iul. 07 2015
Arborele de cacao (Theobroma cacao) – descriere, utilizare
Familia: Sterculiaceae, Magnoliopsida, Malvaveae
Demumire populara: Arborele de cacao, Cacao, Hrana zeilor
Denumire stiintifica: Theobroma cacao
Origine: Theobroma cacao este o planta originara padurile tropicale ale Americii Centrale si de Sud.
Proprietati ornamentale: Arborele de cacao este un arbore foios cu frunze cazatoare (isi pierde frunzele in sezonul rece), ce poate avea inaltimi de la 5-15 m si un diametru de 4-5 m si traieste de regula in umbra copacilor gigant.
Tulpina arborelui de cacao este aspra, de culoare gri-maro, acoperita cu licheni sau ciuperci.
Frunzele sunt simple, eliptice, cu varful alungit (permite scurgerea apei), cele mature sunt mari si lucioase, iar cele tinere sunt mai mici, moi si de culoare brun-roscata (Vezi fig.).
Florile sunt hermafrodite, mici, grupate, de culoarea alb-galbui sau roz deschis (Vezi fig.). Ele apar direct pe trunchiul copacului sau pe ramurile groase (Vezi fig.). Florile apar pe tot parcursul anului (daca temperatura este peste 20 ºC), ele avand perioada de scurta de viata (dureaza si trebuie polenizata intr-o zi). Floarea arborelui de cacao daca nu este polenizata intr-o zi, va cadea. Polenizarea florilor se face de catre insecte mici si nu de catre albine.
Dupa polenizare, rezulta fructul (de tip drupa) cu forma alungita (10-30 cm lungime si 8-10 cm latime), de culoare verde la inceput (Vezi fig.) vireaza apoi in galben-portocaliu, pentru ca la final (dupa 5-6 luni) sa se coloreze in rosu-violet-maro. Fructul poate fi neted sau cu nervuri, in functie de specie, in interiorul lui se gasesc 20-60 seminte (Vezi fig. – ingredientul ciocolatei) invelite intr-o pasta alba (folosita la prepararea unor bauturi energizante). Untul de cacao este rezultat din grasimea existenta in semintele de cacao (boabe – Vezi fig.).
Fructele de cacao apar pe arborii care au ajuns la varsta de 4-5 ani, acestia traiesc si pana la 100 ani, dar numai 20 ani dau productie foarte buna de cacao.
Arborele de cacao este intrebuintat in industria alimentara si cosmetica.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, aerat, nisipos, cu fertilitate moderata si un pH intre 5-6,5. Tolereaza un pH intre 4-8 (slab acid-alcalin).
Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), inlocuind vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari.
Udarea este foarte importanta pentru Arborele de cacao. Udarea se face regulat cu cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Se recomanda si pulverizarea cu apa pe frunze in perioada calda a anului. Seceta prelungita pentru Arborele de cacao poate cauza caderea frunzelor si florilor.
Temperatura optima pentru Theobroma cacao se incadreaza in intervalul 21- 31 ºC. Temperaturile minime pentru planta sunt de 18-21 ºC. Temperaturi mai scazute de 10 ºC pot afecta grav Arborele de cacao sau chiar pot provoca uscarea, iar temperaturile de peste 32 ºC provoaca stagnarea cresterii.
Lumina optima pentru Arborele de cacao este cea indirecta, el trebuie ferit de actiunea directa a razelor de soare, intrucat acestea pot cauza arsuri pe frunze si chiar uscarea intregii plante.
Inmultirea se face prin seminte, butasi, altoire sau marcotaj. Inmultirea prin butasi se face prelevand butasi cu 3-5 frunze (acestora li se reduce limbul la jumatate pentru a diminua evapotranspiratia) si trebuie sa aiba cel putin 2 muguri. Butasii se planteaza pentru inradacinare (se pot trata in prealabil cu un hormon de inradacinare – “Radistim”) in substrat si se acopera cu o folie de plastic transparent (pentru a crea efectul de sera pentru butasi, umiditatea ridicata impiedica deshidratarea acestora).
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna in perioada de crestere, inflorire si mai rar iarna. Se pot folosi ingrasaminte cu eliberare prelungita, granulate, hidrosolubile sau lichide.
Pentru perioada de crestere sunt recomandate ingrasamintele cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.
Daunatori:
- Afidele (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori – Vezi fig.).
- Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Arborele de cacao (Theobroma cacao) – descriere, utilizare