dec. 28 2015

Mango (Mangifera indica) – inmultire, ingrijire, cultivare

Mango-Mangifera indica_1Familia: Anacardiaceae

Demumire populara: Mango, Arborele de mango, Pomul de mango

Denumire stiintifica: Mangifera indica

Origine: Mangifera indica este o planta originara din  partea Sudica a  Asiei.   Fructul de mango este fructul national al Indiei, Pakistanului si al Filipinelor, iar arborele de mango este copacul national al Bangladesului.

 Proprietati ornamentaleMangifera indica este un copac ce poate ajunge la inaltimi de 15-45 m inaltime si un diametru al coroanei de 10-12 m (Vezi fig.).  Pomul de mango are o durata de viata foarte mare (100 ani), radacina principala coboara in adancime pana la 5-6 m adancime, pe langa aceasta dezvoltandu-se numeroase radacini secundare.

Mango (Mangifera indica) este cultivat in zonele tropicale pentru fructele sale delicioase. Un ciclu complet de cultura dureaza intre 150-365 zile.

Mango este un copac foarte atractiv, cu frunze persistente, simple, alterne, dense, care au culoarea roșiatica cand apar, si verde inchis cand ajung la maturitate. Frunzele de mango pot ajunge la 15-30 cm lungime si 5-15 cm in latime (Vezi fig.).

Florile de mango sunt grupate in inflorescente (panicule) lungi de 10-40 cm, au cinci petale (5-10 mm), au culoarea alba sau roz deschis si emana un miros placut.

Fructul de mango poate avea forme, marimi si culori diferite. De regula, el are dimensiuni de 30 cm lungime si 10 cm diametru, iar culoarea poate fi verde-galbui-rosietica (Vezi fig.). Pulpa fructului este de culoare portocalie, suculenta, foarte aromata.

In interiorul fructului se gaseste samanta, care se foloseste la inmultirea arborelui de mango.

Mango este un fruct delicios, o sursa importanta de provitamina A, vitamina C. Acesta care se consuma in stare proaspata, salata, jeleuri,  bauturi sau in diferite sosuri.

Arborele de mango provenit din seminte produce fructe dupa cca. 5-8 ani, iar plantele obtinute prin altoire fructifica dupa 3-4 ani.

La noi in tara, Mango (Mangifera indica)   poate fi crescut in ghivece-containere amplasate in apartamente sau sere calde, ferite de temperaturi scazute (< 8 ºC).

Taierea la Arborele de Mango  este necesara pentru a indeparta ramurile uscate, pentru a determina aparitia de cresteri noi, a stimula inflorirea,  pentru a mentine o forma armonioasa, o inaltime optima a plantei si o buna aerisire in interiorul coroanei.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie reavan si bine drenat, cu un pH  optim intre 5,5-7,5 si suporta un pH intre  4,5-8,5. Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 3-4 ani), inlociund vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari.

Udarea este foarte importanta pentru plantele de Mango  (Mangifera indica) Udarea se face regulat, cu cantitati moderate de apa, intre doua udari, se lasa substratul de la suprafata ghiveciului sa se usuce (in primii 5-8 cm adancime).

Se recomanda pentru udat apa de ploaie, sau apa de la robinet la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).

O umiditate ridicata-excesiva a substratului poate provoca aparitia bolilor de sol, in timp ce o umiditate prea scazuta a substratului, poate cauza ofilirea plantei si o inflorire deficitara.

Un substrat fertil  (bogat in substanțe nutritive) si o umiditate corespunzatoare, vor determina cresteri optime ale plantei.

Temperatura optima pentru  Mango (Mangifera indica) se situeaza in intervalul 24-30ºC, temperatura minima nu ar trebui sa scada < 8ºC.

Temperaturile  sub -1 ºC … -5 ºC o pot conduce la afectarea sau chiar moartea plantelor de mango. Pentru plantele tinere de Mango, temperaturile < -1 ºC sunt periculoase (afecteaza grav planta).

Lumina este un factor important pentru  pomul de Mango, acestea prefera spatiile insorite, mai ales cele cu expozitie sudica, ferite de curenti de aer.  Soarele direct determina aparitia de cresteri noi si o inflorire abundenta.

Inmultirea  se face prin altoire (primavara sau toamna) sau  prin seminte (germineaza dupa 10-14 zile, inaltimea dupa 8 luni ajunge la 10-15 cm,  fructifica dupa mai multi ani 5-8 ani).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca pentru Mangifera indica de doua ori pe an (primavera si vara).

Boli: antracnoza, putregaiuri, bacterioze, fainare, etc.

Daunatori:

  • Afidele (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori;
  • Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului.
Mango (Mangifera indica)

Fig. 1 Mango (Mangifera indica)

Mango (Mangifera indica)

Fig. 2 Mango (Mangifera indica)

Mango (Mangifera indica)

Fig. 3 Mango (Mangifera indica)

Mango (Mangifera indica)

Fig. 4 Mango (Mangifera indica)

Mango (Mangifera indica)

Fig. 5 Mango (Mangifera indica)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mango (Mangifera indica) – inmultire, ingrijire, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii