mart. 22 2016

Inghetul de revenire  la Cais primavara: momente critice

Caisul si inghetul de revenire din PrimavaraCaisul este una dintre speciile de pomi care  inforeste printre primele (martie), cu cat soiul de cais este mai timpuriu cu atat perioada de inflorire va fi mai devreme.

Caisul este expus aproape in fiecare primavara  ingheturilor de revenire reprezentate prin: temperaturi scazute – chiar negative aparute dupa o perioada de temperaturi pozitive crescute (1-2 saptamani cu zile calduroase care declanseaza intrarea in vegetatie si care se pot inregistra la sfarsitul iernii „in februarie” sau primavara devreme).  Odata cu temperaturile scazute, cel mai adesea din timpul noptii-diminetii pot aparea si bruma, precipitatiile sub forma de lapovita sau ninsoare.

Afectarea  organelor caisului difera in functie de temperatura, durata si fenofaza, astfel.

 Afectarea poate fi si indirecta prin faptul ca polenizarea este si entomofila (se face cu ajutorul insectelor ca albine, bondari, etc.), iar daca albinele si celelalte insecte sunt impiedicate sa zboare de vremea nefavorabila polenizarea va fi deficitara si implicit legarea fructelor.

In perioada de aparitie si dezvoltare a organelor florale si aparitia primelor fructe verzi sensibilitatea caisului la inghet este maxima:

 

Temperaturile la care inghetul de revenire afecteaza fructificarea la cais (cifrele sunt orientative intrucat difera de la soi la soi):

Fenofaza 10 % distruseºC >90 % distruseºC Modul de afectare
Diferentierea bobocilor (buton) -4 <-10 Inghetul total al bobocilor
Caliciu rosu -6 <10 Inghetul total al bobocilor
Buton alb -5 -10 Afectarea pistilului (brunificare)
Prima floare deschisa -4 -6 Afectarea pistilului (brunificare)
Inflorit -2 -5 Moartea florilor
Fructe abia legate -2 -3 Fructele cad
Fructe  verzi -1 -2 Fructele cad

 

Masuri de preintampinare si diminuare a efectelor negative produse de inghetul de revevire – tarzii in Pomicultura

1. Produsul ATONIK – Pomi fructiferi:  Testul pentru care a fost omologat: Cresterea rezistentei florilor la temperaturi sub 0°C. Stimularea cresterii fructelor. Doza (l/ha): 1; Numar de tratamente: 2-4; etc; Atonik se aplica cu 2-3 zile inaintea aparitiei inghetului de revenire si 2-3 zile dupa ce a avut loc inghetul (pentru a consolida efectul produsului).

 

2. Generarea unor perdele-ecrane de fum: tehnologia presupune amplasarea unei retele de surse generatoare de fum in numar de 80-100/Ha.

Inghetul de revenire la cais_2

Fig. 2 Flori de Cais afectate de Inghetul de revenire Primavara

Inghetul de revenire  la Cais primavara

Fig. 2 Flori de Cais afectate de Inghetul de revenire Primavara

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Inghetul de revenire  la Cais primavara: momente critice

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii