oct. 03 2010
Soiul de mar Starkinson – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Starkrimson’
Denumire populara soi de mar: Starkrimson, Bot de iepure
Origine: Starkrimson este o variatie mugurala a soiului – Starking Delicious (Delicios dublu rosu sau Duble Red Delicious)
Vigoarea pomului: Starkrimson este un pom de vigoare mica
Ramurile de rod la Starkinson: mar de de tip spur (fructifica pe ramuri scurte) si are tendinta de supraincarcare
Perioada maturarii fructelor de Starkinson: soi de iarna, inceput de octombrie
Marimea fructului de Starkinson: mijlociie-mare si foarte mare, fructe de peste 225 grame
Culoarea fructului “pielitei”: Starkinson este un fruct de un rosu-violaceu mai intens comparativ cu cele de Starking Delicious
Forma fructului de Starkinson: tronconica-alungita, cu 5 coaste si creste proeminente, cu tendinta spre forma „botului de iepure”
Gustul la Starkinson: fructul este dulce, lipsit de aciditate, cu aroma intensa de pepene galben. Datorita secetei sau inghetului pe fructe pot aparea pete ce dau la consum un gust amarui
Pulpa de Starkinson este alb-verzuie, consistenta, fina si granulata. Pulpa la supracoacere devine fainoasa.
Pastrarea fructelor: fructele de Starkinson sunt rezistente la transport si pot fi pastrate circa 6-7 luni de la recoltare.
Utilizare: consum in stare proaspata
Factori ecologici: Datorita secetei sau inghetului pe fructele de Starkinson pot aparea pete ce dau la consum un gust amarui
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.
Boli si daunatori: soi de mar sensibil la Rapan
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Starkinson – descriere, particularitati