oct. 29 2023

Soiul de prun President – descriere, particularitati

Denumire stiintifica: Prunus domestica ‘President’

Denumire populara soi de prun:   President

Origine: soi obtinut in Anglia (1850 – 1899)

Ramurile de rod: buchete de mai

Vigoare: pom de vigoare mare

Productivitate: soi foarte productiv (are tendinta de a supra incarca pomul, supra productia poate conduce la ruperea ramurilor sub greutatea fructelor)

Perioada maturarii fructelor: tarzie-foarte tarzie; dupa 20 septembrie – octombrie

Mărimea fructului: mare, fructe de peste 50 grame

Culoarea fructului “pielitei”: alvastru-violet inchis, acoperita cu pruina

Forma fructului: ovoidala

Gustul: gust echilibrat cu pulpa  galbena, carnoasa, suculenta, semiaderenta la sambure (pulpa se desprinde usor de pe sambure), aroma placuta

Aderenta pulpei la sambure: pulpa semiaderenta la sambure

Utilizare: consum in stare proaspata, industrializare, prune uscate

Pastrare in stare proaspata: pastrate in frigider sau depozite frigorifice rezista 14-21 zile

Fertilitate: soi autosteril (nu poate lega rod prin fecundarea florilor cu polenul propriu). Acest soi necesita polenizatori ca: Anna Spath,

Fertilizarea pomilor fructiferi se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii de prun.

Boli si daunatori: soi tolerant la viroze  si sensibil la viespea samburilor si viespea neagra

Fig. 1 Soiul de Prune President

Fig. 2 Soiul de Prune President

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de prun President – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii