sept. 30 2012
Rodiu-Rodia (Punica granatum)–origine, descriere, utilizare
Denumire populara: Rodia, Rodiu, Rodie
Denumire populara in alte limbi: engleza (Pomegranate, Seeded apple, Seed-apple, Chinese apple); italiana (Melograno da Fiore); spaniola (Granado, Granada).
Denumire stiintifica: Punica granatum
Origine, raspandire:
Arbust exotic originar din Asia mica (Kurdistan , Iran, Irac). Rosia s-a raspandit si cultivat in regiunile din Caucaz si India de Nord (in prezent se regaseste si spontan). In Europa se cultiva cu precadere in zonele cu climat mai bland Mediteranean.
In Romania rodia se intalneste in: partea de Vest a tarii (Arad, Oradea, Timisoara), Bucuresti, Voluntari, Statiunile de pe litoral (Eforie Sud, Eforie Nord, malul lacului Techirghiol-Tuzla) si in toate zonele tarii unde riscul de inghet este redus (ingheata la temperaturi mai scazute de: -10°C … -15°C).
Utilizare:
Arbust decorativ (arbust decorativ cu numeroase varietati);
Pomicola (pom fructifer de la care utilizam fructele).
Conditii de crestere si fructificare/Factorii de mediu:
– Rodia vegeteaza bine pe solurile: reavene, lutoase, profunde, cu un pH (slab alcalin), scheletice; Cultivata la container, rodia prefera un substrat/amestec fertil (pamant de flori).
– Specie sensibila la ger (ingheata la temperaturi mai scazute de: -10°C … -15°C);
– Lumina: rodia este o specie iubitoare de lumina.
– Rodia se cultiva in gradini in permanenta acolo unde temperaturile o permit.
– Rodia se cultiva la containere (ghivece de peste 50 litri) acolo unde exista risc de inghet iarna. Rodia se poate tine in ghiveci peste iarna si in perioadele calde se planteaza in gradini. In regiunile cu climat mai rece rodia se va pastra peste iarna in spatii adapostite (sere, solarii, holuri reci, verande, etc), iarna planta se uda rar atat cat este necesar ca solul (substratul) sa nu se usuce.
Taierile se fac Primavara (in repaus vegetativ). Taierile urmaresc: eliminarea ramurilor afectate de inghet, a celor subtiri (debile) si formarea si mentinerea tufei sau coroanei.
Descriere – Proprietati ornamentale si pomicole:
– Rodia este o specie arbustiva decorativa prin flori, frunze, fructe, port, (Vezi Fig. 1-11);
– Infloreste in perioada (iunie-august), iar florile sunt (solitare sau cate 2-3), simple sau involte (batute), mari, cu diverse culori (portocalii-stacojii, rosii, corai, albe, rosii cu bordura alba), carnoase, valvate, (Vezi Fig. 1, 7, 10, 11).
– Frunze sunt caduce (cazatoare), de forma lanceolata sau obovate, lungi 5-8 cm, pe fata (partea superioara) pieloaase si lucitoare (Vezi fig. 2);
– Lastarii tineri sunt rosietici, uneori cu spini;
– Se utilizeaza ornamental: decorare balcoane, terase sau in gradini plantat (solitar in grupuri sau gard viu liber);
Fructele (rodiile) sunt comestibile baca falsa, globuloasa, de culoare (galben pana la rosu intens), 6-8 cm diametru, cu o coaja pieloasa iar pulpa este format din invelisul carnos al semintelor (Vezi fig. 4-5). Fructele au valoare alimentara si se consuma in stare proaspata sau se utilizeaza la prepararea de: gem, sirop, dulceata, etc. Fructele au o valoare energetica de (80 kcal/100g) si sunt bogate in: vitamine: (C 12 %, B-urile), si saruri minerale (P, K, Ca, Mg, Fe, Zn).
Dimensiuni, varietati, soiuri:
Pom sau arbust a carui inaltime ajunge la 5 metri iar diametrul plantei de 3-5 m.
Varietati „cultivaruri”:
- Punica granatum ‚Pleniflora’– flori batute, mari, de un rosu aprins (Vezi fig. 1);
- Punica granatum ,California Sunset’ – flori batute, rosii cu bordura alba, (Vezi fig. 10);
- Punica granatum ‘Vietnamese White’ – flori albe, batute (Vezi fig. 11).
Inmultirea rodiei:
– Prin marcotaj (primavara);
– Prin butasire (de vara in sera sau solar, in iunie-august).
Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Daunatori: Metcalfa pruinosa.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Rodiu-Rodia (Punica granatum)–origine, descriere, utilizare