Horticultorul.ro

sept. 15 2021

Soiuri de coacaz rosu cu coacere mijlocie

Fructele de coacaz sunt bace dispuse in ciorchine (racem). Ciorchinii la coacazul rosu pot avea intre 9-19 boabe asezate mai des sau mai rar, in functie de soi.

In functie de perioada de recoltare, soiurile de coacaz rosu pot fi impartite in:

♦  Soiuri cu maturitate/coacere timpurie: 1-10 iulie;

♦  Soiuri cu maturitate/coacere mijlocie:  11-20 iulie;

♦  Soiuri cu maturitate/coacere tarzie:  20-31 iulie.

In functie de diametrul bacelor, fructele pot fi: mici (sub 8mm), mijlocii (8-12 mm) si mari (peste 12 mm).

◊  Soiul  Abundent – soi de coacaz rosu cu vigoare mijlocie, capacitate medie de lastarire si ramificare,  tufa rasfirata; soi cu maturitate mijlocie; ciorchinele este compact, cu 10-12 boabe, dimensiune bace mijlocie, forma sferica, culoare rosu aprins; pielita subtire, lucioasa; pulpa suculenta; gustul acidulat, dulceag,  aromat; soi  productiv, ce fructifica regulat.

◊  Soiul Detvan – soi de coacaz rosu originar din Slovacia, cu vigoare mare, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate mijlocie; ciorchinele este foarte lung, compact, cu 25-30 boabe, dimensiune bace mijlocie-mare, forma sferica, culoare rosu aprins; pielita subtire, lucioasa; pulpa suculenta; gustul dulce-acrisor,  aromat; soi  foarte productiv, ce fructifica regulat, adesea cultivat pentru calitatea fructelor sale.

◊  Soiul Fertodi Hosszufurtu – soi de coacaz rosu cu vigoare mare, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate mijlocie; ciorchinele este compact, lung, cu bace multe, tari, de culoare rosie;  dimensiune bace mijlocie;  pielita lucioasa; gustul dulce-acrisor, aromat; soi foarte productiv, cu rezistenta la inghet.

◊  Soiul  Productivul lui Fay – soi de coacaz rosu cu vigoare mica, capacitate mica de lastarire si ramificare; soi cu maturitate mijlocie; ciorchinele este lung si lax, cu 9-15 bace, dimensiune bace mijlocie, forma sferica, culoare rosu aprins; pielita subtire, lucioasa; pulpa carnoasa; gustul acidulat, dulceag,  aromat; soi  productiv, ce fructifica regulat; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).

◊  Soiul  Rosu timpuriu – soi de coacaz rosu orignar din Romania (ICDP Pitesti), cu vigoare mare, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate mijlocie; ciorchinele este lung, compact, cu 10-12 bacet; dimensiune bace mijlocie-mare, forma sferica, culoare rosie; pielita subtire, lucioasa; pulpa carnoasa; gustul acidulat, dulceag,  aromat;  soi productiv, ce fructifica regulat; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).

◊  Soiul  Rosu de Vierlander – soi de coacaz rosu cu vigoare mare, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu productivitate medie; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).

◊  Soiul Cherry Viksne – soi de coacaz rosu cu vigoare mare, capacitate mare de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie;  soi productiv,  cu rezistenta la seceta si inghet; fructele sunt rezistente la transport, folosite adesea atat in stare proaspata cat si prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).

◊  Soiul   Rolan – soi de coacaz rosu cu vigoare mare, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate mijlocie; ciorchinele este lung si lax; dimensiune bace mijlocie-mare, forma sferica, culoare rosie; pielita subtire, lucioasa; pulpa carnoasa; gustul dulce-acidulat, putin acrisor,  aromat;  soi  foarte productiv, ce fructifica regulat; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).

◊  Soiul Laxton’s perfection;

◊  Soiul Heros;

◊  Soiul Houghton Castle;

◊  Soiul Jonkheer van Tets;

◊  Soiul Loper Summer; etc.

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de coacaz rosu cu coacere mijlocie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii