iul. 08 2015
Avocado (Persea americana): ingrijire, inmultire, cultivare
Demumire populara: Avocado, Para avocado
Denumire stiintifica: Persea americana
Origine: Persea americana este un pom originar din America Centala, de Sud si Mexic.
Proprietati ornamentale: Avocado este un arbore subtropical, care poate ajunge pana la cca. 20 m inaltime. Arborii altoiti ajung la inaltimi de 8-10 m. Persea americana este un pom care iarna poate sa-si piarda in parte sau total frunzele.
Avocado are coroana neregulata si deasa (Vezi fig.).
Frunzele sunt simple, ovale, lucioase, cu lungimi intre 10-20 cm de culoare verde inchis (Vezi fig.).
Florile sunt mici, grupate in inflorescente de tip panicul, au culoarea galben-verzuie. Pentru induce inflorirea la Avocado crescut in apartament, acesta trebuie amplasat in spatii unde temperatura pe timpul iernii se incadreaza in intervalul 5-13 ºC.
Fructul poate avea lungimea intre 7-20 cm, diametru de 7-15 cm, forma rotunda, alungita, sau de para de culoare verde (Vezi fig.). Pulpa fructului este galben-verzuie, consumata in stare proaspata in salate sau in sosuri.
Persea americana este cultivat pentru fructul de avocado care se consuma numai in momentul cand este copt, fructul necopt este toxic.
Persea americana se poate cultiva in ghivece care au diametrul de cel putin 30 cm. Ghivecele cu Avocado crescute in apartamente se pot amplasa langa ferestrele cu expozitie Sudica, Estica sau Vestica, unde poate ajunge suficienta lumina la planta, acestea nu vor face fructe niciodata.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, lutos-nisipos, cu fertilitate moderata si un pH optim intre 5-5,8 (substrat acid), dar tolereaza si un pH intre 4,5-7 (acid-neutru).
Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), inlocuind vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari.
Udarea este importanta pentru cresterea optima a arborelui de Avocado, aceasta trebuie realizata cu regularitate, dar trebuie tinut cont ca intre doua udari substratul sa se usuce in partea superioara.
Temperatura optima pentru Persea americana poate sa varieze intre 14-40 ºC, iar cea absoluta intre 10-45 ºC. Plantele tinere sunt afectate de inghet daca temperatura scade sub -1 ºC, iar temperatura mai scazuta de -4 ºC poate compromite total arborele Avocado.
Avocado iarna trebuie amplasat in spatii unde temperaturile nu scada sub 4 ºC
Lumina optima pentru Avocado este cea directa (locuri insorite), el trebuie amplasat sub actiunea directa a razelor de soare. Vara ghiveciul se poate amplasa direct in gradina.
Inmultirea se face prin seminte, butasi sau altoire.
Din samburele fructului putem obtine intr-un timp relativ scurt o noua planta. Samburele trebuie prelevat de la un fruct copt, care se spala, se lasa in apa cateva zile si apoi se planteaza direct in pamant. Plantele rezultate astfel (din samanta) in general nu vor avea fructe de aceleasi dimensiuni cu cel de la care am recoltat samanta.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la Avocado sa se faca regulat (de doua ori pe luna) primavara si vara , iarna fertilizarea se face mai rar (o data la 1-2 luni).
ATENTIE!!!
Ingalbenirea frunzelor la Avocado poate fi cauzata de lipsa fierului sau lipsa luminii.
Maronirea frunzelor la Avocado poate fi cauzata de un pH necorespunzator al solului (prea alcalin).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Avocado (Persea americana): ingrijire, inmultire, cultivare