Horticultorul.ro

dec. 14 2015

Papaya (Carica papaya)

Papaya- Fructul ingerilorFamilia:  CARICACEAE, MAGNOLIOPSIDA, DILLENIIDAE, VIOLALES

Demumire populara: Papaya, Fructul ingerilor, Pepene de copac

Denumire in alte limbi: papaya, pawpaw, melon tree, arbre de melon, betek, maniako

Denumire stiintifica: Carica papaya

Origine: Carica papaya este un arbore originar din America Centala si Nordul Americii de Sud.

Proprietati ornamentale: Genul Carica cuprinde cca. 22 de specii  de plante. Arborele de papaya este o planta erbacee perena, tropicala,  ce poate ajunge la o inaltime intre 5-10 m.

Papaya este fructul arborelui Carica papaya.

Arborele de papaya prezinta o singura tulpina (5-10 m inaltime) ce poate avea diametrul intre 10-30 cm, de culoare verde sau violet. Tulpina de papaya poate avea cresteri de 1.5-3 m pe an.

Frunzele  cresc doar in partea superioara a tulpinii (Vezi fig.), ele au dimensiuni mari (diametrul de 50-60 cm ), sunt palmate  de culoare verde.

Florile la Papaya sunt de doua feluri: monoice (flori hermafrodite) sau dioice. Florile cresc la baza petiolului frunzelor, sunt solitare sau sunt grupate in cime de cate 3, au 5 petale si culoarea este alb-galbuie (Vezi fig.).

Fructul de Papya apare la baza frunzelor, la maturitate el poate ajnge la 15-45 cm lungime si 15-30 cm diametru. Frunctul de Papaya are forme diferite in functie de tipul de flori (Vezi fig.).

La florile femele, fructele sunt ovale si cu dimensiuni mai mici (Vezi fig.).

Fructele din florile hermafrodite  sunt ovale-rotunjite, ating dimensiunile de 50 cm lungime si 20 cm diametru (Vezi fig.).

In functie de greutate, fructele de Papaya pot ajunge pana la 9 kg/fruct, in general la speciile cultivate , fructele au cca. 1.5-2.5 kg.

Fructul prezinta o pielita subtire dar foarte tare (cerata). Fructul este copt in momentul cand se simpte moale si pielita are culoarea chihlimbarului. Cand fructul de papaya este copt, pulpa este foarte dulce.

Pulpa fructului poate avea culoarea galbena-portocalie-rosie este grasa, suculenta, in centrul ei existand seminte mici de culoare neagra (Vezi fig.).

Carica papaya este cultivat pentru fructul de papaya  care se consuma proaspat, sub forma de suc de  papaya, dulceata sau uscat (cand este copt) si ca leguma (cand fructul nu este inca copt).

Carica papaya se poate cultiva si ornamental in ghivece (containere), care pe perioada verii se pot lasa afara, in spatii ferite de vanturi puternice. Acesta este cultivat si in scopuri decorative (in spatii unde temperatura nu trebuie sa scada in perioada rece din an, sub 12 ºC).

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, cu fertilitate ridicata si un pH ce poate varia intre 4.5-8.

Transplantarea se poate realiza primavara (la interval de 4-5 ani), inlocuind vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari.

Udarea la Carica papaya trebuie facuta cu mare atentie. Papaya trebuie udata cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa nu fie umed. Substratul la Papaya trebuie  lasat sa se usuce la suprafata intre doua udari. Excesul de umezeala poate cauza putrezirea radacinilor, dar si lipsa unei cantitati suficiente de apa influenteaza cresterea  plantei.

Temperatura  optima pentru Carica papaya  poate sa varieze intre 21-30 ºC, iar cea absoluta intre 12-44 ºC.  Arborele de papaya nu suporta temperaturile scazute sau ingheturile, temperaturi mai mici de -2 ºC, pot cauza moartea plantei.

Lumina  optima pentru Papaya este cea directa, el trebuie amplasat sub actiunea directa a razelor de soare, pentru a avea crestere si inflorire buna.

Inmultirea  se face prin seminte. Semintele proaspat recoltate vor germina in cca. 2 saptamani.

Pentru o germinare mai buna,  semintele se curata de invelisul gelatinos, inainte de uscare. Semintele uscate se pot pastra timp de mai multi ani.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la plantele de Papaya, daca au mai mult de 7-8 luni de la plantare. Se pot folosi fertiliza plantele de Carica papaya o data la 2 luni in perioadele de crestere. Pe timpul iernii se stopeaza fertilizarea.

Daunatori: Nematozi, Acarieni.

Pepene de copac (Carica papaya)

Fig. 1 Pepene de copac (Carica papaya)

Pepene de copac (Carica papaya)

Fig. 2 Pepene de copac (Carica papaya)

Pepene de copac (Carica papaya)

Fig. 3 Pepene de copac (Carica papaya)

Pepene de copac (Carica papaya)

Fig. 4 Pepene de copac (Carica papaya)

Pepene de copac (Carica papaya)

Fig. 5 Pepene de copac (Carica papaya)

Pepene de copac (Carica papaya)

Fig. 6 Pepene de copac (Carica papaya)

Pepene de copac (Carica papaya)

Fig. 7 Pepene de copac (Carica papaya)

Pepene de copac (Carica papaya)

Fig. 8 Pepene de copac (Carica papaya)

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Papaya (Carica papaya)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii