sept. 15 2021
Soiuri de coacaz rosu cu coacere mijlocie-descriere
Fructele de coacaz rosu sunt bace dispuse in ciorchine (racem). Ciorchinii la coacazul rosu pot avea intre 9-19 boabe asezate mai des sau mai rar, in functie de soi.
In functie de diametrul bacelor, fructele pot fi: mici (sub 8mm), mijlocii (8-12 mm) si mari (peste 12 mm).
Coacazele rosii contin la 100g: Antioxidanti: (3.387 μ mol, Sursa USDA Database for ORAC- Oxygen Radical Absorption Capacity Value); valoare energetica: 237 kJ (57 kcal); carbohidrati 7.5g; proteine 1.4g; vitamina C 30 mg; etc.
In functie de perioada de recoltare, soiurile de coacaz rosu pot fi impartite in:
♦ Soiuri cu maturitate/coacere timpurie: 1-10 iulie;
♦ Soiuri cu maturitate/coacere mijlocie: 11-20 iulie;
♦ Soiuri cu maturitate/coacere tarzie: 20-31 iulie.
◊ Abundent – soi de coacaz rosu cu vigoare mijlocie, capacitate medie de lastarire si ramificare, tufa rasfirata; soi cu maturitate mijlocie; ciorchinele este compact, cu 10-12 boabe, dimensiune bace mijlocie, forma sferica, culoare rosu aprins; pielita subtire, lucioasa; pulpa suculenta; gustul acidulat, dulceag, aromat; soi productiv, ce fructifica regulat.
◊ Detvan – soi de coacaz rosu originar din Slovacia, cu vigoare mare, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate mijlocie; ciorchinele este foarte lung, compact, cu 25-30 boabe, dimensiune bace mijlocie-mare, forma sferica, culoare rosu aprins; pielita subtire, lucioasa; pulpa suculenta; gustul dulce-acrisor, aromat; soi foarte productiv, ce fructifica regulat, adesea cultivat pentru calitatea fructelor sale.
◊ Fertodi Hosszufurtu – soi de coacaz rosu cu vigoare mare, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate mijlocie; ciorchinele este compact, lung, cu bace multe, tari, de culoare rosie; dimensiune bace mijlocie; pielita lucioasa; gustul dulce-acrisor, aromat; soi foarte productiv, cu rezistenta la inghet.
◊ Productivul lui Fay – soi de coacaz rosu cu vigoare mica, capacitate mica de lastarire si ramificare; soi cu maturitate mijlocie; ciorchinele este lung si lax, cu 9-15 bace, dimensiune bace mijlocie, forma sferica, culoare rosu aprins; pielita subtire, lucioasa; pulpa carnoasa; gustul acidulat, dulceag, aromat; soi productiv, ce fructifica regulat; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).
◊ Rosu timpuriu – soi de coacaz rosu orignar din Romania (ICDP Pitesti), cu vigoare mare, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate mijlocie; ciorchinele este lung, compact, cu 10-12 bacet; dimensiune bace mijlocie-mare, forma sferica, culoare rosie; pielita subtire, lucioasa; pulpa carnoasa; gustul acidulat, dulceag, aromat; soi productiv, ce fructifica regulat; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).
◊ Rosu de Vierlander – soi de coacaz rosu cu vigoare mare, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu productivitate medie; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).
◊ Cherry Viksne – soi de coacaz rosu cu vigoare mare, capacitate mare de lastarire si ramificare; soi cu maturitate timpurie; soi productiv, cu rezistenta la seceta si inghet; fructele sunt rezistente la transport, folosite adesea atat in stare proaspata cat si prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).
◊ Rolan – soi de coacaz rosu cu vigoare mare, capacitate medie de lastarire si ramificare; soi cu maturitate mijlocie; ciorchinele este lung si lax; dimensiune bace mijlocie-mare, forma sferica, culoare rosie; pielita subtire, lucioasa; pulpa carnoasa; gustul dulce-acidulat, putin acrisor, aromat; soi foarte productiv, ce fructifica regulat; fructele sunt folosite in stare proaspata sau prelucrate (dulceata, suc, congelate, etc.).
◊ Laxton’s perfection;
◊ Heros;
◊ Houghton Castle;
◊ Jonkheer van Tets;
◊ Loper Summer; etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de coacaz rosu cu coacere mijlocie-descriere