oct. 17 2021
Soiuri de Corn – descriere, particularitati
Cornul (Cornus mas) este o specie arbustiva decorativa prin flori, frunze, fructe si port.
Cornul infloreste primavara (febriarie-aprilie), florile au culoarea galbena, sunt autofertile, grupate in cime umbheliforme.
Frunzele sunt caduce (cazatoare), de forma oval-elipcica, cu 4-10 cm lungime, toamna se coloreaza in rosu-caramiziu.
Cornul fructifica la 6-7 ani de la plantare.
Fructele – coarnele– sunt comestibile, de tip drupe alungite-elipsoidale cu lungimea de 1,5-2 cm, culoarea rosu-purpriu, carnoase, acrisoare, astringent, perioada de maturare august-octombrie. Coarnele se pot consuma si in stare proaspata, dar adesea sunt prelucrate sub forma de: dulceata, gem, compot, sirop, vin,etc.
♦ Soiul de corn Bordo (SM-4) – soi originar din Romania la ICDPP Maracineni, planta cu vigoare mijlocie-mare, cu rezistenta buna la ger si mijlocie la seceta; fructul este mare, greutatea de 0,2 g, forma alungita-eliptica; pielita rosu-bordo; pulpa suculenta, consistent, de culoare rosu inchis; gust acrisor, astringent, perioada de maturare a fructelor incepand cu 5-15 august;
♦ Biotipul Pitesti 10;
♦ Biotipul Mh 9;
♦ Biotipul Mh 8;
♦ Biotipul Targu Jiu 1; etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Corn – descriere, particularitati