iul. 07 2013
Horticultura: pomi, legume, viticultura, oenologie, flori
HORTICULTURA (latina hortus – gradina si cultura – cultura), este o ramura a stiintelor agronomice ce se ocupa de cultivarea plantelor horticole: Pomicultura (pomi si arbusti fructiferi), Pomologie (speciile pomicole si soiurile acestora), Legumicultura (cultura legumelor), Viticultura (cultura vitei de vie), Oenologie (vinificatie), Ampelografie (cunoastrea soiurilor de vita de vie), Floricultura (plante floricole), Arboricultura (Arbori si arbusti ornamentali), Arhitectura peisajului (proiectarea si amenajarea de parcuri si gradini), Plante medicinale, Conservarea fructelor si legumelor, etc.
Pomicultura (pomus – pom si cultura – cultura) este o ramura a horticulturii care se ocupa de tehnologia de cultura a pomilor si arbustilor fructiferi. In cadrul pomiculturii se studiaza tehnologia de inmultire a speciilor pomicole, tehnologia infiintarii plantatiilor pomicole si agrotehnica specifica (ansamblul de tehnici si tehnologii necesare in cultivarea plantelor pomicole) fiecariei plantatii pomicole.
Pomologia este o ramura a horticulturii ce se ocupa de speciile si soiurile pomicole, avand in vedere caracterele morfologice si tehnologia de cultura specifica.
Legumicultura este ramura horticulturii care se ocupa de tehnologia de cultura a speciilor legumicole. In cadrul legumiculturii sunt studiate speciile, soiurile si hibrizii plantelor legumicole cu particularitatile de cultivare specifice.
Viticultura (vitis – vita si cultura – cultura) este ramura horticulturii care se ocupa de tehnologia de cultura a vitei de vie. In cadrul viticulturii se studiaza tehnologia de inmultire a vitei de vie, tehnologia infiintarii plantatiilor viticole si agrotehnica specifica (ansamblul de tehnici si tehnologii necesare in cultivarea vitei de vie).
Ampelografia este ramura horticulturii care se ocupa de speciile si soiurile de vita de vie, avand in vedere caracterele morfologice si tehnologia de cultura specifica fiecarei specii, soi, varietati in parte.
Oenologia (oenos – vin si logos – vorbire) este o ramura a horticulturii care se ocupa de vinificatie (obtinerea vinului, a distilatelor si a altor bauturi cu origine viticola).
Floricultura este o ramura a horticulturii care se ocupa de tehnologia inmultirii si cultivarii (speciilor, soiurilor, hibrizilor si varietatilor) de flori utilizate ca: plante de apartament, flori in parcuri si gradini, flori taiate. In cadrul floriculturii se studiaza si arta realizarii de buchete si aranjamente florale pentru diferite ocazii.
Arboricultura este o ramura a horticulturii care se ocupa de tehnologia de cultura a arborilor, arbustilor ornamentali, trandafirilor si gazonului. In cadrul arboriculturii se studiaza tehnologia de inmultire a speciilor de plante specifice, dar si tehnologia si agrotehnica specifica (ansamblul de tehnici si tehnologii necesare in cultivarea speciilor si varietatilor de plante ce fac obiectul arboriculturii).
Arhitectura peisajului este o ramura a horticulturii care imbina stiinta si arta pentru a avea ca rezultat final proiectarea si realizarea de parcuri si gradini (amenajarea peisajului).
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Horticultura: pomi, legume, viticultura, oenologie, flori