/l aclonifen).

Lucrari: plivit, prasile mecanizate  si manuale pentru spargerea crustei si combaterea buruienilor, rarit la 10-15 cm/rand  sau  buchetatul (lucrare prin care se separa grupuri de 2-3 plante „buchete”) la 20 cm/rand, irigarea in perioadele de seceta excesiva.

Recoltarea florilor se face pe masura ce plantele infloresc, in intervalul iunie-octombrie. Inflorirea la galbenele este remontanta (infloreste in valuri – de mai multe ori intr-un sezon de vegetatie). Recoltarea se face in zile senine, dupa ce s-a luat roua, florile se culeg in cosuri de rachita si se transporta imediat la uscat intr-un singur strat la umbra.

Boli si daunatori:

Boli de sol: Pythium spp., Phytophthora spp., Rhizoctonia solani, etc.

Boli: Fainarea (Sphaerotheca fuliginea), Sclerotinia sclerotiorum , Putregaiul cenusiu la inflorescente (Botrytis cinerea), etc.

Daunatori: Afide, Fluturele alb al verzei, Melci, Limax, etc.

Atentie !!! – la restrictiile privind pesticidele intrucat este o planta medicinala.

Fig. 1 Cultura de galbenele (Calendula officinalis)

Fig. 2 Cultura de galbenele (Calendula officinalis)

Fig. 3 Cultura de galbenele (Calendula officinalis)

Fig. 4 Cultura de galbenele (Calendula officinalis)

Fig. 5 Cultura de galbenele (Calendula officinalis)

Categorie: Plante medicinale

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de galbenele: infiintare, ingrijire, recoltare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii