Horticultorul.ro

mai 12 2021

Careu de avantaje pentru combaterea buruienilor la porumb

Multiplele intrebuintari in alimentatia omului, a animalelor si ca materie prima pentru o serie de industrii, fac din cultura porumbului una din cele mai importante culturi, atat pe plan mondial cat si national. Romania ocupa un loc de leader European la cultura porumbului, fiind numarul 2 in Uniunea Europeana in 2020.

 

Porumbul este o planta sensibila la imburuienare, concurenta buruienilor pentru apa, hrana si lumina aducand pagube insemnate productiei, aceasta putand scadea cu peste 80%.

Gradul mare de imburuienare a terenurilor din tara noastra, impune folosirea de erbicide, cel mai eficient mijloc de combatere a buruienilor.

Summit Agro Romania este una din companiile cu un portofoliu complex de erbicide pentru combaterea integrata a buruienilor dicotiledonate si monocotiledonate, din cultura porumbului.

Click Pro este un erbicid nou in portofoliul Summit Agro, lansat la inceputul anului 2020, ce contine doua substante active: terbutilazin 326 g/L + mesotrione 50 g/L, asigurand un spectru larg de combatere a buruienilor din cultura porumbului.

Substanta activa terbutilazin face parte din grupa triazinelor, este preluata de buruieni prin radacini si frunze, apoi este translocata prin xilem in planta, acumulandu-se in varfurile de crestere si frunze.  Buruienile se ingalbenesc, apoi se necrozeaza.

Substanta activa mesotrione are actiune sistemica, fiind absorbita prin radacina, tulpina si frunze si este translocata rapid in intreaga planta prin xilem si floem. Actioneaza prin inhibarea enzimei HPPD, intrerupand sinteza unor compusi (plastoquinona si tokoferol), ceea ce duce la blocarea fotosintezei si a productiei de carotenoizi in buruiana.

Simptomele apar dupa 3-4 zile de la aplicare, prin decolorarea frunzelor buruienilor, urmata de necrozarea completa.

 

Click Pro este un erbicid cu dubla actiune – peliculara si sistemica. Poate fi aplicat atat preemergent, cat si postemergent.

Aplicat in postemergenta, produsul asigura o combatere buna a buruienilor monocotiledonate anuale Echochloa crus-galli, Digitaria sangunalis, Setaria sp. Pentru un control bun al buruienilor mentionate recomandam ca aplicarea sa se faca pana la stadiul de infratire al buruienilor.

Produsul combate si principalele specii de buruieni dicotiledonate intalnite in cultura porumbului: Amaranthus sp., Chenopodium sp., Xanthium strumarium etc.

In postemergenta produsul poate fi aplicat pana la stadiul de dezvoltare de 8 frunze ale plantei de porumb, asigurand in acest caz si combaterea buruienilor cu emergenta tarzie – Abutilon theophrasti, Helianthus annus, Solanum nigrum.

Produsul are o selectivitate foarte buna fata de planta de cultura.

Doza omologata este de 2 – 2,3 L/ha.

Doza aplicata se stabileste in functie de gradul de imburuienare, stadiul de dezvoltare a buruienilor si in functie de modul de folosire a produsului – singur sau in amestec cu un alt erbicid.

La o imburuienare ridicata si un stadiu mai avansat de dezvoltare a buruienilor, doza recomandata este de 2,3 L/ha, iar in amestec cu un alt erbicid se poate utiliza doza de 2 L/ha.

 

Summit Agro Romania vine in intampinarea fermierilor din tara noastra cu mai multe produse pentru cultura porumbului, care sa acopere nevoile lor, tinand cont de conditiile pedoclimatice diferite in care se cultiva aceasta planta:

Pledge 50 WP este un erbicid ce are ca substanta activa flumioxazin 50% si este utilizat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate si a unor specii monocotiledonate. Se aplica pelicular, pana la rasarirea culturii de porumb si are actiune reziduala. Nu se amesteca cu alte produse. Se aplica preemergent.

Doza omologata este de 90-120 g/ha in 300-400 L apa.

Principalele buruieni combatute: Solanum Nigrum, Amaranthus sp., Chenopodium album, Stellaria media.

 

Ubika este un erbicid ce are ca substanta activa nicosulfuron 40 g/L si se aplica postemergent pentru combaterea buruienilor monocotiledonalte anuale si perene si a unor buruieni dicotiledonate.

Se poate aplica de la stadiul de 2 pana la 8 frunze ale porumbului, in doza de 1,0 – 1,5 L/ha.

 

Assault este un erbicid ce are ca substanta activa dicamba 480 g/L, care este absorbit in planta prin frunze si radacina, cu o translocare foarte rapida in planta. Combate buruienile dicotiledonate anuale si perene.

Doza omologata este de 0,6 L/ha, aplicat atunci cand planta de cultura are intre 2 si 6 frunze, iar buruienile sunt in faza de 2-4 frunze.

Pentru combaterea Convolvulus arvensis (volbura) se aplica atunci cand buruiana are intre 5 – 15 cm inaltime, iar pentru Cirsium arvense (palamida) atunci cand rozeta are un diametru de 10 cm.

 

Lancelot Super este un erbicid sistemic, cu doua substante active: aminopiralid 30% si florasulam 15%, cu actiune eficienta asupra buruienilor dicotiledonate anuale si perene: Amaranthus retroflexus, Anthemis arvensis, Brassica oleracea, Cirsium arvense, Galium aparine, Xanthium strumarium etc.

Se aplica in doza de 33 g/ha postemergent, la stadiul de 4 – 6 frunze ale culturii de porumb, se absoarbe in principal prin frunze, iar secundar prin radacini.

 

Arbiter este un erbicid sistemic, ce are ca substanta activa fluroxipir 200 g/L, ce se aplica post-emergent; este utilizat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene din cultura porumbului.

Doza omologata este de 1 L/ha, aplicat de la 3 la 6 frunze ale porumbului.

Este absorbit prin aparatul foliar al buruienilor si translocat in toata planta. Efectul erbicidului poate fi observat la 7-10 zile de la aplicare.

Combate foarte bine Galium aparine (turita), Rubus spp. (mur, zmeur), Capsella bursa-pastoris (traista ciobanului), Equisetum arvense (coada calului).

 

Barracuda este un erbicid ce are ca substanta activa mesotrione 100 g/L. Actioneaza sistemic, cu aplicare in postemergenta. Combate buruieni dicotiledonate si unele monocotiledonate anuale.

Doza omologata este de 0,75 – 1,5 L/ha, aplicat cand plantele de porumb au 2-8 frunze.

Majoritatea buruienilor cu frunza lata sunt sensibile la erbicidul Barracuda, exemplu fiind: Abutilon theophrasti, Amaranthus spp., Ambrozia tifida, Chenopodium spp., Polygonum sp., Xanthium strumarium.

Pentru imbunatatirea dispersiei si aderentei erbicidului pe suprafata frunzelor si pentru imbunatatirea absorbtiei erbicidului in planta, recomandam folosirea adjuvantului Toil, in concentratie de 0,5%; Toil este un adjuvant pe baza de ulei de rapita intr-o formulare unica, cu emulsificatori de foarte buna calitate, ce permite un amestec complet cu solutia de stropit.

Pentru combaterea larvelor de viermi sarma (Agriotes sp.), viermele vestic al radacinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera), buha semanaturilor (Agrotis sp.) si carabusului de mai (Melolontha melolontha), daunatori care, in anii favorabili si in anumite zone pot produce pagube insemnate in cultura porumbului, Summit Agro Romania a introdus pe piata un produs UNIC – Trika Expert.

Trika Expert este un insecticid granulat, cu aplicare la sol odata cu semanatul, cu spectru larg de combatere. Substanta activa este lambda-cihalotrin 4g/kg, care actioneaza prin contact si ingestie. Are actiune de soc, dar si un efect repelent.

Granula de produs, formulata dupa o tehnologie inovatoare, este un amestec omogen de lambda-cihalotrin si suport organo-mineral (suport organic de natura humica, Azot 7% si Fosfor 35%) care confera un efect de starter, stimuland dezvoltarea plantelor in primele faze de vegetatie.

Doza omologata: 10-15 kg/ha. Cele mai bune rezultate s-au obtinut la doza de 15 kg/ha.

 

Pentru a reduce intensitatea atacului de ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis), considerat cel mai periculos daunator al porumbului, recomandam aplicarea tratamentului de corectie cu insecticidul Mospilan 20 SG (acetamiprid 200 g/L), in doza de 0,1 kg/ha.

 

Summit Agro Romania detine in portofoliul sau si o solutie pentru reglarea pH-ului si a conductivitatii apei pentru stropit, care imbunatateste efectul aplicarii foliare a produselor pentru protectia plantelor si a fertilizantilor. Adjuvantul Improve 5 in 1 este un adjuvant complet cu efect acidifiant, prin reducerea pH-ului apei si mentinerea lui la un nivel optim: 5, avand incorporat si un indicator de pH.

De asemenea are in compozitie umectanti, care mentin umiditatea la nivelul frunzei, surfactanti si penetranti ce reduc tensiunea superficiala de la nivelul frunzei, contribuind astfel la dispersarea uniforma, sporirea contactului erbicidelor pe suprafetele plantelor si implicit la penetrarea mai usoara in planta.

Doza recomandata difera in functie de duritatea apei, de la 40-50 ml/100L- la >200 ml/100L apa.

 

Pentru combaterea eficienta a buruienilor, bolilor si daunatorilor porumbului recomandam totodata respectarea rotatiei culturilor si a asolamentului.

 

Dr. Ing. Endre Sigmond

Summit Agro Romania

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Careu de avantaje pentru combaterea buruienilor la porumb

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii