mart. 10 2016

Ramurile de rod la piersic & nectarin

Ramurile de rod la piersic-nectarin_1Cunoasterea ramurilor de rod la piersic & nectarin este  deosebit de importanta in executarea taierilor, intrucat  acestea se impart in doua categorii, dintre care doar una garanteaza o productie de calitate si o viabilitate de lunga durata a pomului.

I. Ramurile  de rod  principale ‘tipice’ piersicului

I.1. Ramuri mixte – sunt ramuri anuale viguroase (> 0.4 cm diametru) si lungi de >0,3-0,4 metri. Acestea sunt dispuse lateral pe sarpante (schelet) si subsarpantele (semischelet). De-a lungul ramurilor lungi  se gasesc muguri grupati cate 3 – un mugure vegetativ in mijloc (din acesta se va forma o noua ramura) si doi muguri floriferi (din acestia vor aparea flori si fructe) de o parte si de alta a celui vegetativ (Vezi fig). Pe ramurile mixte se pot intalni adesea ramuri anticipate (ramuri fice formate in acelasi an cu ramura mama), care reprezinta o ramura  crescuta in acelasi an cu ramura din care porneste (Vezi fig.).

I.2.  Ramuri lungi – sunt ramuri anuale, mai viguroase si mai lungi  (> 0,6 m) decat mixtele, se gasesc pozitionate in principal in partea superioara (zona din varf care beneficiaza de mai multa lumina) a sarpantelor (ramuri de schelet). De-a lungul ramurilor lungi,  se gasesc muguri grupati cate 3 – un mugure vegetativ in mijloc si doi muguri floriferi de o parte si de alta a celui vegetativ (Vezi fig).  Si pe ramurile lungi pot sa apara numeroase ramuri anticipate (ramuri fice formate in acelasi an cu ramura mama).

II. Ramurile de rod secundare ‘atipice’ la piersic

II. 1 Ramura salba (ramura șifon)  este reprezentata de ramuri subtiri (<0,2-0,4 cm diametru), garnisite cu numerosi muguri floriferi, iar in varf prezinta un mugure vegetativ (Vezi fig.).

II.2 Ramura buchet (buchete de mai) este reprezentata de ramuri scurte de cativa cm, acestea prezinta muguri floriferi si vegetativi (Vezi fig.).

Ramurile de rod la piersic & nectarin

Fig. 1 Ramurile de rod la piersic & nectarin, ramura mixta

Ramurile de rod la piersic & nectarin

Fig. 2 Ramurile de rod la piersic & nectarin, mugurii prezenti pe o ramura mixta

Ramurile de rod la piersic & nectarin

Fig. 3 Ramurile de rod la piersic & nectarin, ramura lunga & ramurile anticipate

Ramurile de rod la piersic & nectarin

Fig. 4 Ramurile de rod la piersic & nectarin, ramura salba

Ramurile de rod la piersic & nectarin

Fig. 5 Ramurile de rod la piersic & nectarin, ramura buchet

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ramurile de rod la piersic & nectarin

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii